Diktaattori veti täydet
penkkirivit ulkoilmateatteriin
HEIKKI KAUHANEN
Turun kaupunginteatterin tapa toteuttaa ensi-iltojaan "ulkoistamalla" ne pihalle on houkutin, johon monen uteliaan oli pakko tarttua.
Sopukassa sai torstaina Suomen kantaesityksensä William Whartonin romaaniin pohjautuva Birdy , jonka tapahtumat sijoittuvat vuosien 1935-45 Amerikkaan.
Koska esitystä on vaikea toteuttaa ulkona, kyseisen näytelmään tematiikkaan liittyen teatteri tarjosi ilman pääsymaksua turkulaisille iltakymmeneltä Charlie Chaplinin tunnetun klassikkoelokuvan Diktaattori.
Jotta suurelle valkokankaalle heijastetun elokuvan katsominen ei olisi pelkkää hytinää kosteudessa, rekvisiitaksi ja tunnelman kohottajaksi Aleksis Kiven aukiolle oli haalittu amerikkalaistyylinen Snack bar hodareineen, donitseineen ja popcorneineen.
- Loistava toteutus. Tämä on sellaista extreme-urheilua. Käyn elokuvissa kahdesti kuukaudessa, teatterissa kahdesti vuodessa, kommentoi villapeiton päällystämällä penkillä palellut Mika Kuusisto.
- Hauskaa, kevyttä, mutta ei turhan pinnallista, kommentoi elämänsä ensimmäisen kerran kaupunginteatterille tullut Joonas Tähtinen.
Vuonna 1940 ilmestynyt Diktaattori (The Great Dictator) oli selkeä protestointi Hitleriä ja natsi-Saksaa vastaan. Elokuvan päähenkilö, brutaalin oloinen Adenoid Hynkel on epätyypillinen hahmo Chaplinille, mutta rooli istuu hänelle silti hyvin.
Komiikkaa riittää ja yhtäläisyys Hitlerin ja Hynkelin välillä on lähes saumaton. Eroa ei juuri ole, paitsi se, että Hitler ei naurattanut.
Kaupunginteatterin toteuttama walk- in-esitys täytti hetkessä 150 istumapaikkaa kostean kylmästä säästä huolimatta.
- Tästä voisi kehittää seuraavaksi drive-in-esityksen, Juuso Ranne kommentoi.