Marjan kärsivä rakkaus

TS/Compic<br />Laura Malmivaara (oik.) näyttelee pääroolin Anne Riitta Cicconen omaelämäkerrallisessa elokuvassa L'Amore di Marja.
TS/Compic
Laura Malmivaara (oik.) näyttelee pääroolin Anne Riitta Cicconen omaelämäkerrallisessa elokuvassa L'Amore di Marja.

KALLE KIRSTILÄ

Suomessa syntyneen ja yli 30 vuotta Italiassa asuneen Anne Riitta CicconenLámore di Marja on kasvu- ja sairaskertomus suomalaisesta Marjasta ja tämän miehestä Fortunatosta, jotka elävät nuoruuttaan kommuunissa 70-luvun Suomessa. Parin muutettua sisilialaiseen pikkukylään, he kohtaavat muutoksen paineet eri tavoin: italialainen mies mukautuu lapsuutensa yhteisön ahtaisiin vaatimuksiin, luonnonlapsimainen Marja ei siihen kykene, vaan eristäytyy lastensa kanssa täydellisesti ja lopulta murtuu henkisesti. Elokuvan pääosassa Marjana nähdään Laura Malmivaara.

Espoo cinéssä vierailleen, eloisasti suomea puhuvan ohjaajan mukaan elokuva on hyvin omaelämäkerrallinen.

- Isäni oli sisilialainen ja muutimme Suomesta sinne, kun olin 7-vuotias. Äitini joutui kokemaan sisilialaisen yhteisön aggression. Siellä asenne on, että jos et ole täydellisesti heidän puolellaan, olet heitä vastaan. Se eristi äitini.

Tyttären huoli äidistä

Elokuvan tarina kerrotaan Marjan kahdesta lapsesta vanhemman näkökulmasta.

- Kun olin 12-vuotias, ymmärsin että äiti aiheutti meille liiankin paljon murehtimisen aihetta. Oma elämä jäi jotenkin sivuun. Äiti ja perhe ovat olleet minulle aina elämäni kiinnostavin asia. Lukion jälkeen muutin Roomaan opiskelemaan ja tulin myöhemmin hakemaan äitini Sisiliasta pois, koska en jaksanut nähdä häntä aina surullisena ja yksinäisenä. Lopulta hän muutti takaisin Suomeen.

Ciccone sanoo jo 10-vuotiaana halunneensa elokuvaohjaajaksi. Nuorena lukiolaisena hänestä tuli paikallisen elokuva-arkiston vakiokävijöitä.

- Näin kaikki hienot teokset Pasolinit , Fellinit , neorealistit, Godard , Truffaut … Torstaini oli varattu näille kauniille elokuville. Lähdin opiskelemaan filosofiaa, koska mielestäni siinä on sama kysymys, "miksi", kuin elokuvan teossa.

Ciccone teki L'Amore di Marja -elokuvan aiheesta 10 vuotta sitten teatteriohjauksen, joka herätti huomiota ja palkittiinkin. Dramaturgin koulutuksen RAI:n käsikirjoittajakoulussa hankkineen naisen ensimmäinen pitkä elokuva oli komedia Le Sciamane . Sen myötä avautui mahdollisuus yhteiskunnallisemman elokuvan toteuttamiseen.

Macho-Italian kritiikki

L'amore di Marja -elokuva muistuttaa italialaisen kulttuurin perhekeskeisyyden kääntöpuolesta, machokulttuurista ja naisen rajoitetusta elintilasta. Kritiikki on erityisen uskaliasta, kun se tulee nuorelta naiselta, jota ei edes lasketa "oikeaksi italialaiseksi".

- Yllätyin, kuinka moni on nähtyään elokuvan sanonut menevänsä kotiin ja muuttavan tapansa. Moni myös tuntee tarvetta todistaa, ettei ole tuollainen kuin elokuvan miehet. Monet eivät kuitenkaan siedä lainkaan kritiikkiä - olenkin saanut kuulla, että haluan vain tehdä naisista uhreja.

Ohjaajan mielestä elokuvassa, kuten tarinassa yleensäkin, on aina kyse näkökulmasta. Hän on tyytyväinen siihen, että elokuva on selkeästi herätellyt sen nähneitä ajattelemaan, vaikka riippumattoman elokuvan vaikutusvalta on nyky-Italiassa hyvin rajallinen. Elokuva keräsi viime vuonna Italiassa 120 000 katsojaa 12 kopiolla.

- On koko Euroopan ongelma, että amerikkalainen elokuvan on määräävässä asemassa.

Takapajuinen Berlusconi

Ohjaajan mukaan Italia on Berlusconin vallan myötä kääntynyt taakse- ja sisäänpäin.

- Hän loi italialaisille jo 20 vuotta sitten television, jossa tärkeintä on että naisella on isot tissit. Hänen näkemyksensä on, että hieno nainen hymyilee, on kotona ja tekee hyvää ruokaa. Kun italialaisilla on jo DNA:ssa machokulttuuri, niin voi kuvitella, mitä siitä seuraa jos maan tärkein mielipidevaikuttaja ja poliitikko on tällainen.

Cicconen mukaan Italia on jäämässä koko muusta maailmasta jälkeen tasa-arvossa.

- Italian parlamentissa on hyvin vähän naisia ja kaikkiin esimiestehtäviin on naisen vaikea päästä. Jos haluat olla apulaisohjaaja tai tehdä vaatteita, se on ok, mutta jos olet pomo, sinuun ei luoteta. Tämän elokuvan kanssa minulla sanottiin suoraan, että voit kirjoittaa käsikirjoituksen, mutta miten muka pystyt ohjaamaan elokuvan yksin. Ihan kuin kyse olisi fyysisestä työstä, johon nainen ei kykene!

L'amore di Marja saa ensi-iltansa Turussa 9. syyskuuta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.