Kulttuuri

On suloista tulla huijatuksi

TS/Jarmo Lehtopolku<br />Gabriel (Jarmo Kujala) kykenee sulattamaan kovimmankin roudan, jopa ikäneito Ulriika Angerin (Satu Lehtopolku).
TS/Jarmo Lehtopolku
Gabriel (Jarmo Kujala) kykenee sulattamaan kovimmankin roudan, jopa ikäneito Ulriika Angerin (Satu Lehtopolku).

Yli 70-vuotiaana ensimmäisen levynsä tehnyt sopraano Florence Jenkins kirjoitutti hautakiveensä itsestään muistokirjoituksen: "Jotkut ihmiset sanovat etten osaa laulaa, mutta kukaan ei voi sanoa että en laulanut."

Jenkins (1868-1944) oli 1940-luvulla maailman tunnetuin väärinlaulaja. Kaarina-teatterin esitys Gabriel, tule takaisin alkaa kohtauksella, jota värittää Jenkinsin versio Yön kuningattaren aariasta. Ikäneidot Ulriika ja Kristiina viettävät lokoisaa alkuillan hetkeä. Aaria kertoo Mika Waltarin tekstiä tuntemattomallekin, että se, mikä sisaruksilla voi mennä pieleen, myös taatusti menee.

Katsojille viritetty tunnelma säilyy Kaarina-teatterissa loistavasti koko sen runsaan kaksi tuntia minkä esitys kestää.

Häkellyttävän taidokasta

Waltarin 'sydämetön komedia' oli jo kirjoitushetkellään läpinäkyvä mukaelma auervaaralaisesta tapahtumasta, jossa järki ja tunne kulkevat epätahtia. Katsoja tietää saman, minkä sisarukset itse toteavat näytelmän lopussa. Rakastettuna oleminen voi olla valhetta ja kangastusta, mutta tuo valhe on suloista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tragikomiikan hallinta on vähintäänkin keskivaikea taitolaji. Mikko Rantasen ohjauksessa vaikeus on kuitenkin kyetty muuttamaan helpon näköiseksi. Esitys on kaarinalaisilta suorastaan huikea voimannäyttö jo puhki kalutuksi luulemastani tekstistä.

Rantasen ohjauksen tukijalka nojaa vankasti neljän taitavan harrastajan varaan. Angerin vanhempana sisarena Satu Lehtopolku on häkellyttävän taitava komedienne. Nyansseja myöten tarkka elekieli ja puheen hallittu rytmi ovat niitä osatekijöitä, joiden avulla Lehtopolku uskaltautuu altistamaan itsensä.

Tragiikka on voimakkaasti läsnä, mutta myös empatia, ja näiden yhdistelmästä kasvaa komedia.

Vanhasta tuoretta

Kaarina-teatterissa lähes kaikki tuntuu fiksautuvan kohdalleen. Rantasen ohjauksessa tekstin ajankuva on onnistuttu säilyttämään pieteettisesti, ja esimerkiksi näkymättömän kirkkoherran voi miltei aistia. Kun katsoja arvotasolla aluksi huohottaa riivinraudan asenteiden kauheutta, tuntemus aikasuodattimen läpi katsottuna vain hymyilyttää.

Vaikka Satu Lehtopolku on tämän esityksen mestaripuikkojen heiluttaja, Marja Kankaanpää nuorempana Angerin sisarena kykenee hänkin välittämään ristiriitaisten tuntemuksiensa molemmat ääripäät. Teoriassa vaikea muuttuu näyttämöllä vaivattoman oloiseksi ja hallituksi.

Jarmo Kujalan nimihenkilöä on mahdollista verrata teatteri Tarmon ohjelmistoon vastikään tulleeseen Ruben Oskariin. Puhekyvyt ja ulkoinen olemus tähtäävät vakuuttavuuteen, ja kokonaisuus toimii jopa karnevalistissa kohtauksissa kuten Gabrielin vietellessä Ulriikaa. On kuin 1940-luvun teatteriestetiikka olisi syntynyt uudelleen eloon.

Helena Virtanen sisarentyttärenä ei saa syntistä tyttömadonnaansa täysin balanssiin. Huijarin puijaaminen vaatisi ehkä eroottisesti rohkeampia vetoja.

ERKKI KANERVA

• Mika Waltari: Gabriel, tule takaisin . Kaarina-teatteri, ohjaus Mikko Rantanen, lavastus Rantanen & co, puvustus Sirpa Niemelä ja Jarmo Kujala, kampaukset ja meikkaus Marika Torvinen, äänet Rantanen, Martti Lappi ja Airi Hämäläinen. Ensi-ilta 11.11.