Kirja-arvostelut

Pohjoisia ulottuvuuksia

TS/<br />Mikko Lensu hyödyntää kokemuksiaan napatutkijana kuvatessaan pohjoisella napa-alueella vallitsevia olosuhteita.
TS/
Mikko Lensu hyödyntää kokemuksiaan napatutkijana kuvatessaan pohjoisella napa-alueella vallitsevia olosuhteita.

Monet nuoret kaipaavat seikkailuja arjen vastapainoksi. Jos ei huvita lähteä harrastamaan extremelajeja, voi aina turvautua kirjoihin, jotka tarjoavat eläytymismahdollisuuksia mitä oudoimpiin kokemuksiin.

Suomalainen tutkija, varatohtori Rikhard Virta on päässyt mukaan kansainväliseen tutkijaryhmään saksalaiselle tutkimusalus Polarsternille. Varatohtori tapaa laivassa vanhan ystävänsä Hansin, joka on jäljittämässä kauan sitten kadonnutta tutkimusalus Sturmia. Tästä alkaa kylmä seikkailu jääkarhujakin vilisevässä Mikko Lensun esikoiskirjassa Varatohtori Virta Pohjoisnavalla .

Arktiset olosuhteet ovat tuttuja Lensulle, sillä hän on toiminut jääpeitteisten merien tutkijana ja osallistunut tutkimusmatkoihin niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Hänen tieteellinen taustansa näkyy tekstissä, koska hän käyttää paljon alaansa kuuluvia termejä, mutta lukijan helpotukseksi myös selittää ne. Tälle vastapainona toimii sankarien, joita muut kutsuvat huithapelitutkijoiksi, töppäily. Hauskuutta teokseen tuovat myös papukaija Fritz ja pulskea, lämmöstä pitävä Helmut-kissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Parivaljakolla on iso työ saada Polarsternin reittiä muutetuksi niin, että se kulkisi lähempää Sturmin oletettua sijaintipaikkaa. Varatohtori on suunnitellut oudon napajäätutkan, jonka hän säätää havaitsemaan hapankaalia. Tuota herkkua on oletettavasti Sturmin ruuma pullollaan. Virralla on myös tietokone Oskari, jonka tekoälyä hän kouluttaa korviinsa laittamilla ajatuskerääjillä.

Mikko Lensu hyödyntää hyvin kokemuksiaan napatutkijana kuvatessaan pohjoisella napa-alueella vallitsevia olosuhteita. Hän ei kuitenkaan kirjoita liian tieteellistä tekstiä, mikä voisi karkottaa nuoria lukijoita, vaan antaa henkilöidensä niin pitää hauskaa kuin tehdä tyhmyyksiäkin. Jääkarhut tuovat oman jännittävän lisänsä jäävuorien, jäälauttojen ja railojen muodostamassa vaarallisessa ympäristössä. Kirjan loppu viittaa, että tutkijan veri vetää jo kohti Etelämannerta pingviinien luo. Toimiiko se Mikko Lensun seuraavan nuortenkirjan tapahtumapaikkana?

Kauhumatka henkimaailmaan

Toisenlaisiin pohjoisiin tunnelmiin vie lukijansa Antti Halme nuortenkirjallaan Tulileikit . Hän liikkuu Ruotsin Tornionjokilaaksosta kotoisin olevan Mikael Niemen teosten Kirkon piru ja Verenimijät kauhutunnelmissa. Tulileikkien nuoret sankarit kokeilevat samaanirumpua ja asiaa tuntematta tekevät kohtalokkaita virheitä. Korjatakseen aiheuttamansa pahan he joutuvat lähtemään pelottavalle pelastusretkelle aliseen maailmaan henkiolentojen pariin.

Teoksen esinäytös näyteltiin jo vuonna 1621 Kaaresuvannossa, kun kolme miestä polttaa noidan kotaansa. Tullaan nykypäivään ja mahtava noita palaa vuosisatojen jälkeen kostamaan polttajien jälkeläisille. Ville ja Harri käyvät laskettelemassa Lapissa, missä kuoleva mies antaa Villelle samaanirummun ja kuiskaa salaperäisen loitsun. Kotona Ville päättää kokeilla rumpua Harrin kanssa. Nuoret nörtit toivovat toisaalta hankkiutuvansa eroon kiusaajistaan ja toisaalta pääsevänsä lähikosketuksiin tyttöjen kanssa. Toiveet alkavat toteutua, mutta samalla noita Aahtsek saa otteen Villestä, jonka esi-isä on ollut sytyttämässä noidan asuinsijaa.

Avuksi tulee pohjoisesta Villen naapuriin muuttanut Anna ja tämän goottilaisesti pukeutunut ystävä Niina. Nelikko lähtee Villen kuolleen ukin mökille, missä he ottavat selville omat voimaeläimensä. Matka aliseen maailmaan voi alkaa. Siellä he tapaavat Villen ukin, joka opastaa heitä eteenpäin. Nuoret kohtaavat omien pelkojensa lisäksi vaarallisen korppiparven ja raivoisia susia ja päätyvät taisteluun Aahtsekin kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Antti Halme on perehtynyt vakuuttavasti samanismiin ja saanut sen toimimaan romaaninsa aitona elementtinä. Hän muistuttaa kirjan esipuheessa, että "kuvatut tapahtumat ovat tosia niille, jotka niihin uskovat - yhtä tosia kuin sade tai tuuli toisille". Lukijansa Halme ainakin saa eläytymään täysillä niin poikien arkiseen seksuaalista uhoa täynnä olevaan maailmaan kuin hyytävän kylmään henkimaailmaan.

PERTTI T. JOKINEN

• Mikko Lensu: Varatohtori Virta Pohjoisnavalla . Kuv. Jukka Lemmetty. Teos 2005.

• Antti Halme: Tulileikit . Otava 2005.