Kulttuuri

The Bandin
kunnian vuodet

TS/
TS/

Ed Ruschan maalaus The Band (2003) on tarkempi muotokuva kohteestaan kuin useimmat valokuvat: myytti ja konkretia kohtaavat koskettavasti viiden henkilön utuisissa silueteissa.

Kansitaiteesta alkaen A Musical History on poikkeuksellisen monitasoinen bändihistoriikki.

Viidelle cd:lle on koottu keskeiset levytykset Ronnie Hawkins & The Hawksin työnäytteistä The Bandin merkkiteoksiin. Klassikoiden kuten The Weight , Tears Of Rage , The Night They Drove Old Dixie Down ja King Harvest (Has Surely Come) oheen on arkistoista koottu 37 harvinaisuutta - kaikkea Levon & The Hawksin työnäytteistä demoihin ja Bob Dylan -nauhoitteisiin.

Kansion kuudes levy on dvd, jonka livesoitteet muun muassa kesän 1970 Festival Express -junakiertueelta esittelevät maineensa huipulla loistaneen viisikon.

Kansion 108-sivuisessa tekstiosuudessa asianosaiset kartoittavat vaiheensa yksityiskohtaisesti näyttävän kuvamateriaalin tuella.

Opus paitsi kronikoi kaverusten taipaleen, myös valottaa sammakkoperspektiivistä amerikkalaisen populaarimusiikin evoluutiota 1950-luvun lopulta 1970-luvulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se että tarinat linkittyvät Bob Dylanin kaltaisiin mullistajiin, syventää katsauksen merkittävyyttä. Alleviivaamattakin on selvää, että The Band - A Musical History

-multimediapakettiin kiteytyy huomattava kulttuurihistoriallinen lataus.

The Band käänsi selän rocktähteydelle. Jo nimi, "bändi", viittasi muusikoiden haluun keskittyä musiikkiin ulkoisten seikkojen sijaan. Promokuvissa kvintetti näytti 1800-luvun mainareilta tai pulavuosien kulkureilta.

Oppivuosinaan Ronnie Hawkinsin taustalla sekä The Hawksina muusikot löysivät takamaiden Amerikan, americanan myytteineen ja tarinoineen. Folkin, hillbillyn, bluesin, rhythm'n'bluesin, countryn ja muiden kansanmusiikkien sulauttaminen sointiin ankkuroi The Bandin syvälle traditioon. Ilmaisu muotoutui aikakauden ilmapiiriin vaikuttaneiden tyylien pohjalta sen sijaan, että kvintetti olisi sukeltanut suinpäin tuolloisiin trendeihin.

Näiden laulujen perusteella The Band on pyhitetty bändien bändiksi ja yhtyeen prototyypiksi, syystä. Kokoonpanon musiikki on ajatonta ja universaalia ilmaisua - ruohonjuuri-rockissa ei ole parasta ennen -päiväystä.

Mutta: onko tämä(kään) definitiivinen tulkinta järkäleestä nimeltä The Band?

MATTI KOMULAINEN

• The Band: A Musical History . Viisi cd-levyä, dvd-levy ja kirja. Capitol 2005.