Kulttuuri

Rakastuneen ramman tekijät palasivat Turkuun

TS/Jane Iltanen<br />Ohjaaja Esko Favén ja Kristiina Favén, Ammi ja Matti &quot;Rag&quot; Paananen sekä Vesa-Matti Loiri katsoivat Rakastuneen ramman yhdessä festivaaliyleisön kanssa.
TS/Jane Iltanen
Ohjaaja Esko Favén ja Kristiina Favén, Ammi ja Matti "Rag" Paananen sekä Vesa-Matti Loiri katsoivat Rakastuneen ramman yhdessä festivaaliyleisön kanssa.

KAISA KUJANPÄÄ

- Oi teitä vankilan kurjat ja raukat, muistakaa meitä... ja armaitanne, ettei mun kärsivä sydämeni halkeaisi, keskellä kukkivan nuoruuteni, kajautteli Vesa-Matti Loirin ääni yli 30 vuoden takaa, kun Rakastunut rampa (1975) pyörähti valkokankaalle.

Täysi salillinen yleisöä seurasi Turussa kuvatun filmin paluuta teatteriin Suomalaisen elokuvan festivaalilla lauantaina.

Eturivissä elokuvaa katsoivat festivaalin päävieraan Vesa-Matti Loirin lisäksi myös elokuvan ohjaaja Esko Favén ja sen musiikin säveltänyt turkulainen Matti "Rag" Paananen .

Rakastunut rampa täytti lähes 150 henkeä vetävän salin nopeasti ja moni joutui kääntymään loppuunmyydyn esityksen ovelta pois. Siksi elokuvasta järjestetäänkin uusintaesitys tänään kello 12 samassa paikassa, Kino Thaliassa.

Ennen elokuvaa vieraat kertoivat yleisölle kuvausajan tunnelmista. Vesa-Matti Loiri oli tutustunut Joel Lehtosen romaaniin jo teatterikoulussa tekstinkäsittelyn tunnilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun Esko Favén soitti ja kysyi, onko hajua Rakastuneesta rammasta , vastasin, että kyllä, olen tehnyt sen kanssa paljonkin töitä, Loiri muisteli.

Muusikko Matti Paananen tuli mukaan Loirin ehdotuksesta. Kaksikko oli heittänyt keikkaa yhdessä ja samoilta ajoilta on peräisin myös Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus -levy.

Paananen kertoi koettaneensa tehdä elokuvaan kappaleita, jotka sopivat Veskulle ja Veskun äänelle.

- Tein musiikin niin hyvin kuin osasin, ja se oli niin hyvin, ettei tämän jälkeen ikinä pyydetty enää mihinkään elokuvaan, Paananen lasketteli.

Itseään pettävä Kukkelman

Rakastunut rampa kertoo Sakris Kukkelmanista, joka on kansalaissotaan osallistunut köyhä ja kyttyräselkäinen mies.

- Olen Joel Lehtosen ihailija, olen aina tykännyt hänen kirjallisuudestaan. Rakastunut rampa on visuaalinen ja siinä on vahvoja symbolisia aineksia, Esko Favén kertoi.

Favénin mukaan teos ymmärretään usein väärin.

- Siinä ei suinkaan ole kyse proletariaatin kuvauksesta tai kansalaissodan jälkeisen ajan kuvauksesta, vaan enemmän siihen ovat vaikuttaneet Joel Lehtosen oma reumatismi, subjektiiviset ongelmat ja identiteettikriisi.

Kukkelman piti itseään muita ylevämpänä ihmisenä, muttei huomannut että hänessä itsessään oli paha kyttyrä.

- Sakris ei pysty hyväksymään itsepetostaan, vaan kuvittelee, että muualla on vika, ja se johtaa hänet lopulta hirteen.

Myös Kukkelmanin loppu oli enteellinen - Joel Lehtonen päätti elämänsä hirttäytymällä.

Favénin mukaan elokuvan valmistuessa 1970-luvulla realismi oli vallalla elokuvissa.

- Minua kiinnosti tehdä ei-realismia. Jotkut oivalsivat elokuvan, jotkut olivat ihan pihalla.

Hän uskookin, että aika on saattanut vapauttaa katsojat realisminhakuisuudesta.

Alle miljoona markkaa

Elokuvan ohjaajille Esko Favénille ja Tarja Laineelle oli alusta asti selvää, että he pyrkivät saamaan Loirin Kukkelmanin rooliin. Vaikka näyttelijä oli jo tullut tunnetuksi Turhapurona, toi se Favénin mukaan oman lisänsä elokuvaan merkityksiin.

Vaikka Rakastuneessa rammassa puhutaan Oulunkylästä, kuvattiin elokuvaa pääosin Turussa Hirvensalossa, Maanpäässä ja Raunistulassa. Osia on kuvattu myös Pikisaaressa ja Katajanokalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rakastuneen ramman teossa oli omat ongelmansa. Elokuvantekijät olivat sen valmistumisen aikana lakossa. Tuotantoyhtiön Filmisyndikaatin Ilkka Lehtonen teki muista syistä elokuvan teon aikana konkurssin.

Kaiken kaikkiaan elokuva oli Favénin mukaan äärettömän halvan budjetin elokuva, 960 000 markkaa.

Esko Favén aloitti työt 1959 Suomi-Filmissä kamera-assistenttina. Oppi karttui, kun hän seurasi, miten ohjaajat Yrjö Norta ja Valentin Vaala työskentelivät.

Pitkään Yleisradiolle töitä tehnyt Favén jäi eläkkeelle vuonna 2002.

Tuotantoja on työvuosien aikana kertynyt mainoselokuvat ja teatteriesitykset mukaan laskettuina lähemmäs 200.

Sekä Loiri että hänen ihailunsa kohdetta Sanelma Kinnusta näytellyt Leena Uotila saivat Rakastuneesta rammasta pääosa-Jussit. Kuvaaja Kari Sohlberg sai elokuvasta valtion henkilökohtaisen elokuvataiteilijapalkinnon.

 - Minäkin kävin sellaisen pokkaamassa, Favén muisteli.

Rakastunut rampa saavutti aikanaan kaikenlaista yleisöä.

- Joissain paikoissa katsomosta kuului, että hys hiljaa, kun jotkut naureskelivat väärässä paikassa, Favén paljasti.

TS/Veikko Wahlroos<br />Ohjaaja Esko Favén (oik.) antoi Vesa-Matti Loirille ohjeita Rakastuneen ramman kuvauksissa kesällä 1974.
TS/Veikko Wahlroos
Ohjaaja Esko Favén (oik.) antoi Vesa-Matti Loirille ohjeita Rakastuneen ramman kuvauksissa kesällä 1974.