Kulttuuri

Sammon taidekokoelman Gallen-Kallela
jaTurku-teokset sopivat If-taloon

TS/Compic<br />Akseli Gallen-Kallela, Ilmarinen kyntää kyisen pellon, 1916.
TS/Compic
Akseli Gallen-Kallela, Ilmarinen kyntää kyisen pellon, 1916.

KAISA KUJANPÄÄ

Sampo-konsernin lähtö Turun keskustasta merkitsee lähtöä myös Sammon kokoelman taideteoksille. Konserniin kuuluva vahinkovakuutusyhtiö If muuttaa uuteen toimitaloon Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen. Yliopistonkadun, Puutarhakadun ja Puolalankadun tiloissa olleista taideteoksista uuteen lasiseen, kolmetorniseen toimitilaan mahtuu noin sata.

Turussa olleesta taidekokoelmasta muutama sata taulua on siirretty jo viime vuoden aikana Sammon tiloihin Helsinkiin.

Sammon viestintäjohtaja ja taidekokoelman vastaava Hannu Vuola kertoo, ettei kaikkien teosten kohtaloa ole vielä ratkaistu.

- On totta, että vanhat Yliopistonkadun tilamme sopivat paremmin arvotaiteen tiloiksi. Huipputaideteoksille on tilaa Kupittaan toimitiloissakin, mutta emme ole vielä ratkaisseet, mitkä teokset sinne päätyvät. Pääsääntöisesti niille töille, jotka ovat olleet Yliopistonkadun edustustiloissa, on löytynyt kiva paikka uusistakin tiloista, Vuola toteaa.

Sammon taidekokoelmassa on useita Turkuun liittyviä teoksia, jotka voidaan sijoittaa Ifin torneihin. Vuolan mukaan on jo varmaa, että muista merkkiteoksista Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1916 maalaama taidekokoelman helmi Ilmarinen kyntää kyisen pellon sijoitetaan Kupittaalle. Se päätyy uuden ykköstalon ylimmän eli yhdeksännen kerroksen asiakasneuvottelutiloihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gallen-Kallelan maalaama taiteen kultakauden merkkiteos on liikkunut konsernikuvioiden mukaan ennenkin. Se siirrettiin talvella 2001 Turusta Sammon pääkonttorin seinältä Helsinkiin Sammon tiloihin, mistä se palautettiin Turkuun noin vuosi sitten.

Kokoelma karttui

Sammon taidekokoelma on vuosien varrella karttunut noin 3 500 taulun laajuiseksi. Sen pohjana on vuonna 1909 perustetun vakuutusyhtiön kokoelma. Sammon vuonna 1938 Turun Yliopistonkadulle valmistuneeseen, Erik Bryggmanin käsialaa olevaan toimistorakennukseen hankittiin sopivia taideteoksia vuosien mittaan. Varsinaissuomalainen taide oli hankinnoissa keskeisessä asemassa.

Kokoelmasta löytyy sekä kulttuurihistoriallisesti että taidehistoriallisesti merkittäviä Turkuun liittyviä maalauksia kuten suurpalon jälkeistä kaupunkia kuvaava Gustaf FinnberginTurun jäännöksiä

-litografia. Kokoelmassa on myös useita maalauksia paikallisista maisemista niin Iniön saaristosta, Kakolanmäeltä kuin Ruissalostakin. Siihen hankittiin paljon teoksia Turun taiteen merkittäviltä vaikuttajilta kuten Victor Westerholmilta . Kokoelman erikoisuuksiin kuuluu, että samoilta taiteilijoilta on hankittu useita teoksia vuosien varrella.

Sammon taiteen määrä karttui merkittävästi 1990-luvun alussa, kun se osti vakuutusyhtiö Kansan yli 200 teoksen nykytaidepainotteisen kokoelman. Sammon kokoelmassa oli 1990-luvun lopussa lähes 1 000 taideteosta.

Vuosituhannen vaihteessa vakuutusyhtiöön yhdistyneen Leonian eli entisen Postipankin sekä Mandatumin kokoelmat nostivat teosmäärän yli 3 000:een. Leonian kokoelmassa on lähinnä 1980- ja 1990-lukujen ei-esittävää taidetta, josta suuri osa on grafiikkaa.

TS/<br />Ilmari Kaijala, Turun Sotalaistenmäeltä, 1919.
TS/
Ilmari Kaijala, Turun Sotalaistenmäeltä, 1919.
TS/<br />Gustaf Wilhelm Finnberg, Turun jäännöksiä, 1827.
TS/
Gustaf Wilhelm Finnberg, Turun jäännöksiä, 1827.
TS/<br />Robert Wilhelm Ekman, Maisema Ruissalosta, 1858.
TS/
Robert Wilhelm Ekman, Maisema Ruissalosta, 1858.
TS/<br />Ali Munsterhjelm, Aurajokimaisema, 1912.
TS/
Ali Munsterhjelm, Aurajokimaisema, 1912.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit