Kulttuuri

Kakarat kuriin ja isälle morsian

TS/Buena Vista International<br />Nanny McPhee (Emma Thompson) on lastenhoitaja, jolla on taikavoimia ja hämmentävä ulkonäkö.
TS/Buena Vista International
Nanny McPhee (Emma Thompson) on lastenhoitaja, jolla on taikavoimia ja hämmentävä ulkonäkö.

Aivan tyhjänpäiväinen englantilainen lastenfilmi Nanny McPhee - satumainen lastenvahti on elokuvan pääosaa esittävän Emma Thompsonin käsikirjoittama kliseinen kohelluskomedia, joka pohjautuu löyhästi brittiläisen mysteerikirjailija Christianna Brandin Suomessa tuntemattomampiin lastenkirjoihin.

Nykyään niin kovasti muodissa olevilla fantasia- ja kauhuelementeillä maustettu yhden sortin maijapoppas-tarina sijoittuu rasittavan räikeästi ylöspantuun mielikuvitusmenneisyyteen, mauttomalta teemahuvipuistolta näyttävään Viktorian ajan Englantiin, jolloin lujaotteiset lastenhoitajat huolehtivat parempien perheiden jälkikasvusta.

Elokuvan nimihenkilö, pelottavan näköinen Nanny McPhee, on oudoilla taikavoimilla varustettu tiukka joskin oikeudenmukainen lastenvahti, joka pestataan kasvattamaan leskeksi jääneen herra Brownin mahdottoman pahatapaista kakarakatrasta. Samalla kaikkivoipainen nanny laittaa myös järjestykseen seitsenpäisen sisarusparven isärukan rakkauselämän.

Riemunkirjavasta ja metelöivästä mutta täysin sisällöttömästä komediasta jää varsin tympeä jälkimaku. Tarinan lapset ovat ärsyttäviä ilkiöitä, joiden toimia ei juurikaan motivoida ja joita katsoessa tulee ikävä Peppi Pitkätossun tapaisia hyväsydämisiä anarkisteja, jotka kyllä kapinoivat reippaasti mutta eivät koskaan silkkaa ilkeyttään. Kaikkein kurjinta on se, että elokuva sortuu kauheaan saarnaavuuteen kouliessaan kurittomista kakaroista kunnollisia kilttejä lapsia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elokuvan suomenkielinen jälkiäänitys on sinänsä hyvää työtä. Dubbaus itsessään on kuitenkin käsittämätön teko maassa, jossa sitä ei juurikaan perinteisesti tehdä silloin, kun kyseessä on tavallinen näytelmäelokuva eikä aivan pikkulapsille tarkoitettu piirrosfilmi. Suomen ja englannin kielet nyt ovat vain niin kertakaikkisen erilaisia, että huulisynkroniaa on mahdotonta saada kohdalleen, ja välillä tämä näkyy hirveän häiritsevästi myös NannyMcPheetä katsoessa.

Tämän lisäksi roolihenkilöiden puhetapa ei kuulosta ainoastaan teatraaliselta vaan myös mahdottoman teennäiseltä, ja jälkiäänitys nakertaa vähäisenkin illuusion elokuvan sisäisen maailman tarinatodellisuudesta. Reilun sadan vuoden takainen englantilainen kartanomiljöö herroineen ja palvelijoineen, leideineen ja rahvaineen ei herää eloon ja tunnu tippaakaan uskottavalta henkilöhahmojen jutustellessa suomeksi.

PÄIVI VALOTIE

Nanny McPhee - satumainen lastenvahti . Ohjaaja Kirk Jones. (Julia 1 & Kinopalatsi 4)