Kulttuuri

Vahanuket vauhdissa

TS/DreamWorks Animation<br />Uudessa elokuvassaan Wallace ja Gromit antautuvat kanijahtiin.
TS/DreamWorks Animation
Uudessa elokuvassaan Wallace ja Gromit antautuvat kanijahtiin.

Brittiläisen animaatiostudio Aardmanin omalaatuinen miehen ja koiran muodostama keksijäkaksikko valloittaa ensimmäisessä kokopitkässä elokuvassaan Wallace & Gromit: Kanin kirous lähes yhtä hyvin kuin vuosina 1989-95 valmistuneissa noin puolituntisissa lyhytelokuvissaan Juustoa puuttuu , Väärät housut ja Läheltä piti .

Toisin kuin monet täyspitkät animaatiofilmit parivaljakon puolitoistatuntinen valkokangasseikkailu pysyy yllättävänkin hyvin kasassa. Elokuva jaksaa viihdyttää myös aikuista katsojaa juurevilla hahmoillaan, originaaliversiossa puhutulla hulvattomalla dialogilla ja roisilla huumorilla, jossa ei ole kuitenkaan mitään pahantahtoista ja ilkeää.

Tällä kertaa ilmeikkäät vahanukkesankarit hankkivat elantonsa torjumalla puutahoissa mellastavia kaniineja. Kaksikon firmalla piisaa hommia, koska puput täytyy pitää poissa vihanneskilpailuun valmistautuvien kyläläisten kasvimailta. Varsinainen ongelma alkaa samalla muhia väkivallattomia kanintorjuntakeinoja käyttävien helläsydämisten keksijöiden omassa kellarissa, jossa he elättävät pyydystämiään porkkananpurijoita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen toistaan mielikuvituksellisemmat vempaimet ovat alusta pitäen kuuluneet perusenglantilaisen vanhapoika Wallacen ja hänen salaviisaan koirapalvelijansa Gromitin elämään. Tärkeä osansa niillä on myös Kanin kirouksessa , jossa Wallacen varomattomat kokeilut mielenmuokkauslaitteen kanssa synnyttävät puutarhoja terrorisoivan kauhean ihmiskanin.

Hauskoilla visuaalisilla yksityiskohdilla ja nokkelilla viittauksilla koristeltu vaha-animaatio yhdistää härveliesittelyihin ja vauhdikkaaseen seikkailuun myös ripauksen romantiikkaa ja reilulla kädellä parodiaa vanhanajan kauhufilmeistä. Kauhukuvastossaan elokuva onkin paljossa velkaa tarinoille, joissa varoitellaan luonnonlakeja peukaloivien hullujen tiedemiesten toimien seurauksista.

Hyväntahtoisena ja lupsakkaana pitäytyvä kokoperheen komedia ei kuitenkaan sorru missään vaiheessa mässäilemään pelottavuuksilla sen paremmin kuin muillakaan aikuisille tarkoitetuilla intertekstuaalisilla viittauksilla. Jo lyhytfilmeistä tutuiksi tulleita hahmoja luonteenpiirteineen ja tarinoiden henkeä ei ole lähdetty muuttamaan, kokonaisuus on kiltti muttei ollenkaan siirappinen.

Yksi Wallace & Gromit -elokuvien viehätyksen olennainen osa liittyy perinteiseen savianimaatiotekniikkaan. Kanin kirouksessa on toki hyödynnetty myös uutta 3D-tekniikkaa taustoissa ja huimissa kuvakulmissa, joiden tekemiseen eivät vanhat konstit riitä. Animaation toteutuksen pääpaino säilyy kuitenkin kiitettävästi läpi linjan vaha-animaattoreiden käsityössä, joka aivan konkreettisestikin näkyy lähikuvissa sormenjälkinä hahmojen ja esineiden pinnoilla.

PÄIVI VALOTIE

• Wallace & Gromit: Kanin kirous . Ohjaajat Nick Park & Steve Box. (suomeksi jälkiäänitettynä Julia 2 & Kinopalatsi 1, originaaliversio Kinopalatsi 2)