Kulttuuri

Teosto-palkinto
Seeds of Timelle ja
Kinaporin kalifaatille

LEHTIKUVA<br />Kinaporin kalifaatti -levyllä esiintynyt Markku Hillilä (vas.), Alamaailman Vasaroiden Miikka Huttunen, Veli-Matti Puumala ja Tuomari Nurmio kävivät nostivat maljan Teosto-palkinnon kunniaksi.
LEHTIKUVA
Kinaporin kalifaatti -levyllä esiintynyt Markku Hillilä (vas.), Alamaailman Vasaroiden Miikka Huttunen, Veli-Matti Puumala ja Tuomari Nurmio kävivät nostivat maljan Teosto-palkinnon kunniaksi.

Veli-Matti Puumalan pianokonsertto Seeds of Time ja levy Kinaporin kalifaatti jakavat 40 000 euron Teosto-palkinnon. Kinaporin kalifaatti -levyltä palkitaan Tuomari Nurmion sävellykset ja sanoitukset sekä Alamaailman vasarat -yhtyeen sovitukset.

Voittajat valinneen raadin mukaan yhteistä teoksille on tinkimättömyys omassa musiikkilajissaan samalla kun ne ovat eloisasti ajassa mukana.

Raadin muodostivat kansanedustaja ja sanoittaja Anni Sinnemäki , Ilmiliekki-kvartetin Verneri Pohjola ja Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka , joka oli raadin puheenjohtaja. Raadin sihteerinä toimi Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä .

- Puumalan pianokonsertto Seeds of Time on orgaaninen ja erinomaisella ammattitaidolla rakennettu, elinvoimainen kokonaisuus, joka jäsentyy orkesterin eri soitinryhmistä koostuvien pienten sektioiden vuoropuheluna keskenään ja solistin kanssa. Rakenteeltaan kaksiosainen teos muodostaa vaikuttavan vastakohtaisuuden: päiväaskereiden hektisyys ja kaoottisuus leimaa repetitiivistä, tiukan modernistista alkuosaa. Toisessa, satumaisen kauniissa hitaassa osassa tunnelma vaihtuu luontevasti yölliseen hellyyteen, unen ihmeelliseen rauhaan, raati luonnehtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuomari Nurmion ja Alamaailman vasaroiden yhteistyönä syntynyt Kinaporin kalifaatti on raadin mielestä enemmän kuin osiensa summa.

- Sekä Nurmio että Alamaailman vasarat kuulostavat itseltään, silti yhdessä enemmältä. Tekijät luovat mielenkiintoista maantiedettä: Lähi-idästä Pohjois-Afrikan kautta Kallioon. Vaikka sanoitukset ovat julistavia ja yhteiskuntakriittisiä, niitä ei rasita pateettisuus. Kaiken kaikkiaan soundimaailma ja sanoitukset ovat väkeviä ja vääristelemättömiä. Alamaailman vasaroiden sovitukset ovat olennainen ja saumaton osa kokonaisuutta.

Tuomari Nurmio kertoi, että yhteistyö tyylillistä sekamelskaa harrastavan Alamaailman vasaroiden kanssa lähti helposti liikkeelle.

- Meillä on samantyylisiä mieltymyksiä musiikissa.

- Olen tehnyt samantyyppisiä projekteja jo aiemminkin, jossa olen räätälöinyt musiikin bändiä varten, Nurmio viittasi 1990-luvun alun yhteislevyynsä Hugry Tribal Marching Bandin kanssa.

- Pidän tätä levyä onnistuneena ja hyvin kuunneltavana, siinä on populaarisuutta, mitä en pidä pahana, Nurmio selvitti.

Palkintorahojen käytön suhteen voittajat olivat yksimielisiä. Matkailu tuntui olevan kaikkien mielissä, tai ainakin kotijoukkojen.

- Perhe on suunnitellut matkaa jo kovasti, Veli-Matti Puumala hymyili.

Teosto-palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Palkinnolla halutaan edistää suomalaista luovaa säveltaidetta nostamalla esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia.