Näyttelyarvostelut

Aikaa ajattelemassa

TS/Timo Jerkku<br />Kirsi Neuvonen ja Lähdeteos.
TS/Timo Jerkku
Kirsi Neuvonen ja Lähdeteos.

Sanataidetta ja aikakäsityksiä eli luonnon ja ihmisen määrittämää aikaa on tarjolla graafikko Kirsi Neuvosen uudessa näyttelyssä galleria Amassa. Runsaasta kuvakielestä ja aiheiden kirjosta tunnettu Neuvonen (s. 1960) on uusissa teoksissaan vienyt taidettaan asteen verran pelkistetympään ja käsitteellisempään suuntaan visualisoiden eri tavoin ajan abstraktia käsitettä. Vuosisata - pitkä historia luettelee vuosilukuina sata vuotta taaksepäin työn tekovuodesta 2005 ja Kuukaudet - kalenteri taas kuvaa vuodenkulun sanoina, ylhäältä alaspäin luettavina kuukausien niminä.

Sadan vuoden aikamassaan mahtuu monta numerolaattaa, jotka on naulattu seinään kuin virren numerot kirkossa. Peräperään listatut vuodet alkavat äkkiä vilistää silmissä - vuodet karkaavat juuri kun olet saamassa niistä otetta. Seinälle ripustettuina vuodet voi kuitenkin taltuttaa ja niiden avulla voi tarkastella historian ajallisia suhteita esimerkiksi sijoittamalla numerojonoon lähihistorian ja oman elämän merkittäviä tapahtumia.

Kuukausien niminä kuvattu vuosi on myös yritys visualisoida ajan mittausta. Ornamentiikaltaan rikkaista kirjainjonoista muodostuvassa kalenterissa osuvasti pisimpiä ovat odottavat marraskuu ja maaliskuu ja lyhimpiä taas kesän kalliit kuukaudet. Kirjan kulttuurihistoriasta muistuttavat koristeelliset kirjaimet toistuvat kalenteriteoksen lisäksi myös taiteilijan lähde- ja kukkadiptyykkien kansissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

   Neuvosen moniosaiset diptyykkisarjat koostuvat kolmen grafiikanlehden muodostamista pienemmistä osakokonaisuuksista. Saranoilla aukeava kaappi paljastaa sisältään kuvaparin, ja suljettuna sen kannessa näkyy kirjain. Kaikkien osien ollessa suljettuina muodostuvat seinälle tekstit Kukkataulu ja Ikuisen elämän lähde .

Tamperelaisen seurakuntatalon kappeliin tilaustyönä toteutettu Lähdeteos kertoo uskonnollista sanomaa kuvin ja sanoin, ja teoksen muuntumiskyvyn voi kuvitella olevan hyvin hartauskuvan tarkoitusta palvelevaa: teoskokonaisuudesta voi avata kuhunkin tilaisuuteen sopivia kuva-aiheita ja tekstejä.

Keskiajan ja varhaisrenessanssin taiteesta saadut vaikutteet näkyvät Lähdeteoksen pelkistetyissä ja hyvin kirjaimellisissa esityksissä kuvan parina olevasta raamatunlauseesta tai virrensäkeestä. Teosta vaivaa kuitenkin liiallinen sievyys ja tätä vahvemmin toimii teoksen vastapariksi ripustettu Kukkataulu syvine mustan ja ruskean sävyineen. Kaapeista avautuu pari kuolevia kukkia, siemenkotia, "nature morte" siis sanan varsinaisessa merkityksessä.

Luonnon vuotuiseen kiertoon viittaamalla teos liittyy näyttelyn aikateemaan. Kukkataulu kuvaa luonnollista aikaa, ei ihmisen ajalle rakentamia mittareita.

JOHANNA RUOHONEN

• Kirsi Neuvonen Sanataidetta ja aikakäsityksiä Galleria Amassa (Kaskenkatu 1) 28.5. asti.