Kulttuuri

Akseli Ensemble uskoo yhteisöllisyyteen

TS/Nanni Akkola<br />Juho Milonoff esittää Ranta-näytelmässä uskonsa menettänyttä uskonnonopettajaa. Akseli Ensemb-len nimekkääseen joukkoon kuuluvat myös Vilma Melasniemi (vas.) ja Laura Malmivaara.
TS/Nanni Akkola
Juho Milonoff esittää Ranta-näytelmässä uskonsa menettänyttä uskonnonopettajaa. Akseli Ensemb-len nimekkääseen joukkoon kuuluvat myös Vilma Melasniemi (vas.) ja Laura Malmivaara.

IRMELI HAAPANEN

Suomalaisten teatteriryhmien uusin tulokas, helsinkiläinen Akseli Ensemble, esittäytyi yleisölle alkuvuodesta esikoisnäytelmällään Ranta . Paavo Westerbergin kirjoittama ja Kalle Chydeniuksen ohjaama teos, jossa näyttelevät mm. Samuli Edelmann , Laura Malmivaara , ja Juho Milonoff , sai heti hyvän vastaanoton. Tällä viikolla tämä suosittu teos vierailee Turun Linnateatterissa.

Rannan esitykset Kulttuuritehdas Korjaamolla myytiin hetkessä loppuun, samoin lisäesitykset.

- Meillä on tähän mennessä ollut Korjaamolla 23 esitystä, jotka kaikki ovat olleet loppuunmyytyjä, Akseli Ensemblen toinen puheenjohtaja Juho Milonoff kertoo.

Kun joka esityksessä on ollut 145 katsojaa, Rannan on reilun kuukauden sisällä nähnyt jo yli 3 300 katsojaa.

- Olemme todella iloisia ja kiitollisia siitä, että ensimmäinen juttumme on otettu näin hyvin vastaan, Milonoff sanoo.

Ranta on myynyt hyvin myös Turussa. Linnateatterin esityksiin on enää hajapaikkoja jäljellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdessä olemme enemmän

Ranta kertoo menestyneestä terapeutista, joka järjestää asiakkailleen leirin. Äärimmilleen asetetussa tilanteessa henkilöt etsivät elämälleen tarkoitusta, pohtivat elämän keskeisiä kysymyksiä ja arvottavat uudelleen itselleen tärkeät asiat.

Akseli Ensemblen perustamisessa vuonna 2004 oli Milonoffin mukaan pitkälti kysymys samasta asiasta.

- Olimme kaikki tehneet pitkään töitä freelancereinä. Kun tässä yksilökeskeisessä yhteiskunnassa joutuu töissäkin olemaan yksin, se käy painostavaksi ja ahdistavaksi, etenkin kun työskentelemme ammatissa, joka perustuu yhdessä tekemiseen. Enimillään viiden kuukauden mittaisissa työsuhteissa ei ehdi syntyä kovinkaan paljon sitä luottamusta ja läsnäoloa, jota teatterityössä tarvitaan.

Milonoff ja säveltäjä Kalle Chydenius aloittivat keskustelupiirin, johon osallistuivat myös elokuvaohjaaja Aku Louhimies , näyttelijät Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi , Samuli Edelmann ja Emmi Pesonen , käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Paavo Westerberg sekä tuottaja Marko Kulmala .

- Kokoonnuimme keskustelemaan meille tärkeistä aiheista: mitä nyt tapahtuu, mitä meissä tapahtuu ja millainen maailma on. Aluksi nämä keskutelut olivat henkireikä, mutta nyt Akseli Ensemble on meille mahdollisuus tehdä sitä, mitä oikeasti haluamme tehdä, Milonoff sanoo.

Yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys on hänen mukaansa keskeistä ryhmän työskentelyssä.

- Uskomme, että yhdessä olemme enemmän.

Tv-sarja vuonna 2007

Milonoffin mukaan Rannan ja tulevienkin produktioiden lähtökohtana on pyrkimys avata mahdollisimman henkilökohtaisesti sitä, mikä tekijöitä kiinnostaa tässä ajassa ja maailmassa.

- Omien ajatustemme peiliksi kutsuimme Rantaa tehdessämme keskusteluin ulkopuolisia vieraita, Milonoff kertoo.

Keskustelukumppaneita olivat mm. Jörn Donner ja Märta Tikkanen sekä metropoliitta Ambrosius , joka oli Ranta -näytelmässä uskonsa menettänyttä uskonnonopettajaa näyttelevän Milonoffin kutsuvieras.

- Kuvasimme keskustelut, ja niiden pohjalta valmistuu Yle Teema -kanavalle 10-osainen tv-sarja, joka tulee ulos alkuvuodesta 2007. Sarjassa seurataan myös sitä, miten keskustelut muuttuvat lihaksi näyttämölle. Editointityöt ovat parhaillaan menossa, Milonoff kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rannan näytelmäkäsikirjoituksen pohjalta on suunnitteilla myös elokuva.

Vanhempien jalanjäljillä

Juho Milonoffin isä, ohjaaja Pekka Milonoff sekä Kalle Chydeniuksen vanhemmat, säveltäjä Kaj Chydenius ja ohjaaja Kaisa Korhonen kuuluvat 35-vuotiaan Kom-teatterin perustajin, ja myös Samuli Edelmannin äiti, Marja-Leena Kouki näytteli pitkään Komissa. Juho Milonoffin mukaan Kom onkin ollut Akseli Ensemblelle tärkeä esimerkki.

- Kom-teatterin tyyppinen yhteisö tinkimättömänä teatterina ja ensemblena on se, mitä me kaipasimme.

Aikooko Akseli Ensemblekin olla pystyssä vielä 30 vuoden päästä?

- Ehdottomasti. Pitkäjänteinen työ ja yhdessä keskittyminen on tärkeää tässä ajassa, jossa on suhteellisen vähän pysyvää, Milonoff perustelee.

Kom-teatterin alkuperäisen toimintamallin tapaan myös Akseli Enseble aikoo tulevaisuudessa kiertää esityksillään ympäri maata.

- Emme halua olla Helsinki-keskeinen helsinkiläisryhmä. Turun Linnateatteriin meillä on sen johtajan, Mikko Koukin kautta läheiset suhteet, ja siksi on luontevaa, että vierailemme jo esikoisnäytelmällämme siellä.

Freelancerin vapaus on illuusio

Akseli Ensemblen jäsenet ovat 30-38-vuotiaita, ja heidän työuransa ovat jatkuneet 10:stä 15 vuoteen. Freelanceriksi ryhtyminen oli heille aikanaan tietoinen valinta.

- Sitä ajatteli, että freelancerina saa itse valita roolinsa, mutta tällainen vapaus on illuusio. Arki on pahimmillaan pakokauhuista kalenterin täyttämistä ja töiden haalimista, Milonoff kertoo.

Akseli Ensemblen jäsenet aikovat jatkossakin tehdä töitä myös muualla, mutta Milonoffin mukaan tavoitteena on, että ryhmä voi työskennellä yhdessä niin paljon kuin haluaa ja että he voivat sillä työllä myös elättää itsensä ja perheensä.

- Tavoitteena on myös saada oma teatteritila jossain vaiheessa.

Uusia esityksiä on joka tapauksessa jo vireillä.

- Mutta ne ovat niin alkuvaiheissa, ettei niistä parane kertoa sen enempää, Milonoff sanoo.

Akseli Ensemblen Ranta Linnateatterissa, Linnankatu 31, 22.-25.2. klo 19.