Kulttuuri

Perus-Annie ÅST:ssa

TS/Tor Kreutzman
TS/Tor Kreutzman

Turun kaupunginteatterin Elisabethin jälkeen Åbo svenska teaterin (ÅST) syksyn musikaali Annie mästerskytten ( Annie mestariampuja ) tuntuu kovin vanhanaikaiselta. Aika on ajanut tarinasta ohi ainakin 30 vuotta sitten, mutta myös Irving Berlinin musiikki kuulostaa yksinkertaiselta ja jopa tylsältä modernien musikaalisävelmien rikkauden rinnalla.

On vaikea käsittää, miksi ÅST on päätynyt Annieen. Viime syksyn I love you, you're perfect, now change oli ultramoderni Annieen verrattuna, puhumattakaan taannoisesta The Rocky Horror Show'sta.

Tuore näkökulma puuttuu

Ainahan voi ajatella, että teatterin velvollisuus on esittää klassikkoja, ja miksei se koskisi myös musikaaleja. Draamapuolella klassikoihin etsitään kuitenkin yleensä tuore näkökulma, mutta Annien kaltaiseen musikaaliin sellaista näyttää olevan vaikea löytää.

Jos unohtaa miksi-kysymyksen - mikä tottavie ei ole helppoa -, voi todeta, että Tommi Auvisen ohjaus on perustavaraa. Annie etenee sujuvasti, mutta sovittava käsi olisi saanut olla raskaampi. Vanhasta musikaalista ei tarvitse tehdä parodiaa, mutta kieltämättä sellaiset kikat kuin junan höyryjen tekeminen kantamalla savukonetta näyttämön poikki piristävät kummasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoreempaa otetta kaipaisin myös tanssinumeroihin, jotka nyt näyttivät pelkiltä kliseiltä.

Näyttelijät jaksavat yrittää

Näyttelijöille täytyy nostaa hattua, että he jaksavat paneutua niin tosissaan kahden mestariampujan, Annie Oakleyn ja Frank Butlerin, rakkauden alkutaipaleesta ja showbisneksestä kertovaan joutavanpäiväiseen tarinaan.

Marika Westerling omapäisenä, itsenäisenä ja luonnonlapsen viattomana Anniena on juuri niin herttainen kuin olla pitää, ja hänen heleä sopraanonsa sopii hyvin Annien vilpittömyyteen. Tietyllä alueella Westerlingin ääni muuttuu helposti nasaaliksi, ja sävyjä voisi löytyä laulusta enemmänkin. Parhaiten hän pääsee näyttämään taitojaan Allt du kan göra -duetossa.

Kristian Thulesiuksen olemus istuu mainiosti machoilevaksi Frankiksi, ja laulukin sujuu ylärekisterin kireyttä lukuunottamatta. Joachim Thibblin sutkina sirkusmanagerina ja Peter Kanerva sirkustirehtööri "Buffalo Billinä" hoitavat homman kotiin.Tuukka Vasama hotellinomistaja Foster Wilsonina ja sirkustirehtööri Pawnee Billinä sen sijaan näyttelevät yli.

Toimiva lavastus

Pekka Korpiniityn lavastus luo mukavasti tunnelman vanhan ajan sirkusteltasta, ja liikuteltavista elementeistä koostuva ratkaisu toimii hyvin milloin junanvaununa, milloin satamana. Annien ja Frankin viimeisessä ampumiskilvassa näyttämöltä löytyy ulkoilman avaruuttakin.

Jussi Vahvaselän johtama orkesteri on sijoitettu näyttämön taustalle verhojen taakse. Musiikki kajahtaa sieltä välillä turhankin voimallisesti. Kun näyttelijöiden mikrofonit kytketään päälle vain laulujen ajaksi, puhe tahtoo toisinaan hukkua musiikin alle.

IRMELI HAAPANEN

• Herbert ja Dorothy Fields - Irving Berlin: Annie mästerskytten, ruotsinnos Christian Sjöstedt, laulujen käännökset Åke Cato/ Jan Richter, Stig Bergendorff/ Gösta Bernhard, Harriet Nylund-Donner. Åbo svenska teater, sovitus ja ohjaus Tommi Auvinen, kapellimestari Jussi Vahvaselkä, lavastus Pekka Korpiniitty, pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava, valosuunnittelu Janne Auvinen, koreografia Teija Auvinen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 24.9.