Kirja-arvostelut

Roskaa vai uusi luku maailmanhistoriaan?

TS/<br />Gavis Menziesin kulttikirjaksi kohonnut teos ei välttämättä ole kovin luotettava. Vai onko?
TS/
Gavis Menziesin kulttikirjaksi kohonnut teos ei välttämättä ole kovin luotettava. Vai onko?

Eläkkeellä oleva brittiläinen meriupseeri Gavin Menzies on kirjoittanut maailmanhistorian osittain uusiksi. Hän väittää kulttikirjaksi nousseessa 1421 - kun Kiina löysi maailman -teoksessaan, että kiinalaiset löysivät ja kartoittivat lähes koko maanpiirin paljon ennen eurooppalaisten löytöretkiä.

Menzies luettelee mammuttikirjassaan hengästyttävän määrän todisteita sille, että 1421 Kiinasta lähti amiraali Zhen Hen komennossa sadan dzonkin ja 30 000 miehen laivasto keisari Zhu Din käskystä levittämään Kiinan vaikutusvaltaa maan ääriin. Suurimmat laivat olivat Menziesin mukaan 150 metriä pitkiä ja 55 metriä leveitä.

Sinänsä tiedot kiinalaisten pitkistä purjehduksista eivät ole mikään uutinen. On jo kauan tiedetty heidän käyneen Intiassa ja Itä-Afrikassa.

Vanhat kartat todistusaineistona

Dzonkit eivät pystyneet luovimaan, vaan ne etenivät merivirtojen ja tuulien mukana. Tällä tavoin kiinalaisarmada purjehti eri laivueisiin jakaantuneena sekä Atlantilla että Tyynellä valtamerellä käyden Afrikassa, Australiassa, Antarktiksella, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Grönlannissa. Kaikkialle kiinalaiset jättivät jälkiä, jotka ovat jääneet akateemisilta tutkijoilta huomaamatta: laivojen hylkyjä, patsaita, muita esineitä, kasvi- ja eläinkunnan edustajia, kansanperinnettä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Menziesin tärkein todistusaineisto ovat vanhat kartat, joista osa on tehty ennen eurooppalaisten löytöretkien alkamista 1400-luvun lopulla. Kartoissa näkyy mantereita ja saaria, joista ei pitänyt olla aavistustakaan ennen löytöretkiä. Nämä hämmentävät tiedot ovat peräisin kiinalaisista kartoista, väittää Menzies. Linkkinä eurooppalaisen ja kiinalaisen kartografian välillä toimi 1400-luvulla elänyt venetsialainen kauppias Niccolò da Conti, joka vietti 35 vuotta elämästään Aasiassa. Menzies väittää Contin olleen mukana kiinalaisten purjehduksella.

Menziesin kirja on pursuileva keitos erilaisia faktoja ja väittämiä, jotka hän esittää mukaansatempaavan tehokkaasti. Kun kysyin Englannin entiseltä valtionarkistonhoitajalta ja tunnetulta kartta-asiantuntijalta Sarah Tyackelta hänen näkemystään Menziesin teorioista, hänen vastauksensa oli lyhyt ja ytimekäs: absolute rubbish, täyttä roskaa.

Useimmat asiantuntijat ovat Sarah Tyacken kannalla. Menziesin karttateoriaa on kritisoitu monelta kannalta. On mm. viitattu Contin keskeiseen asemaan teoriassa. Hänet esitetään ainoana kiinalaisen kartografian välittäjänä Eurooppaan. Ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että Conti olisi ollut kiinalaislaivaston mukana. Julkaistuissa matkakertomuksissaan Conti ei kerro sellaisesta mitään. Kiinalaisista kirjallisista lähteistä ei niistäkään ole apua, koska niitä ei ole. Politiikan muuttuessa myöhemmät vallanpitäjät hävittivät Menziesin mukaan kaiken kirjallisen aineiston amiraalin Zhen Hen matkoista.

Kummalliset tutkimusmetodit

Niin meriupseeri kuin onkin, on sanottu, että Menziesin kuvaus maapallon merivirroista ja tuulista on virheellinen ja että kiinalaislaivasto ei olisi voinut purjehtia hänen väittämällään tavalla. Menziesin tutkimusmetodit ovat toisinaan kummalliset. Hän on löytänyt Kap Verden saarelta kiven, jossa on outoa kirjoitusta. Sen sijaan, että toimittaisi kopion kirjoituksesta johonkin tutkimuslaitokseen, hän faksaa sen Intian Pankkiin tulkinta-apua saadakseen!

Kriitikot ovat myös viitanneet Menziesin motiiveihin. Hän näkee eurooppalaiset löytöretket raakoina valloitusretkinä, joista on seurannut paljon pahaa. Olisi ollut huomattavasti siunauksellisempaa, jos rauhanomaiset kiinalaiset olisivat saaneet maailman haltuunsa. Menzies ikään kuin toteuttaa tätä skenaariota omissa tutkimuksissaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väitteidensä mielikuvituksellisuudesta huolimatta Menzies on saanut myös eräät ammattitutkijat puolelleen. Tämä perustuu ennen muuta karttoihin. 1400-luvulta ja 1500-luvun alusta on useita karttoja, joissa Afrikka, Amerikat ja Australia näkyvät enemmän tai vähemmän tunnistettavina. Miten tieto näistä alueista on päätynyt eurooppalaisiin karttoihin? Kenties juuri kiinalaisilta. Myös arabialaisia ja intialaisia purjehtijoita on esitetty tiedon lähteiksi, samoin yksittäisiä eurooppalaisia matkaajia, jotka olisivat siis olleet liikkeellä ennen Vasco da Gamaa, Kolumbusta ja kumppaneita.

Maailmalla vallitsee jonkinlainen Menzies-huuma. Tutkija itse jatkaa täyttä höyryä todistusaineiston keräämistä. Hänellä on oma kotisivu (www.1421.tv), ja hän ottaa mielellään vastaan sähköpostia tutkimuksiinsa liittyen.

JARI LYBECK

• Gavin Menzies: 1421 - kun Kiina löysi maailman . Suom. Riikka Nurminen. Esipuheen ja liitteiden suom. Mikael Halila. Genimap. 567 s.

Luitko jo nämä?