Jussi Vesanen tekee
taidetta veitsen terällä

TS/Heikki Ala-Nissilä<br />Jussi Vesanen maalaa taulunsa veitsen terällä. Syksyinen joki on vuoden 2004 tuotantoa.
TS/Heikki Ala-Nissilä
Jussi Vesanen maalaa taulunsa veitsen terällä. Syksyinen joki on vuoden 2004 tuotantoa.

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Taidemaalari Jussi Vesanen maalaa taulunsa palettiveitsellä. Veitsen terällä syntyvä jälki voi olla vahvaa, raakaa, jopa kolmiulotteistakin. Sillä tavoittaa myös herkkyyden ja tunnelman siinä kuin siveltimilläkin.

- Minäkin aloitin siveltimillä ja kokeilin monia menetelmiä. Vein lasuuritekniikankin aika pitkälle. Löysin veitsitekniikan viitisentoista vuotta sitten ja koin rajun muutoksen. Tunsin sen heti omakseni.

Vesanen tekee siveltimellä vain taulujensa signeeraukset. Hän on yrittänyt kehittää veitsitekniikkaa ja on onnistunutkin siinä.

Usein huomaa vasta läheltä tarkastellessa, että maalaus on tehty veitsellä eikä siveltimellä.

- En ole siirtymässä muihin tekniikoihin. Pyrin kehittämään veitsitekniikkaa siten, että saan vielä paremmin esiin sen, mitä impressionismissani haen. Pyrin siihen, ettei kaikki näy aivan heti, vaan jotain jää vielä katsojan silmään.

Jussi Vesanen, 55, tavallaan syntyi kuvataiteilijaksi. Porissa syntyneen ja Ulvilassa ateljeetaan pitävän Vesasen äiti oli lahjakas taiteilija, jolta Jussi-poika sai oppia jo pienenä. Sen jälkeen hän on kartuttanut taitojaan Porin piirustuskoulussa ja monilla kursseilla. 27 vuoden ajan hän on ansainnut leipänsä taidemaalarina.

Realistinen luonnon kuvaaja

Vesanen tunnetaan realistisista luonnonkuvauksistaan, joihin löytyy aiheita yhtä hyvin Pohjanlahden kivikkoisilta rannoilta ja luodoilta kuin viljavasta maalaismaisemasta ja vanhoista rakennusryhmistä.

Luonto on aina hänen luovien virikkeittensä lähde, riippumatta siitä, maalaako hän suoraan luonnosta, muistinvaraisesti tai mielikuvien perusteella.

- Kukat, niityt, maisemat ja merenrannat ovat minulle rakkaita. Pikkupojasta saakka olen ihaillut vanhoja rakennuksia, niiden tekijöiden taitavaa työtä ja niiden historiaa. Ne ovat sympaattisen näköisiä, kun ovat vähän vinossa.

Maalaaminen oli Vesaselle hyvin selkeä ammatinvalinta. Jos hän ei maalaisi, hän haluaisi olla maanviljelijä.

Vesasen tie tunnetuksi ja menestyväksi maalariksi ei ole aina ollut helppo. Hän tietää, kuinka kovaa on kiertää myymässä taulujaan ovelta ovelle. Nimeä hän on kerännyt vähitellen, monien näyttelyitten kautta. Hänen töitään on monien kotimaisten kokoelmien lisäksi ostettu Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Amerikkaan.

Ensimmäisen oman näyttelynsä Vesanen piti Harjavallassa 1975. Viime kesänä hän keskittyi esittelemään töitään Savonlinnassa, Porvoossa ja Porissa. Pian niitä nähdään Loimaalla Ateljee Hulmin tiloissa.

- Näyttely on aina suuri ponnistus, mutta se vie eteenpäin. Sitä kautta tulee tunnetuksi ja tavoittaa uusia taiteen ystäviä. Näyttelyissä oleminen ei minulle ole helppoa, sillä en ole mikään esiintyvä taiteilija. Aina se jännittää, vaikka kokemusta on jo vuosikymmeniltä.

Jussi Vesanen kokee työnsä taiteilijana kauneuden etsimisenä ja sen välittämisenä muille. Aiheitten hakeminen, inspiroiminen, luonnossa kulkeminen ja maalaaminen ovat hänelle ammatinharjoittamista ja yrittämistä.

Nykyistä apurahajärjestelmää hän sen sijaan arvostelee, sillä se vääristää kilpailua. Apurahat pitäisi suunnata nuorille, aloitteleville taiteilijoille, ei niille, jotka jo elävät taiteellaan.

- Raha annetaan nyt tekemättömästä työstä. Apurahoja ei pidä kokonaan poistaa, mutta niiden jakoa pitää järkeistää. Minusta olisi hyvä, jos apurahoilla ostettaisiin töitä ja sitä kautta tuettaisiin taiteilijoita.

Jussi Vesasen taidetta Loimaan Ateljee Hulmilla 5.-12.3. Avoinna arkisin 10-16, la ja su 12-18, muulloin sopimuksen mukaan p. 040-867 2625. Taiteilija paikalla la-su.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.