Kulttuuri

Isosti ja uhoten

TS/<br />Duudsonit vipeltävät suomalaisissa puitteissa.
TS/
Duudsonit vipeltävät suomalaisissa puitteissa.

Jarppi Leppälän, Jukka Hildenin, Jarno Laasalan ja HP Parviaisen kehittämistä Duudsoneista on muutamassa vuodessa kasvanut oma tavaramerkkinsä, jonka he ovat omien televisio-ohjelmien ja dvd-julkaisujen lisäksi pystyneet sitomaan muun muassa osaksi monikansallisen virvoitusjuomajätin mainoskampanjaa.

Tärkeimpänä käyttövoimana nelikolla on koko ajan ollut päistikkainen hulluus, joka on saanut kaverukset keksimään toinen toistaan järjettömämpiä temppuja kameran edessä esitettäväksi. Yksi tekee itsestään elävän tikkataulun ja toinen antaa ampua itseään haulikolla.

Elokuvan voisi teilata suoralta kädeltä osana miesten maailmanlaajuisia markkinointiponnisteluja, jonka ensisijaisena tavoitteena lienee nelikon ja heidän brändinsä tekeminen tunnetuksi laajalti myös Suomen ulkopuolella. Tästä kielivät sekä Duudsonit -elokuvan puhekielenä oleva englanti, sen promovideomainen, kaverukset yksi kerrallaan esittelevä rakenne että ennen kaikkea teoksen alussa kuultavat Leppälän saatesanat.

Duudsonit -elokuvan arvioiminen tavallisen tarinaelokuvan kriteerein olisi kuitenkin yhtä turhaa kuin pornofilmien luokitteleminen niiden juonen paremmuuden perusteella. Oleellista on nytkin ainoastaan hurja meno, jonka kautta eteläpohjalainen, yltiöpäisellä itsetunnolla varustettu huumorintaju pääsee valloilleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Temput tehdään isosti ja uhoten. Epäonnistumiset kuitataan räkättävällä naurulla ja vahingoniloisesti toiselle irvaillen.

Lääkäriä tarvitaan paikkaamaan puhjennut keuhko, lastoittamaan katkennut jalka ja hoitamaan nyrjähtänyttä niskaa. Valheellista filmissä on se huolettomuus ja humoristisuus, jolla sairaalajaksot sujuvasti ohitetaan.

Eniten yhtymäkohtia Duudsoneiden meiningissä on skeitti- ja lumilautailukulttuuriin, jossa huimimman tempun tekijä jää mieleen, jos paikalla on hyvä kuvaaja. Elokuvakriitikko on Duudsonit -elokuvan kaltaisen hiotun, mutta maanläheisen vientituotteen edessä jokseenkin voimaton, sillä teatteriin änkeävä yleisö tietää jo etukäteen, mitä on menossa katsomaan - varsinkin, kun osa materiaalista on lainattu suoraan aiemmista ohjelmista.

Itse kiitin elokuvaa katsoessani mielessäni Elokuvatarkastamoa K15-merkinnästä, joka on tälle humoristiselle itsensävahingoittamissikermälle perusteltu ikäraja.

TANELI TOPELIUS

• Duudsonit -elokuva. Ohjaaja Jarno Laasala. (Kinopalatsi 2 & Julia 1)