Kirja-arvostelut

Vauhdikas fantasiadekkari

Kun irlantilainen opettaja Eoin Colfer keksi hyödyntää maansa maahishistoriaa, hän tuskin arvasi, millaisen menestystarinan tuli luoneeksi. Artemis Fowl saa kiittää paljosta englantilaista ikätoveriaan Harry Potteria, mutta kopioksi sarjaa on turha väittää. Lapsinero ja maailmanhistorian taitavin nuorisorikollinen Artemis Fowl pärjää mainiosti omillaan.

Opalin kosto on viides suomennettu Fowlin elämästä kertova kirja. Colfer on tavallaan luonut uuden lajityypin, fantasiadekkarin, yhdistelemällä perinteisiä malleja fantasiakirjallisuudesta sekä kovaksikeitetystä dekkarista.

Tällä kertaa keijujen ja ihmisten maailmat joutuvat törmäyskurssille pakkomielteisen rikolliskeiju Opal Koboin karattua tarkoin vartioidusta sairaalasta. Kostoa janoava Opal on päättänyt tuhota koko keijukaupunki Turvan, mutta sitä ennen savipoika Artemis Fowl ja keijukomisario Holly Short laitetaan kärsimään henkilökohtaisesti.

Opalin kosto johtaa kirjasarjaa siinä mielessä sadun suuntaan, että hyvä saattaa sittenkin vaikuttaa ihmismielessä pahaa voimakkaammin. Lisäksi teoksessa puhutaan paljon ystävyydestä ja sen merkityksestä, kun keijusta, kääpiöstä ja kahdesta ihmisestä koostuva voimanelikko lyö viimeinkin taitonsa yhteen maailman pelastamiseksi.

Täytyy sanoa, että Opalin kosto kulkee eteenpäin oikein mukavasti. Kirjaa lukee vauhdilla, ja jos sulkee silmänsä, pystyy melkeinpä saman näkemään filminä. Tarina ei siis tarjoa mitään uutta, mutta toimintaelokuvien tapaan lukijalle tarjotaan teknisesti astetta kehittyneempi seikkailu ja paljon täpäriä pelastumisia.

MARI VIERTOLA

• Eoin Colfer: Opalin kosto . Suom. Jaakko Kankaanpää. WSOY 2005.