Wien elää Mozartissa juhlavuonna
MATTI LEHTONEN
Wien on vuosisatojen mittaan ollut yksi maailman tärkeimmistä säveltäjien kaupungeista. Pitkän historian ensimmäinen kulminaatio osui 1700-1800-lukujen vaihteeseen, jolloin kaupungissa tyoskenteli sellaisia kaikkien tuntemia neroja, kuten Jospeh Haydn , Wolfgang Amadé Mozart , Ludwig van Beethoven ja Franz Schubert.
1900-luvun alkuvuosikymmeninä taas ns. Wienin toisen koulun säveltäjät Arnold Schönberg , Alban Berg ja Anton Webern mullistivat musiikin maailmaa.
Ja vaikkei ilmiötä samaan kategoriaan luettaisikaan, oma merkityksensä on tietysti wieniläisoperetilla ja Straussin perheen rakastetuilla sävelmillä.
Tuskin kukaan viime kädessä olisi valmis väittämään, etteikö näistä kaikista Mozart olisi ylitse muiden - vaikkei muuten niin universaalin tunnettuutensa takia. Ei siis olekaan ihme, että Wien juhlistaa suuren poikansa syntymän 250-vuotispäivää ennen näkemättömän komeasti.
Konserttien ja oopperoiden tulva
Mozart onkin esillä Wienissä koko vuoden lukemattomin tapahtumin, näyttelyin ja konsertein. Kun kaikkialla muuallakin maailmassa Mozartia hehkutetaan kokonaisin konserttisarjoin, ei ole vaikea kuvitella, millaiset mittasuhteet juhlavuosi saa säveltäjän kotikaupungissa.
Wienin valtionooppera esittää yhteistyössä Theater an der Wienin ja Burgtheater Wienin kanssa Mozartin suurimmat oopperat ja requiemin, kun taas Volkstheater keskittyy oopperoiden saksankielisiin toteutuksiin. Wienin johtavat konserttiareenat Musikverein ja Konzerthaus ovat rakentaneet erilaisin konseptein vuoden tarjontansa tietenkin Mozartin ympärille.
Musiikkielämässä on suomalaisvärinsäkin - esimerkiksi Soile Isokoski ja Marita Viitasalo pitivät viime viikolla kaksi loppuunmyytyä konserttia Musikvereinin Brahms-salissa.
Wienin suuret musiikki-instituutiot ovat luonnollisesti vain Mozart-tarjonnan lippulaiva. Niiden lisäksi kuulija löytää runsaudensarven erilaisista pistekonserteista, teatteriesityksistä, installaatioista ja elokuvista.
Mozart ja valistusaika
Wienin suurimpien museoiden panos juhlavuoden vietossa on huomattava. Aivan vanhan kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevassa komeassa Albertina-museossa on esillä Mozart-näyttely otsikolla Experiment Aufklärung, joka nimensä mukaisesti on ottanut valistusajan näkökulmaksi päähenkilönsä elämäntyöhön.
Näyttely esittelee maalauksin, esinein, nuotti- ja kirje-esimerkein sekä videoinstallaatioin Mozartin kytköksistä aikakauden suuriin vaikuttajiin, kuten Rousseau'hon , Voltaireen ja Montgolfierin veljeksiin ja heidän aikaansaannoksiinsa.
Näyttely kertoo myös itse valistusajatuksen tulosta Habsburgien ajatusmaailmaan. Mozartin aikaan hallinnut keisari Josef II antoi alaisilleen esimerkiksi (ainakin näennäisen) lehdistön- ja uskonnonvapauden, mistä syystä häntä pidetään varsinaisena valistushallitsijana, mutta itse asiassa jo vanhoillisena tunnettu Maria Theresia oli tutustunut uusiin aatteisiin ja lämmennyt niille.
Hyvin lähellä Albertinaa sijaitseva Mozarthaus on hiljattain avattu koko komeudessaan yleisölle. Sama rakennus tunnettiin aiemmin Figaro-talona, ja tuolloin vain osa tiloista toimi museona muiden ollessa tavallisina vuokra-asuntoina. Mozarthan asui Wienissä ollessaan lukuisissa eri osoitteista, mutta noista kaikista rakennuksista ainoastaan nykyinen Mozart-talo on enää pystyssä.
Se selvittää omalla tavallaan Mozartin elämänoloja ennen kaikkea Figaron häiden säveltämisen aikoihin.
Myös Wienin moderni, interaktiivinen Haus der Musik on valjastettu Mozartin käyttöön tänä vuonna.
Soitetaan Mozartille
Mozartiin ei törmää vain Wienin kulttuurilaitoksissa vaan väistämättä myös katuvilinässä, laitakaupungilta keskustan vilskeeseen saakka. Vain harva yrittäjä on jättänyt käyttämättä hyväkseen mahdollisuutta rakentaa aasinsilta omien tuotteidensa ja palveluidensa ja säveltäjäneron välillä.
Käytännöllistä ja nokkelaa Mozart-valistusta edustaa puolestaan Wienin kaupungin Calling Mozart -systeemi. Eri puolilla kaupunkia, paikkoihin, jotka jollain tavoin liittyvät Mozartiin, on asennettu viitisenkymmentä pylvästä, joissa voi kuunnella paikkaan liittyvää Mozart-triviaa nauhalta. Systeemi toimii myös kännykän ja internetin välityksellä.
Mozartia tulvii ähkyksi asti. Itävallan toiseksi suurimman kaupungin Grazin markkinointi-idea tälle vuodelle on selvä vastaveto Wienille - Graz on julistautunut Mozart-vapaaksi vyöhykkeeksi!
Massivisen Mozart-tarjonnan varjoon on jäänyt se, että Wien juhlii tänä vuonna myös toista suuruuttaan. Sigmund Freudin syntymästä nimittäin tulee toukokuussa kuluneeksi 150 vuotta. Kun osaa etsiä, Wien tarjoaa mielenkiintoista nähtävää myös Freudista kiinnostuneille.