Kulttuuri

Tähtivaeltaja-palkinto M. John Harrisonille

LEHTIKUVA<br />Tähtivaeltaja- palkinnon saaja, brittiläinen M. John Harrison kirjoittaa myös mainstreamia.
LEHTIKUVA
Tähtivaeltaja- palkinnon saaja, brittiläinen M. John Harrison kirjoittaa myös mainstreamia.

Tieteiskirjallisuuden Tähtivaeltaja-palkinto on myönnetty britti M. John Harrisonin kirjalle Valo (Like). Tähtivaeltaja juhli perjantaina samalla tasavuosia, tunnustus on jaettu nyt 20 kertaa.

Helsingin Science Fiction Seura jakaa vuotuisen palkintonsa edellisen vuoden parhaalle suomen kielellä julkaistulle tieteiskirjalle.

Tähtivaeltaja-raati arvioi, että vuonna 1945 syntynyt Harrison on brittikirjallisuuden omaperäisimpiä visionäärejä. Valo-romaani ei palkintoperusteiden mukaan kunnioita genremääritelmiä, vaan se taituroi avaruusoopperan, kovan scifin, fabuloinnin ja modernin valtavirran rajapinnoilla.

Helsingin Sanomat on arvioinut, että Harrisonin Valo on mestariteos millä tahansa kirjallisuuden kriteereillä arvioituna.

Harrison myöntää, että hänen opuksensa eivät mahdu ahtaimpaan science fictionin määritelmään.

- Minusta myös scifin pitää olla todellista. Perinteinen tieteiskirjallisuus jättää huomioitta valtaosan inhimillisestä elämästä ja politiikan. Minusta scifin pitää käsitellä niitä, palkintonsa Helsinkiin vastaanottamaan saapunut britti tähdentää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Harrisonin mukaan science fiction ei saa olla lukijalle eskapistinen pakopaikka.

- Scifin pitää päinvastoin muistuttaa lukijalle, että hän on elossa.

Sekä kirjailija että kirjallisuuskriitikko

M. John Harrison on monipuolinen kirjailija ja kirjoittaja. Osa hänen tuotannostaan sijoittuu kirjallisuuden valtavirran puolelle, minkä lisäksi mies on jo pitkään ollut arvostettu kirjallisuuskriitikko sellaisissa laatulehdissä kuin The Guardian ja Times Literary Supplement.

- Omat scifi- ja mainstream-kirjani "vuotavat" molempiin suuntiin. Niissä on toistensa aineksia, Harrison myöntää.

Hänen opuksissaan toistuviin teemoihin lukeutuu viattomuuden menetys.

- Brittiläinen scifi on ylipäänsä synkempää kuin amerikkalainen tieteiskirjallisuus. Tässä mielessä sovin hyvin kuvaan: minun kirjani ovat hyvin synkkiä, pienikokoinen kirjailija virnistää.

Samalla hän kuitenkin korostaa, että nyt Tähtivaeltaja-palkinnon saanut romaani Valo kuvaa viattomuuden saamista takaisin.

Harrison kertoo, että hän on hiljattain ottanut vaikutteita 1940-luvun Yhdysvaltain kaunokirjallisuudesta.

Moni miehen sivuama teema onkin tuttu esimerkiksi John Steinbeckin romaaneista.

Tähtivaeltaja-raati muistuttaa, että M. John Harrisonin Valo -teoksen visiot soittelevat myös ihmeen tuntua. Hän siis käyttää myös scifin perinteisesti omimpia keinoja.

Tähtivaeltaja on paitsi palkinto, myös pitkäikäinen science fiction -lehti.