Kulttuuri

Hörhö dj-tähti
menettää kuulonsa

TS/<br />Paul Kaye saa It&#39;s All Gone Pete Tong -elokuvan maailmanluokan dj:n Frankie Wilden näyttämään puoliksi musiikilliselta nerolta, puoliksi rakastettavalta hörhöltä.
TS/
Paul Kaye saa It's All Gone Pete Tong -elokuvan maailmanluokan dj:n Frankie Wilden näyttämään puoliksi musiikilliselta nerolta, puoliksi rakastettavalta hörhöltä.

Sairauden jälkeisen toipumisdraaman ja valedokumentin risteytys It's All Gone Pete Tong tasapainoilee kunnianhimoisilla aineksilla.

Ibizalle bilekansan pariin sijoittuvan filmin ensimmäinen koukku on kertoa aiheesta, jota harvoin puidaan julkisuudessa näissä piireissä: altistettuaan korvansa monen vuoden ajan jatkuvalle kovaääniselle musiikille maailmanluokan dj-tähden Frankie Wilden korviin iskee tinnitus. Lopulta korvat kuuroutuvat kokonaan.

Tarinan toinen oivallus on, että Wilden ei tarvitse hylätä musiikkia kuuronakaan. Koko ikänsä rytmejä työstänyt mies tajuaa alkuharhailujen jälkeen voivansa käyttää tietokonetta apuna musiikin visualisoinnissa ja tuntevansa tarpeeksi kovaääniset rytmit myös kehollaan. Tie menestykseen avautuu jälleen.

Michael Dowsen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva ei vain saa näistä aineksista muuta irti kuin letkeän tunnelman. Klubimusiikki pauhaa ja Paul Kayen esittämä päähenkilö sekoilee huumepäissään tarkoituksellisen edesvastuuttomasti.

Dowsella on liian kiire miellyttää klubiväkeä, jotta hänellä olisi aikaa esittää minkäänlaista kritiikkiä bilettäjien kovaäänistä kulttuuria kohtaan, saati sitten, että hän pohtisi edes yleisellä tasolla, kenen vastuulla huippu-dj:n kuulon rappeutuminen on.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohjaaja herkuttelee myös hieman liian kauan yksittäisillä, sinänsä hilpeillä oivalluksillaan, kuten Wilden huumeriippuvuutta konkretisoivalla jättiläismäisellä mäyrällä.

Lisäksi elokuvasta on luettavissa varsin selvästi tyypillisen paranemiselokuvan kaava, jossa jokin ulkoinen kannustin - tässä rakkaus musiikkiin ja uuden, vastuullisen tyttöystävän tapaaminen - palauttaa vamman takia hiipuneen uskon omiin mahdollisuuksiin.

Jotkut ovat tulkinneet It's All Gone Pete Tongin olevan satiiri klubimaailmasta, mutta sellaiseksi se on liian vakavahenkinen.

Näin perinteisistä elementeistä kasattu filmi kaatuisi oitis, ellei sen päähenkilö olisi kiinnostava. Onneksi Kaye ja ohjaaja Dowse saavat Wilden näyttämään puoliksi musiikilliselta nerolta, puoliksi rakastettavalta hörhöltä, jonka typerimmissäkin tempauksissa on sentään jokin logiikka.

TANELI TOPELIUS

• It's All Gone Pete Tong . Ohjaaja: Michael Dowse. (Kinopalatsi 9)