Kulttuuri

RSO kantaesittää
kuusi tilausteosta

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) kantaesittää kaudella 2005-2006 kuusi Yleisradion tilausteosta: Anders Eliassonin konsertto viululle, pianolle ja orkesterille, Paavo Heinisen neljäs pianokonsertto, Pehr Henrik Nordgrenin konsertto harmonikalle ja orkesterille, Uljas Pulkkisin uusi teos vaskille, Tapio Tuomelan toinen sinfonia sekä Jouni Kaipaisen orkestrointi Sibeliuksen Malinconiasta .

RSO avaa kautensa keskiviikkona 7. syyskuuta konsertilla, jossa ohjelmassa ovat Bartokin ja Sibeliuksen nuoruuden teokset, sinfoninen runo Kossuth ja Kullervo -sinfonia. Kullervossa solisteina laulavat viime kesänä Mirjam Helin -laulukilpailussa toiseksi sijoittunut mezzosopraano Jekaterina Gubanova ja bassobaritoni Juha Uusitalo . Konsertti radioidaan suorana YLE Radio 1:ssä.

RSO:n tulevalla kaudella laulumusiikki on vahvasti esillä. Ohjelmistossa ovat muun muassa Sibeliuksen Luonnotar , Mahlerin Rückert -laulut, neljäs sinfonia ja Das Lied von der Erde , Ibertin neljä laulua Don Quijotesta ja Mendelssohnin Kesäyön unelma .

Kauden solistikaarti on huippuluokkaa. Sen kärjessä on Mahlerin Rückert -laulujen solistina laulava saksalainen bassobaritoni Thomas Quasthoff . Lisäksi RSO:n kanssa esiintyvät muun muassa Jonathan Lemalu , Anne Sofie von Otter , Lilli Paasikivi , Jorma Silvasti ja Robert Dean Smith.

RSO:n ulkomaankiertueet suuntautuvat lokakuussa Japaniin ja ensi vuoden kesäkuussa Bergenin musiikkijuhlille.