Kirja-arvostelut

Lähiökapakkalegendaa

TS/<br />Lahjakas Anu Lovack on suhteellisen köykäinen tarina, joka toimii huonommanpuoleisten televisiosarjojen logiikalla.
TS/
Lahjakas Anu Lovack on suhteellisen köykäinen tarina, joka toimii huonommanpuoleisten televisiosarjojen logiikalla.

Hanna Marjut Marttilan Lahjakas Anu Lovack tekee kaupunkitarinaa postikortista ja lähiökapakan vakiporukasta. Kapakkaan lähetetty kortti on osoitettu epämääräisesti isälle, mutta kukaan asiakkaista ei tiedä hallitsevansa tätä kunnianarvoista asemaa. Sen haltuunotosta nousee romaaninmittainen tappelu.

Kortin lähettänyt Anu Lovack on lahjakas nimenomaan vedättämisessä. Suomiviinaan hurahtaneet ja yhteiskunnan valtavirrasta tipahtaneet hörhöt ovat auliita osoittamaan kelpoisuutensa perheenjäseneksi. He tekevät sen lähettämällä Anulle rahaa Berliiniin, jotta tämän oleilu poikaystävän kanssa sujuisi mukavasti.

Romaanin pohjaviritys on sekä ironinen että romantisoiva aihepiiriään kohtaan, henkilöhahmot ovat stereotyyppitavaraa. Kertojana toimiva Aulis linnoittautuu välillä asuntoonsa, jossa vierailee vain suomiviinakuriiri. Aaron Sinkkonen kantaa mukanaan käsittämätöntä muistikirjaa ja saa ajoittain delirium-kohtauksia.

Soilin ja Robertin avioliitto vetää viimeisiään, poisvetäjän rooliin on ryhtynyt varakas kioskinpitäjä Marianne. Hahmojen tyttären omimiseen liittyvistä tapaamisista Marttila rakentaa suhteellisen köykäistä tarinaansa, joka toimii huonommanpuoleisten televisiosarjojen logiikalla. Päähenkilöinä eivät vain ole kauniit ja rohkeat, vaan rumat ja juopot.

Pikkaisen mysteeriä, pikkaisen väkivaltaa, ihmissuhdesotkuja ja nuoruuden mahdollisuuksien ihannointia - näistä syntyy urbaani kapakkalegenda. Marttila pyrkii keventämään tarinansa ja henkilöhahmojensa syvätason traagisuutta käyttämällä aiheesta etäännyttävää kieltä. Auliksen suuhun laitettuna lauseiden virallisuus ja kirjalliset sananvalinnat eivät kuitenkaan vakuuta tyylikeinona vaan saavat enemmän kummastelemaan. Jää epäselväksi, kuinka kieli poskella teos on kirjoitettu.

KAISA KURIKKA

• Hanna Marjut Marttila: Lahjakas Anu Lovack . Otava 2005.