Kulttuuri

Raumanmeren juhannuksessa ei
yksi artisti kohoa ylitse muiden

TS/Erja Hyytiäinen<br />UPM-Kymmenen kesätyöntekijät imaistiin mukaan festivaalille jo päivää ennen ensimmäisiä tahteja. Simo Heino sai vastattavakseen tukun kysymyksiä. Kiehtovinta oli artistien toiveet. Heinon mukaan näillä festareilla ovat esiintyjätkin tottuneet siihen, että tarjottava ei kesken lopu.
TS/Erja Hyytiäinen
UPM-Kymmenen kesätyöntekijät imaistiin mukaan festivaalille jo päivää ennen ensimmäisiä tahteja. Simo Heino sai vastattavakseen tukun kysymyksiä. Kiehtovinta oli artistien toiveet. Heinon mukaan näillä festareilla ovat esiintyjätkin tottuneet siihen, että tarjottava ei kesken lopu.

ERJA HYYTIÄINEN

Neljä Ruusua, Yö, Zen Café, Apulanta, Egotrippi, Maija Vilkkumaa, PMMP, Amorphis, Irina, Lordi, Stratovarius, The 69 Eyes, Tiktak, CMX, Dingo...

Lista on lähes loputon ja antaa pontta Riku Räsäsen sanoille: Raumanmeren juhannus ei ole yhden tähden juhla. Otanlahden rannassa tähtiä on kilpailijoiksi asti, yhteensä seitsemällä lavalla.

- Ei edes Lordi ole vaikuttanut meidän lipunmyyntiimme. Mutta kyllä se tulee olemaan kova fiilis, kun Hard Rock Hallelujahia kajautetaan pienessä hönössä, Räsänen luonnehtii alle 18-vuotiailta kielletyn tapahtuman menoa.

Yö esiintyy kaikkina päivinä

Reippaan kivenheiton päässä päälavasta eletään rantatunnelmissa valaistujen värikkäiden palmujäljitelmien katveessa. Festivaalin johtajan Kyösti Huikkosen mukaan tunnelma on kuin Ibizalla, ja meno vähintäänkin yhtä kovaa.

Tämän kesän erikoisuus on Yö-yhtye, joka esiintyy lavalla festivaalin jokaisena päivänä. Yhtye vaihtaa ohjelmistoaan päivien välillä.

Bileet ajavat taiteenteon yli

Raumanmeren juhannus kohtaa vuosi toisensa jälkeen syytteet liiallisesta kaupallisuudesta ja hittien keräämisestä. Ja samaan tahtiin Räsänen pudistelee syytökset niskaltaan. Hän tietää, mitä tahtoo ja tekee sen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raumalla ei luoda rock-tapahtumaa, vaan Otanlahden rannalla järjestään vuoden parhaimmat bileet, jos vain järjestäjien toive toteutuu.

Esiintymään on houkuteltu ne, joista yleisö pitää.

- Ei sitä ole taiteellisesti koottu. On bongattu ne, mitkä ovat yleisöä kiinnostavia. Taiteilijat ovat erikseen, me teemme tätä työksemme, ja tämän pitää tuottaa voittoa, Räsänen sanoo.

Esiintyjiä on paikalle houkuteltu niin paljon, että osansa saavat jokaisen musiikkisuuntauksen kannattajat vaihtoehtomusiikista lähtien. Ja jos ei esiintyjien laulu miellytä, Raumalla voi kajauttaa karaokessa omat heavynsa.

Scooter rikkoo suomalaisrintaman

Suomalaisen musiikin rintaman rikkoo vain yksi bändi, saksalainen Scooter.

- Se on dancemusiikin Eppu Normaali, turbobändien aatelia, Räsänen luonnehtii.

Mies ei turhia hehkuta, toteaa vain, että viime vuonna hyvin yleisönsä ottanut bändi halusi tulla toistamiseen Raumalle, ja RMJ:ssa mietittiin, että eipä tuosta haittaakaan ole.

Yksi haave Räsäsellä on ylitse muiden: Kentin kun kerran saisi Raumalla esiintymään.

- Ne ei vain halua keikkailla juhannuksena, Räsänen sanoo.

Monet eivät Raumanmeren juhannukselle sano ei. Viime vuonna bilelavan nimellä yrittänyt, mutta takaisin Juhannustansseiksi palaava lava on vetänyt yhteen tanssitaivaan suosituimman kaar-tin.

- Meillä oli hyviä tarjokkaita. Kaikki suurimmat tanssiartistit halusivat tulla tänne, tuomaan vähän aikuisempaa fiilistä, Räsänen sanoo.

Turkulaisten tie sataman kautta

Raumanmeren juhannus on paisunut liki 100 000 juhlijan bileiksi. Kolmen ja kahden päivän pääsyliput myytiin loppuun keskiviikkona.

Festivaalialueen portilta voi vielä saada iltalippuja, jotka eivät sisällä leirintää eivätkä autopaikkaa. Näitä iltalippuja on myynnissä noin 2 000 kappaletta päivää kohden.

Väkijoukon liikuttaminen on melkoinen urakka. Tänä vuonna tulijat ohjataan Otanlahden rantaan eri reittejä.

Turun suunnasta tulevat ajavat sataman kautta keskustan ohitse, Porin suunnasta tulevat koukkaavat oikealle jo ennen Rauman keskustaa.

Järjestäjien urakassa kolmipäiväiset festarit huipentuvat sunnuntaiyön siivoustalkoisiin. Sitä pitäisi helpottaa vessojen määrän lisääminen reiluun 400:ään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ennen kuin aurinko nousee, ranta on siivottu, Kyösti Huikkonen sanoo.

Se on RMJ-läisten keino yrittää torjua lokkien invaasio juhlapaikalle. Viime vuonna uimarannan avaaminen viivästyi, kun lokkien ulosteet olivat sotkeneet rannat.

Tänä vuonna rannan kunnostamiseen on aikaa torstaille saakka.

Uijille ranta avataan, kun terveystarkastajat ovat kahden eri näytteen avulla todentaneet, että se on jälleen uimakelpoinen.