Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto juhlii 70 vuottaan

TS/Eija Loueniva<br />Kirjaston vesikaton korjaus oli ratkaiseva rakennuksen kunnon säilymisen kannalta. Alvar Aallon nerokkaat kattoikkunat antavat luonnonvaloa saleihin.
TS/Eija Loueniva
Kirjaston vesikaton korjaus oli ratkaiseva rakennuksen kunnon säilymisen kannalta. Alvar Aallon nerokkaat kattoikkunat antavat luonnonvaloa saleihin.

EIJA LOUENIVA

Viipurissa vietettiin näkyvin juhlallisuuksin Alvar Aallon suunnitteleman kirjaston 70-vuotisjuhlia avaamalla entisöity ja korjattu lastenosaston sisäänkäynti viime torstaina. Viipurin kirjaston johtaja Tatjana Svetelnikova tähdensi, että juhlapäivä on erityisesti lasten juhla, mutta uuden sisäänkäynnin valmistuminen muistuttaa myös kirjaston merkittävästä kulttuuriarvosta niin Viipurille kuin alueille yli rajojen.

Juhlavieraista uuden sisäänkäynnin valmistuminen kosketti varmasti eniten Alvar Aallon tytärtä Hanni Alasta .

- Sinä vuonna kun isä piirsi kirjastoa, olimme miltei koko kesän Terijoella, mistä isä pääsi kätevästi autolla tänne Viipuriin. Ne olivat hienoja aikoja. Veljeni ja minä liimasimme lastenkirjaston isoon verhoon kuvioita. Sitä verhoa ei enää ole. Tämä uusi sisäänkäynti on hieno ja puhdas. Se osoittaa, millaiseksi koko kirjasto voidaan saada, mutta hirveän paljon on vielä tekemistä, sanoi Hanni Alanen lastenkirjaston hohtavan valkoisen sisäänkäynnin edustalla.

Keskellä kaupunkia Torkkelin puistossa sijaitsevan kirjaston 70-vuotisjuhla oli suuri kulttuuritapahtuma Viipurissa. Suomesta oli saapunut juhlaväkeä linja-autolasteittain. Mukana oli myös ulkomaisia Aallon arkkitehtuurin tukijoita. Lastenkirjaston sisäänkäynnin valmistuminen oli merkittävä tapahtuma nuorille kirjaston käyttäjille, sillä nyt he saivat vuosien jälkeen oman kulkuväylän kirjastoon. Pienet kirjaston käyttäjät esittivät juhlassa tervehdyksenä aidolla lasten innokkuudella, mutta pikku-Julia pillahti kesken kaiken itkuun unohtaessaan sanottavansa.

Alkuperäistä pyritty säilyttämään paljon

Aallon kirjaston restaurointiyhdistyksen puheenjohtaja Eric Adlercreutz painotti, että lastenkirjaston sisäänkäynnin valmistuminen on symboli koko korjausasialle. Hän kiitti juhlapuheessaan erityisesti Viipurin Helkaman toimitusjohtajaa Valeri Remenjukia , sillä lastenkirjaston sisäänkäynti valmistui pääasiassa Viipurin Helkaman rahallisella tuella. Adlercreutz lahjoitti Remenjukille italialaisen taiteilijan tekemän Aallon kirjaston pienoismallin. Remenjuk on kaksinkertainen tohtori ja myös kirjailija.

Adlercreutz ja lastenkirjaston johtaja Jelena Gulvanjuk leikkasivat lastenkirjaston punaisen nauhan ja juhlayleisö pääsi tutustumaan uudesta sisäänkäynnistä myös lastenkirjaston eteishalliin.

Arkkitehti Tapani Mustonen kirjaston Restaurointiyhdistyksestä kertoi lastenkirjaston eteishallin korjauksen olevan vielä osittain kesken muun muassa wc-tilojen osalta.

- Seinäpaneelit ovat alkuperäisiä, samoin ikkunoiden puitteet ja heloitukset messinkisaranoita myöten. Muutamilta osilta korjausta viimeistellään, mutta tämä osa on erittäin hyvässä vaiheessa. Työ on sellaista pienin askelin etenemistä.

