Hasan Fuat Sari nostaa arkipäivän taiteeseen

TS/Paavo Lehtonen<br />Hasan Fuat Sarin triptyykissa lihamyllyt voivat jauhaa tarinoita, päivän uutisia mutta ne myös sensuroivat.
TS/Paavo Lehtonen
Hasan Fuat Sarin triptyykissa lihamyllyt voivat jauhaa tarinoita, päivän uutisia mutta ne myös sensuroivat.

RIITTA MONTO

Kuvanveistäjä ja taidemaalari Hasan Fuat Sari on tuonut 25-vuotisjuhlanäyttelyynsä taiteellisen työnsä olennaiset elementit. Esillä on arkipäiväisiä esineitä, yhteiskunnallisia teemoja, estetiikkaa, iloa ja rakas Välimeri siirtyneenä taiteeseen.

- Jokaisella asialla on oma viestinsä. Taiteen aiheet eivät voi olla vain hauskoja ja hyviä juttua, täytyy myös osallistua. Vaikka maailman politiikan arkipäivää pitää määritellä ympäristön kautta, teemoja pitää pystyä ilmaisemaan esteettisesti.

Tärkeiksi kokemiaan teemoja hän lähestyy varovaisen huumorin kautta.

- Ihmisrakkautta täytyy olla!

Juhlanäyttelyssä materiaalina ovat muun muassa puu ja metalli, ja taideteokseen voi päätyä yhtä hyvin vesihana, polkupyörä tai lihamylly.

- On valtavan kiinnostavaa, miten maailma muuttuu. Teollinen vallankumous ja sen vaikutukset, esimerkiksi. Entä mitä kaikkea pyörä onkaan meille mahdollistanut. Ajattelen yhteiskuntaa ja sen muutoksia taideteosten kautta, mutta en halua antaa katsojille valmiita vastauksia.

Muoto ei tule taivaasta

- Ihminen antaa muodon. Suomi on kylmä maa, ja täällä on upeasti kehitetty keinoja ja esineitä, jotka ovat ihmiselle täällä avuksi. Kun tarpeeseen kehitetään vastaus, se saa paitsi käytännöllisen myös visuaalisen muodon. Taiteilijan velvollisuus ja tehtävä puolestaan on nostaa arkiset asiat esiin ja näkyville.

Käytännöllisistä ja hyödyllisistä esineistä taiteilijan käsittelyyn on päässyt myös silityslaudan sinisellä merellä seilaava silitysrauta.

- Kuinka ihminen osaakaan olla varovainen oman elämänsä suhteen! Hänen pitäisi olla yhtä huolissaan myös ympäristöstä. Seuraavaksi haaveilen nelimetrisestä silityslaudasta, sillä haluan silittää jokea, taiteilija sanoo nauraen ja katsoo silmät loistaen gallerian ikkunan takaa näkyvää Aurajokea.

- Saksethan olen tehnyt jokeen jo aiemmin, hän muistuttaa.

Sukulaissieluna Don Quijote

Taiteilija katsoo lempeästi installaatiota, joka kantaa nimeä Don Quijote ja todellisuus .

- Kyllä Don Quijote on jollain tavoin taiteilijan sukulaissielu, hän on hyvä ihminen.

Kalan hahmo taideteoksessa puolestaan saa edustaa elämän tarkoitusta.

- Maa, vesi ja ilma, kaikki meille elintärkeitä. Niistä täytyy kantaa huolta. Elämä itsessään on kaunista, vaikka ihmisen - ja kalan - elintila on kaventunut.

Taiteilijan tyyli on olla samanaikaisesti vakava ja leikittelevä, mikä tulee hyvin esiin myös hänelle itselleen tärkeässä triptyykissä, jossa kolme lihamyllyä jauhaa sisuksistaan eri asioita.

- Ensimmäinen tuottaa tarinoita, toinen päivän värikkäitä uutisia.

Kolmannesta eli Sensuuri -myllystä asiat ja ajatukset jauhautuvat ulos irrallisina kirjaimina ja numeroina, jotka eivät muodosta tarinaa tai mielipidettä. Taiteilija havainnollistaa teoksella sensuuria, joka kosketti myös häntä itseään vanhassa kotimaassa.

Ihana Välimeri, Itämeri kelpaa

Näyttelyn monissa töissä siintää Välimeri, joka on turkkilaissyntyiselle taiteilijalle äärettömän läheinen.

- Olen työskennellyt ja pitänyt näyttelyjä viime aikoina hyvin paljon myös Etelä-Ranskassa, lähellä Välimerta. Sitä on aina ikävä, se on niin rakas.

Välimeri on päätynyt myös gallerian sivuhuoneen muutamaan maalaukseen, jotka taiteilija sanoo tehneensä vain itseään varten.

- Mutta kyllä Itämerikin on tärkeä. Molempia tarvitaan, hän vakuuttaa kohteliaasti.

Hasan Fuat Sarin mielestä on ajateltava globaalisti, koska maailma kuuluu kaikille. Hän itse haluaa myös taiteellaan synnyttää dialogia tekijän ja katsojan välillä mutta myös eri kulttuurien välillä. Osana tätä dialogia taiteilija on vienyt töitään näyttelyihin eri puolille Eurooppaa Saksasta Irlantiin ja Turkista Ranskaan.

Hasan Fuat Sarin 25-vuotisjuhlanäyttely Visual Essays Galleria Titanikissa (Itäinen Rantakatu 8) 23.4. asti.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.