Kulttuuri

Trendiaallot menevät - Wigwam kestää

TS/<br />Kitaristi Rekku Rechardt pitää Wigwamin kansainvälisiä tavoitteita mielekkäinä.
TS/
Kitaristi Rekku Rechardt pitää Wigwamin kansainvälisiä tavoitteita mielekkäinä.

TUOMO KARHU

Wigwam oli 1970-luvun tärkeimpiä suomalaisbändejä. Punk rysäytti intiaanimajan (wigwam) hetkeksi kasaan, mutta sittemmin mm. progeksi, deep popiksi ja art rockiksi luonnehdittu yhtye on muodostunut klassikoksi, jonka tunteminen kuuluu suomalaisen rockin harrastajan yleissivistykseen.

Tänään turkulaisille tarjoutuu erinomainen tilaisuus kartuttaa sivistystään, kun laulaja Jim Pembroken , kitaristi Pekka "Rekku" Rechardtin , kosketinsoittaja Esa Kotilaisen , basisti Mats Huldénin ja rumpali Jari "Kepa" Kettusen muodostama Wigwam vuosimallia 2006 esiintyy Wanhassa Dominossa.

- Pyrimme rakentamaan konserttiimme musiikillisen tarinan, jossa ajallisen kattavuuden lisäksi tähtäämme mielenkiintoiseen musiikilliseen kokemukseen, yhtyeen kantaviin voimiin 1970-luvulta asti lukeutunut Rekku Rechardt, 54, sanoo.

- Settimme vanhimmat biisit ovat 1960-luvulta. Lisäksi mukana on muun muassa Nuclear Nightclubin (1975) valittuja paloja sekä myöhempien levyjemme Light Agesin ja Titans Wheelin biisejä. Erityisesti pyrimme tietysti puffaamaan uusinta levyämme Some Several Moons , joka on mielestäni erittäin onnistunut ja kestää vertailun mihin tahansa vanhaan levyymme.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Harmoniaa, melodiaa ja surrealismia

Rekku Rechardt uskoo Wigwamin musiikillisten näkemysten pysyneen vuosien saatossa melko samanlaisina.

- Visiomme on kuitenkin tarkentunut ja syventynyt. Musiikillinen osumatarkkuus ja varmuus ovat ihan selkeästi lisääntyneet ajan myötä. Emme ole enää untuvikkoja tässä touhussa. Jokainen meistä on kehittynyt tahollaan ja tavallaan, joskus ehkä vähän erikin suuntiin, mutta musiikillisen ajattelumme ytimestä olemme varsin yksimielisiä.

Ja se ydin on...

- Musiikin sanallinen kuvaileminen on pohjatonta suota, mutta keskeisintä musiikissamme on harmonia- ja melodiakäsityksemme, sekä siihen yhdistyvä surrealistinen juonne. Lisättäköön myös, että 2000-luvun Wigwam on soitannollisesti rankempi kuin 1970-luvulla.

Yhtyeen tuho ja uusi nousu

Punkin tulo tiputti Wigwamin 1970-luvun lopulla suomalaisen rockin huipulta ja yhdessä Love Recordsin taloudellisten vaikeuksien kanssa vaikutti siihen, että yhtye hajosi 1970-1980-lukujen taitteessa. Rechardt myöntää, että tilanne oli yhtyeelle tuskallinen.

- Jotenkin vain jouduimme edustamaan kaikkea sitä, mitä vastaan punk kapinoi. Tietenkään se ei mielestäni ollut oikein, mutta minkäs sille mahtoi. Trendiaallokko sattui siinä vaiheessa toimimaan meitä vastaan. Me olimme väkisinkin aika neuvottomia siinä tilanteessa.

Jotain punkin ja progen välille pystytettyjen raja-aitojen väkinäisyydestä kertoo se, että Wigwamin hajottua Rechardt ehti soitella muun muassa suomipunkin ykkösnimen, Pelle Miljoonan , bändissä.

Niin tai näin, 1990-luvulla Wigwam palasi onnistuneesti. Paluuta vauhdittivat vanhojen albumien erinomaiset uudelleenmasteroinnit ja tuore pitkäsoitto Light Ages (1993).

Sittemmin Wigwamin yleisössä on näkynyt yhä enemmän nuorta kuulijakuntaa.

- Menossa olevalla rundillamme on ollut erityisen paljon nuorta porukkaa. Ilmeisesti olemme taas vaihteeksi suorastaan muodikkaita, Rechardt iloitsee.

Ulkomaille lähtö jälleen mielessä

Wigwamin tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta Rechardt varoo lupailemasta liikoja.

- Ajattelemme nykyisin vähän niin kuin urheilijat eli otamme kauden kerrallaan. Nyt teemme tämän kiertueen ja kesällä joitakin satunnaisia keikkoja. Lisäksi lähiaikoina ilmestyy Wigwam-aiheinen kirja. Seuraavasta albumistakin on ollut alustavaa puhetta, mutta katsotaan nyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1970-luvulla yhtyeen kansainvälinen läpilyönti kaatui pitkälti epäonneen. Vieläkö Wigwam suunnittelee ulkomaille suuntaamista?

- Mikä ettei. Ulkomaaviritykset olisi varmasti tärkeää nostaa bändin keskuudessa juuri nyt selkeästi tapetille. Suomi on kuitenkin tullut koluttua taas muutamaan otteeseen, ja yhtye on sellaisessa iskussa, että sen kyllä kehtaisi viedä ihan mihin vain. Ulkomaille lähtö olisi ehdottomasti hyvinkin mielekästä.

Wigwam esiintyy Wanhassa Dominossa (Humalistonkatu 7) tänään klo 21. Ovet aukeavat klo 20.