Merkittävä osa arkkitehtuurin historiaa

Kulttuuriasioista vastaava konsuli Leena Liski Suomen Pietarin pääkonsulaatista totesi juhlasanoissaan muun muassa miten merkittävästä rakennuksesta Viipurin kirjaston kohdalla on kyse.

- Täällä on puhuttu rakennuksen merkityksestä funktionalismille ja kirjastorakentamiselle. Venäjän alueella on vain kaksi suurta länsimaisten arkkitehtien piirtämää 1900-luvun rakennusta - Aallon kirjasto Viipurissa ja Le Corbusierin Tsentrosojuzin rakennus Moskovassa. Viipurin kirjasto on merkittävä osa arkkitehtuurin historiaa.

Hanni Alanen lahjoitti kirjastolle äidistään Aino Aallosta kertovan taideteoksen.

Kirjaston johtaja Svetelnikova jakoi kunniakirjoja kirjaston korjaustyön tukemisesta. Tukea on tullut muiden muassa Englannista siellä perustetulta Viipurin kirjaston korjausta tukevalta säätiöltä, jota silloinen Lontoon suurlähettiläämme Pertti Salolainen oli restaurointiyhdistyksen pääsihteerin Maija Kairamon aloitteesta perustamassa. Lordi Harry Charrington säätiöstä ja ministeri Salolainen luovuttivat 9 000 euroa kirjaston korjaukseen. Länsi-Englannin yliopistossa Bristolissa opettava arkkitehti Charrington kertoi lisäksi oppilaidensa lahjoittaneen kuusi Alvar Aallon suunnittelemaa tuolia kirjastolle.

Ministeri Salolainen kertoi Britanniassa olevan paljon Aallon arkkitehtuurin ystäviä.

- Minulla on täällä kirjastossa vähän skitsofreeninen tunne siinä mielessä, että paljon on tehty, mutta olen myös vähän pettynyt, missä kunnossa tämä rakennus on.

Salolaisen mukaan asiassa tarvittaisiin kokonaisvaltaisempaa ratkaisua. Hänen mielestään Suomen olisi aikoinaan pitänyt rakentaa venäläisille oma kirjasto ja sijoittaa Aallon kirjastoon suomalainen kulttuuri- ja viranomaiskeskus sekä kirjasto.

Vesikaton korjaaminen ratkaiseva vaihe

Ruotsin valtio on luvannut Jan Krister Bomanin mukaan miljoona kruunua ja myös Aalto Sällskapet tukee korjausta.

Viipurin kirjaston aiemmalla vesikaton korjaamisella rakennukselle voitettiin paljon aikaa. Restaurointiyhdistyksen pääsihteerin Maija Kairamon mukaan seuraava kiireinen kohde on luentosalin korjaus, johon menee arviolta aikaa kaksi vuotta. Myös Viipurin kirjaston johtaja Svetelnikova painotti luentosalin korjaamisen tärkeyttä.

- Sen jälken voisimme jatkaa korjaustyötä näissä muissa sisätiloissa. Toivon kovasti, että Venäjän ja Suomen hallitukset allekirjoittaisivat yhteisen sopimuksen kirjaston restauroinnista. Nykyään me teemme tätä työtä yhdistysten ja muiden tahojen tuella pikku hiljaa.

TS/Eija Loueniva<br />Kirjastonjohtaja Tatjana Svetelnikova ohjasi juhlan pikku esiintyjiä uuden lastenkirjaston sisäänkäynnin edustalla.
TS/Eija Loueniva
Kirjastonjohtaja Tatjana Svetelnikova ohjasi juhlan pikku esiintyjiä uuden lastenkirjaston sisäänkäynnin edustalla.
TS/Eija Loueniva<br />Hanni Alanen (oik.) luovutti Viipurin kirjastolle taideteoksen äidistään Aino Aallosta. Kirjastonjohtaja Tatjana Svetelnikova otti teoksen vastaan tyytyväisenä.
TS/Eija Loueniva
Hanni Alanen (oik.) luovutti Viipurin kirjastolle taideteoksen äidistään Aino Aallosta. Kirjastonjohtaja Tatjana Svetelnikova otti teoksen vastaan tyytyväisenä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.