Kulttuuri

Raision teatterille kunniakirja

Seinäjoen katselmuksen raadin muodostivat ammattilaiset, jotka ilmeisesti arvostavat riskienottoa. Ohjaaja Mikko Viherjuuren johtama makutuomaristo palkitsi ykkössijalla Ykspihlajan työväen näyttämön väkevän draaman Teillä ei ollut nimiä . Raati piti Reko Lundánin näytelmästä tehtyä esitystä taiteellisesti kypsänä työnä, jota sävyttivät hätkähdyttävät ja taitavat roolisuoritukset.

Yhden kolmesta kunniakirjasta sai Raision teatterin Kuningatar K . Turkulaisen Jaakko Kuusen ohjaaman esityksen palkitsemista raati perusteli tulkinnan aistillisuudella ja ajatuksellisuudella. On helposti arvattavissa, että turkulaisen Jo-Jo -teatterin esitys Tummien perhosten koti syrjäytyi alueellisen tasapainotuksen vuoksi.

Muut kaksi kunniakirjaa menivät ainoalle avantgardistiselle esitykselle, oululaiselle moniryhmittymälle esityksestä Miss Farkku-Suomi , ja varkautelaisen Ja ilta oli rauhaisa -esityksen pääroolin esittäjälle Tommi Taskiselle.

Raadin puheenjohtaja huomautti loppupuheenvuorossaan, että valinnat katselmukseen jo sinänsä ovat huomionosoitus ryhmille. Puheenvuorosta oli aistittavissa, että palkitsijoilla olisi ollut halua enempiinkin kunniakirjojen jakamisiin. Yleisö taas jäi kaipaamaan edes lyhyttä suullista palautetta myös maininnoitta jääneitten ryhmien esityksistä.