Turkuun syntyi Mikael Agricola -seura

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Agricola-seuran perustamiskokouksen puheenjohtaja Ossi Tuusvuori kirjoitti nimensä yhdistyksen perustamiskirjaan ensimmäisenä.
TS/Ari-Matti Ruuska
Agricola-seuran perustamiskokouksen puheenjohtaja Ossi Tuusvuori kirjoitti nimensä yhdistyksen perustamiskirjaan ensimmäisenä.

PEKKA SIIKAVIRTA

Turun yliopiston Tauno Nurmela

-salissa nousivat kaikki kädet pystyyn eilen keskiviikkona kun kysyttiin, ketkä ovat Mikael Agricola -seuran perustamisen kannalla. Paikalle oli kokoontunut noin kolmekymmentä 1500-luvulla eläneen uskonpuhdistajan ja Suomen kirjakielen isän vaiheista kiinnostunutta.

On vaikea kuvitella, että yhdistysten luvatusta maasta ei löytyisi toista saman nimistä seuraa, mutta perustamiskokousta johtaneen Ossi Tuusvuoren mukaan niin vain on.

- Olemme tarkistaneet, että nimi on vapaa. Luther-Agricola -seura ja Agricola-seura ovat olleet olemassa, mutta molemmat ovat jo lakkautettuja. Lisäksi on olemassa paikallisesti toimiva Pernajan Agricola-seura, Tuusvuori luettelee.

Vaikka Mikael Agricola -seura on perustettu Turussa, sen tarkoitus on toimia valtakunnallisella tasolla.

- Turku yhdistyksen kotipaikkana ei varmasti haittaa, koska kyse on Agricolasta. Kunhan vain huolehdimme, ettei tästä tule turkulaista kuppikuntaa. Onhan täällä paikalla karjalaisiakin, Tuusvuori sanoo, lyö nyrkillä pöytään ja siirtyy seuraavaan käsiteltävään kohtaan.

Perustajajäsenistä suuri osa on kiinnostunut äidinkielestä: yhdistyksen seuran sääntöjen ensimmäisestä, lyhyehköstä virkkeestä käydään pitkä ja syvällinen kieliopillinen keskustelu.

Mikael Agricola -seuran historia juontaa juurensa toimikuntaan, joka on valmistellut vuonna 2007 vietettävää juhlavuotta, jolloin Mikael Agricolan kuolemasta tulee kuluneeksi 450 vuotta.

Tulevaisuudessa yhdistys tulee keskittymään Agricolan muiston vaalimiseen sekä hänen elämäntyönsä tunnetuksi tekemiseen. Tarkoitus on myös harjoittaa Agricolaan liittyvää julkaisutoimintaa ja tutkimusta.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun yliopiston Tauno Nurmela -salissa päätettiin yksimielisesti perustaa uusi Mikael Agricola -seura.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun yliopiston Tauno Nurmela -salissa päätettiin yksimielisesti perustaa uusi Mikael Agricola -seura.