Kulttuuri

Akilandian mystinen mestari

TS/Marja-Leena Hukkanen<br />Aki Kaurismäki (oik.) näyttää Markku Peltolalle, miten perunoita istutetaan Mies vailla menneisyyttä -elokuvan kuvauksissa.
TS/Marja-Leena Hukkanen
Aki Kaurismäki (oik.) näyttää Markku Peltolalle, miten perunoita istutetaan Mies vailla menneisyyttä -elokuvan kuvauksissa.

Ulkomaalaiset eivät ymmärrä Aki Kaurismäen elokuvia! Ja juuri siksi he rakastavat niitä. Jos he ymmärtäisivät, he rakastaisivat vielä enemmän...Olin muutama vuosi sitten Lontoossa puhumassa briteille siitä, miten vaikea on täysin tajuta vieraan kulttuurin tuotteita. Näytin esimerkkinä pätkän Aki Kaurismäen elokuvaa Pidä huivista kiinni, Tatjana (1993), jonka moni paikalla olevista oli ilmeisesti nähnytkin.

Esitelmän jälkeen joku brittinainen huomautti, että meillä suomalaisilla on taipumus turhaan mystifioida itseämme ja kuvitella, että olemme jotenkin ainutlaatuisia. Elokuvan Reinon ja Valton kaltaisia luusereita kun kuulemma löytyy joka kulttuurista. En ensin oikein osannut vastata, mutta sitten välähti. Selitin että elokuvassa on ainakin yksi elementti, jonka merkitystä on täysin mahdotonta selittää ulkomaalaiselle: Reinon koko ajan lipittämä Kossu.

Kerroin että "the Kossu" ei ole juoma vaan myyttinen käsite, jonka kanssa jokainen suomalaismies joutuu jossakin vaiheessa selvittämään välinsä. Jollei ymmärrä Kossua, ei ymmärrä kyseistä elokuvaakaan. Ilokseni sitten huomasinkin että Peter von Bagh on Aki Kaurismäki -kirjaansa sisällyttänyt erillisen esittelyn juuri Kossun merkityksestä ja vieläpä Tatjana-elokuvan yhteyteen. Kunhan kirja kääntyy englanniksi, kenties brititkin sitten tajuavat Tatjanaa pikkuisen paremmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aki kertoo kaiken?

Ottaen huomioon Aki Kaurismäen kansainvälisen suosion, hänestä tai hänen elokuvistaan on kirjoitettu kokonaisia kirjoja yllättävän vähän. Lieneekö syynä ohjaajan haluttomuus antaa haastatteluja ja toisaalta - etenkin ulkomaisten - kriitikoiden salainen ja oikeutettu epäilys, etteivät oikein ymmärrä Akin elokuvia? Koska Kaurismäki on nimenomaan älyköiden suosima ohjaaja, hänen elokuviensa tulkitsija liikkuu heikoilla jäillä. Vaara joutua naurunalaiseksi on suuri.

Siksi ainoa ajateltavissa oleva tutkija-kriitikko Kaurismäki-henkilökuvan hahmottajaksi on tietysti Peter von Bagh. Akin pitkäaikaisena ystävänä hän kuuluu sisäpiirin: hän on näytellyt tämän elokuvissa ja antanut idean ainakin I Hired a Contract Killer -elokuvaan (1990). Eikä unohtaa tietenkään sovi parivaljakon merkittävintä yhteistä taideteosta - Sodankylän elokuvajuhlia.

Peter von Baghin komeasti kuvitettu Aki Kaurismäki sallii kurkistuksen mystisen mestarin maailmaan niin syvälle kuin se on inhimillisesti ottaen mahdollista. Teoksessa käydään läpi pääasiassa Kaurismäen tähänastista tuotantoa kronologisesti siten, että ensin von Bagh haastattelee ohjaajaa kunkin elokuvan tiimoilta ja tämän jälkeen seuraa kirjoittajan oma analyysi elokuvasta. Lisäksi teokseen on sijoitettu pitkin matkaa esittelyjä Kaurismäen vakionäyttelijöistä ja tiimin muista perusjäsenistä sekä keskeisistä paikoista ja teemoista - kuten juuri Kossusta.

Suomalaisuuden myytti

Kaurismäen usein hykerryttävän hauskat kommentit eivät totta puhuen kerro paljonkaan uutta elokuvista, mutta sitäkin enemmän miehestä itsestään ja ennen muuta hänen verrattomasta verbaalisesta nokkeluudestaan. Muutenkin Kaurismäki pyrkii säilyttämään tässäkin tutun boheemin taiteilijan imagonsa, mutta kyllä skarppi lukija kykenee rivien välistä hahmottamaan aika paljon hänen sielunmaisemaansakin. Ja ennen muuta ohjaajan ihailemia taiteilijoita ja esikuvia.

Luulen kuitenkin että kansainväliseen levitykseen tarkoitetun teoksen ulkomaiset lukijat hieman pettyvät. von Bagh tekee kyllä parhaansa avatakseen Kaurismäen ja hänen teostensa suomalaisuutta ulkomaalaisille, mutta tehtävä taitaa olla mahdoton. "Ei suomalaisuuden myytti -- aukea kovin helposti sellaiselle, jolla ei ole henkilökohtaista kokemusta tästä suoraselkäisten, reimojen miesten ja heidän kolhujaan alati hymyillen paikkailevien naisten kansakunnasta", sanoo Aki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eiväthän hänen elokuvansa tunnu avautuvan edes suomalaisille: viimeksi Mies vailla menneisyyttä -elokuvan yhteydessä keskusteltiin A-studiossa otsa rypyssä siitä, asutaanko Helsingin satamassa oikeasti konteissa...

Tämän kirjan jälkeenkin Kaurismäki jää mysteeriksi. Niin myös hänen elokuvansa - jopa ohjaajalle itselleen. Ja sehän on suuren taiteen tunnusmerkki!

VEIJO HIETALA

• Peter von Bagh: Aki Kaurismäki . WSOY 2006. 224 s.