Kulttuuri

Kuhmossa soi kesällä Beethoven

Kuhmon Kamarimusiikissa soi kesällä Ludvig van Beethovenin musiikki. Sen rinnalla festivaali esittelee suuren joukon säveltäjän edeltäjiä, aikalaisia ja seuraajia. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään tänä kesänä 16.-29. heinäkuuta.

Mittavalla esiintyjälistalla on muun muassa ensi kertaa Suomeen saapuva latvialainen viulisti Gidon Kremer kansainvälisesti ylistettyine Kremarata Baltica -jousiorkestereineen.

Festivaalin taiteellinen johtaja, romanialaissyntyinen viulisti ja säveltäjä Vladimir Mendelssohn on laatinut ohjelman edeltäjänsä Seppo Kimasen ideoimaan Beethoven-teemaan.

Beethovenin ajalta -konserteissa kuullaan Beethovenin musiikin ohella Haydnin ja Schubertin lisäksi muiden muassa Conradin Kreutzerin, Carl Maria von Weberin, Johann Nepomuk Hummelin ja Daniel Steibeltin musiikkia. Sangen suuressa osassa on Mozart, jonka juhlavuotta parhaillaan vietetään.

- Aikalaissäveltäjät Steibelt, Hummel, Süssmayr, Salieri, Czerny, Ries, Moscheles, Kreutzer, Weiss ja Spohr olivat erinomaisia, mutta heillä oli yksi ongelma: Beethoven oli elämää suurempi nero.

Kuhmossa kuullaan ensi kertaa Suomessa Beethovenin Pianokonsertto nro 4 G-duuri sovitettuna pianolle ja jousikvartetille. Sen esittävät Peter Frankl ja Meta4-yhtye.

Kahden viikon aikana Kuhmossa esiintyy yli 130 taiteilijaa. Ensikertalaisia ulkomaisista vieraista on Kremerata Baltican ohella ainakin hollantilainen mezzosopraano Christianne Stotijn . Thomas Bloch soittaa lasiharmonikkaa, joka soi kaikissa heinäkuun 20. päivän konserteissa.