Kulttuuri

Turkulainen Darude on Hollywoodin bilettäjien sankari

TS/Tomi Hinkkanen<br />Darude Ville Virtanen on jo kahdeksatta kertaa keikalla Los Angelesissa.
TS/Tomi Hinkkanen
Darude Ville Virtanen on jo kahdeksatta kertaa keikalla Los Angelesissa.

TOMI HINKKANEN

Yhden miehen show nimeltään Darude eli Ville Virtanen , 30, teki kuluneena viikonloppuna Pohjois- ja Väli-Amerikkaan yhden monista dj-keikoistaan. Perjantaina oli Los Angeles, lauantaina El Salvadorin pääkaupunki San Salvador ja sunnuntaina Oklahoma City.

Virtanen kuuluu siihen uuden polven esiintyjäkaartiin, jossa raja elävän ja tallennetun musiikin välillä on täydellisesti hämärtynyt - dj- ja live-keikkojen ero on häilyvän pieni.

- Nykyään teen live-showta, missä minulla on soittokamoja - keyboard ja muuta. Sitten minulla on minun musiikkiin liittyviä live-visuaaleja, joita toinen kaveri, video jockey soittaa. Etukäteen on sovittu, että hän tekee tietynlaista teemaa yhden biisin ja toisenlaista toisen aikana.

Vj:lla on myöskin keyboard, jolta hän voi "soittaa" kuvia. Kun hän painaa nappia, kuva vaihtuu valkokankaalla. Työ on interaktiivista: Virtasella on kameroita olkapäällä ja tiskissä. Vj ohjaa screeniä koko ajan, ja soittaa sinne välillä jotain. Virtasella on laajakulmakamera, josta näkyvät hänen kätensä hänen miksatessaan tai soittaessaan koskettimia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toisesta kulmasta näkyy naamaani, tai me voidaan osoittaa se kamera yleisöön, Virtanen kertoo.

Levyntekoa Turussa

Parhaillaan Ville Virtanen viimeistelee kellaristudiossa kivenheiton päässä Turun kauppatorista ensi vuonna valmistuvaa kolmatta pitkäsoittoaan Label This . Hänen albumejaan on myyty noin 800 000, ja pelkästään singleä Sandstorm meni puolitoista miljoonaa kappaletta. Paras USA:n sijoitus oli Billboardin tanssimusiikin listasija 11 toisesta albumista Rush .

Ville Virtasen Yhdysvaltain-kiertueet saivat alkunsa viisi vuotta sitten Itärannikolla Connecticutissa, Hartfordin kaupungissa sijaitsevan klubin pyytäessä hänet tiskijukakseen. Siitä lähtien mies on rampannut rapakon toiselle puolelle säännöllisesti. Vuosittain hän on heittänyt 60-80 keikkaa USA:n suurkaupungeissa, mutta myös pienemmillä paikkakunnilla, kuten Idahon Boisessa ja Missourin St. Louisissa.

Nykyään hänellä on booking agent New Yorkissa sekä amerikkalainen manageri, Michelle Odom , joka matkustaa miehen mukana keikkakaupunkeihin.

Huonoa mainetta huumeista

Teknopiirit ovat saaneet osittain ihan aiheellisesti huonon maineen huumeiden käytön, etenkin ekstaasin takia. Ilmiö ei ole vieras Villellekään.

- Meidän puhtaiden deejiiden bisnekset ja musiikin imago kärsivät siitä. Minä en ole mikään täysin paheeton ihminen. Kyllä olen osani vodkaa, kossua ja kaljaa juonut, mutta huumeita en ole edes kokeillut - niihin liittyy niin paljon lieveilmiöitä.

Virtanen kertoo ekstaasin vaikutuksen alaisena bailaavien ihmisten muistuttavan hippiliikkeen aikaista nuorisoa. Ventovieraat halaavat toisiaan bileissä, kaikki on rauhaa ja rakkautta.

- Ekstaasi käsitetään usein viikonloppupullon sijaisena, mutta kun se ei varmaan kaikilla jää siihen. Seuraavalla kerralla sitä tarvitsee vähän enemmän ja niin pois päin. Se on usein tie rankempiin aineisiin. Olen itse nähnyt pari, kolme epilepsiakohtausta. Mestoissa on paljon strobo-vilkkuvaloja. Jos ihmisellä on taipumusta epilepsiaan, valot saattavat laukaista sen varsinkin huumeen vaikutuksen alaisena.

Bailausta Halloween-hengessä

Tällä kertaa Daruden keikkapaikka on Hollywoodin sydämessä sijaitseva Arena-klubi. Se on täpösen täynnä, vaikka Darude aloittaa jumalattomaan aikaan, klo 1. 30 yöllä. Tanssilattialla irrottelee nelisensataa ihmistä - suurin osa runsaat 20-vuotiaita, vaikka mahtuupa joukkoon muutama nelikymppinenkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Halloween kun on, osa on pukeutunut naamiaisasuihin. On naispaholaista, -enkeliä ja metsänpeikkoa. Nuoremmat tytöt jammailevat niukoissa kaksiosaisissa vetimissään. Toppi ja roiskeläppä jättävät navan paljaaksi. Komeakroppainen, tatuoitu nuorukainen ilman paitaa korostaa tanssiliikkeitään narun päässä olevia glow stickejä, hehkuvia puikkoja heiluttamalla.

Ville jatkaa siitä, mihin edellinen dj lopettaa. Musiikki ei katkea hetkeksikään, ja tokkopa osa tanssikansasta edes huomaa dj:n vaihtuvan.

Totista työtä

Tiskijukkana toimiminen on totista työtä. Työkaluinaan Villellä on kaksi cd-soitinta, mikseri ja oma laptop, josta hän poimii musiikinpalasia. 30-50 prosenttia biiseistä on omaa tuotantoa. Jatkuvasti Virtanen miksailee, vaihtaa levyjä ja kommunikoi yleisönsä kanssa pahvilapuilla, joissa lukee "hello", "help" ja "OK".

Näissä nykyajan discoissa ei tiskijukka enää juonna kappaleita sisään entisajan malliin. Kaikki tehdään elekielellä, musiikilla ja videoilla.

Tyttö toisensa jälkeen kapuaa lavalle ottamaan kuvan Villestä kamerakännykällään. Nykyajan dj on idoli siinä missä rock-tähtikin.

Varttia vaille kolme aamuyöllä annan periksi ja lähden kotiin. Klubikansa sen sijaan jatkaa Daruden tahtiin tanssimista aamuneljään saakka.

Luitko jo nämä?