Kulttuuri

Suomirockin keisarinna
piipittäjien maailmassa

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Muskan Kirjoita postikorttiin ilmestyi 35 vuotta sitten. Uudella albumillaan Babitzin osoittaa olevansa edelleen kovassa iskussa.
TS/Ari-Matti Ruuska
Muskan Kirjoita postikorttiin ilmestyi 35 vuotta sitten. Uudella albumillaan Babitzin osoittaa olevansa edelleen kovassa iskussa.

TUOMO KARHU

Muska Babitzin , 53, oli 1970-luvun alussa Suomen ensimmäinen naispuolinen rocklaulaja, jolle ei tarvinnut antaa tasoitusta vertailussa ulkomaisiin kollegoihinsa.

Heti Muskan ensimmäinen single, vuonna 1971 ilmestynyt Kirjoita postikorttiin oli iso hitti, ja 1973 julkaistu debyyttialbumi Muska - jolta löytyy myös Krokotiili Rock - vankisti Muskan asemaa suomalaisen rockin kärjessä.

35 vuotta Postikortin jälkeen Muska on edelleen iskussa. Paitsi että hänen äänensä on vain syventynyt vuosien mittaan, uusi albumi Anna mulle aikaa soi niin tuoreesti, että luulisi festarijärjestäjienkin lämpenevän.

- Itse asiassa ainakin Down By The Laiturin Kari Rantala oli pitänyt levystämme, Muska myöntääkin. - Kesällä tarkoitukseni olisi esiintyä ison bändin kanssa ja tehdä enemmänkin keikkoja, mutta tällä hetkellä ainoastaan Kaivopuiston konsertti näyttää varmalta, kotimaisen rockin keisarinnaksikin tituleerattu laulaja toteaa.

Ohjat omiin käsiin

1970-luvulla Muska toimi myös promoottorina ja toi Suomeen ensimmäistä kertaa muun muassa Baccaran, Crazy Cavanin , Iggy Popin ja Motörheadin. Euroopan kiertueita hän järjesti esimerkiksi Albert Kingille , Albert Collinsille , Stevie Ray Vaughanille ja monille muille maailmantähdille. Sikäli ei ole yllätys, että Muska päätyi julkaisemaan uuden albuminsa itse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- 1970-luvun albumini Muska ja Tää se päivä on julkaisi Love Records ja edellisen, viidennen albumini Paha silmä (2001) Johanna. Moni levy-yhtiö, muun muassa Universal olisi ollut kiinnostunut uudesta levystäni, mutta aikataulujen venyttyä ja paukuttua päädyimme julkaisemaan itse. Ratkaisuun vaikutti sekin, että olen promoottorina oppinut, kuinka kannattamattomia artistisopimukset suuren levy-yhtiön kanssa ovat artistille, varsinkin kun rahat vielä jaetaan kokonaisen bändin kanssa.

Pelkästään rahasta ei kuitenkaan ollut kysymys.

- Isolla levy-yhtiöllä on aina se vaara, että firma kyllästyykin jo kuukauden kuluttua markkinoimaan levyä ja yhtäkkiä albumi joutuukin hyllylle. Artistilla ei ole siinä tilanteessa mitään tehtävissä.

Biisit Pulkkiselta

Anna mulle aikaa -pitkäsoitolla on Muskan lisäksi toinenkin tähti, multi-instrumentalisti Tero Pulkkinen , joka on tehnyt kaikki biisit.

Esa "Ekke" Niiva , joka on ollut puhaltajana Leningrad Cowboysissakin, kehotti minua ja miestäni Hannu "Hande" Salakkaa ottamaan Pulkkiseen yhteyttä. Saatuani demot ihastuin heti Teron biiseihin. Jo edellisellä albumillani Paha silmä oli muutamia Teron biisejä.

Biisejä olisi ollut tarjolla monelta muultakin tekijältä.

- Viidakkorumpu toimii hyvin, kun tarvitsen biisejä. Päädyimme kuitenkin käyttämään pelkästään Pulkkisen biisejä, jotta kokonaisuus ei rikkoutuisi.

Tinkimättä rokkari

Muun muassa Kauko Röyhkältä ja Tuomari Nurmiolta soundaava Anna mulle aikaa osoittaa Muskan pitäneen pintansa. Rock on edelleen hänen lajinsa.

- Kyllä. Tässä asiassa en taivu. Tinkimättömyyteni ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö haluaisi tehdä mahdollisimman kaupallista musiikkia. Eihän se ole mistään kotoisin tehdä vain itselleen niin kuin aikanaan monet progebändit tekivät. Itsekin olin bändissä, jossa vedettiin parituntisia Pink Floyd -sooloja, Muska nauraa.

Hän iloitsee Maija Vilkkumaan ja Jonna Tervomaan kaltaisista uuden polven artisteista, mutta toivoisi enemmän voimakkaita tulkitsijoita.

- Elämme piipittäjien maailmassa. Eric Claptonkin ihmetteli taannoin jossain haastattelussa, mihin ovat hävinneet kovan luokan mimmit kuten Elkie Brooks ja Maggie Bell .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muska ei kuitenkaan haikaile vanhoja aikoja.

- Keikkailuolosuhteet ovat muuttuneet todella paljon edukseen 1970-luvusta alusta. Ne olivat järkyttäviä aikoja. Toiminta oli täysin epäammattimaista, ja lavoja pyörittivät maanviljelijät ja urheiluseurat, hän huokaisee.

Matka noista ajoista esimerkiksi Seppo Vesterisen tapaan hoitaa HIMin ja The Rasmuksen asioita on melkoinen.

- Aivan. Seppohan on muuten ollut iät ajat mieheni Handen ja minun kavereita. Asuessamme Los Angelesissa Seppo asui aivan vieressämme - ja itse asiassa välillä meilläkin. Hande teki hänen kanssaan kimpassa duuniakin tuoden Suomeen artisteja laidasta laitaan.