Näyttämötaide

Menetettyjen
mahdollisuuksien
metsässä

Mihinkäs se jäyhä suomalainen mies menee miettimään mieltään painavat asiat puhki? Missä äijät voivat avautua toisilleen ja paljastaa syvimmät tuntonsa. No, metsässä, telttailemassa. Mukana on tietenkin muutama pullo olutta ja muovinen taskumatti.

Nelikymppiset Vingle (Anders Slotte) ja Erbarmar (Niklas Häggblom) ovat lapsuudenystäviä, jotka ovat lähteneet telttailemaan. Kymmenen vuotta aiemmin kaksikko pystytti telttansa samalle metsänkulmalle, ja silloin kaikki oli hyvin. Tulevaisuus avautui miesten edessä jännittävänä, ja kaikki oli mahdollista.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Vinglestä on tullut loppuunajettu televisiopersoona, joka kamppailee uusioperheensä ja viettiensä ristitulessa. Erbarmar taas on jäänyt paikoilleen kotikylälle. Lapseton postimies on naimisissa huomattavasti vanhemman naisen kanssa, joka kaiken lisäksi sattuu olemaan Vinglen äiti.

Anders Larssonin Tvä män i ett tält två on harvinainen näytelmän jatko-osa. Ensimmäinen osa Tvä män i ett tält sai ensi-iltansa yli kymmenen vuotta sitten, ja Slotte ja Häggblom näyttelivät jo siinä. Itse en nähnyt näytelmän ensimmäistä osaa, mutta se ei katsomiskokemusta haittaa, sillä kakkososa on itsenäinen teos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elämän makuista

Slotte ja Häggblom tekevät Hellen Willbergin ohjauksessa erinomaista jälkeä. Willberg on vienyt esityksen painopisteen kauas fyysisestä toiminnasta. Teltan pystytystä ja pientä rauhallista ruokahetkeä lukuun ottamatta miehet oikeastaan vain seisovat ja puhuvat.

Ja miten taitavasti he puhuvatkaan. Näyttelijäkaksikko kohtelee roolejaan sellaisella kiintymyksellä ja ehdottomuudella, että lavalla näkee harvoin niin sykähdyttävää näyttelijäntyötä.

Puhdasverinen puheteatteri elää kuitenkin aiheidensa mukana. Niinpä esityksen ensimmäinen puolisko, jolla vasta raotetaan kaverusten ongelmien verhoa, on hieman yksitoikkoinen.

Toinen puolisko, jolla julkilausutaan todelliset ajatukset, on sitä vastoin kiihkeärytminen. Varsinkin Erbarmarin halu saada jälkikasvua, ja toimenpiteet, joihin hän on valmis sen vuoksi ryhtymään, ovat epätoivoisen mutta aidon elämän makuisia.

TONI LEHTINEN

• Anders Larsson: Två män i ett tält två , Teater Kennedy. Ohjaus ja skenografia Hellen Willberg. Vierailuesitys Åbo svenska teaterissa 24.3.