Maailmanelokuvaa
romanttisille
"Sinä tapoit mestarin. Nyt kuolet!" Näin puhuttiin Hongkong-elokuvissa silloin kun ne vielä olivat eksoottinen itämauste. Huitomiselokuvasta on jo aika jättänyt, ja Etelä-Korea on napannut Kiinaan liitetyltä Hongkongilta Aasian massaelokuvan veturin paikan. Mitä on jäänyt kaupunkivaltion elokuvasta jäljelle? No ainakin arvostettu ohjaaja Wong Kar-wai, joka tosin tekee jokapaikan maailmanelokuvaa romantiikasta pitäville.
Elokuvilla Chungking Express (1994), Fallen Angels (1995) ja Happy Together (1997) kansainvälisen läpimurron art house -piireissä ja festivaaleilla tehnyt Wong Kar-wai nousi Hollywoodin kulmikkaaseen muotokieleen ja euroelokuvan ihmisvihaan kyllästyneen nuoren yleisön suosikiksi viimeistään elokuvallaan In the Mood for Love (2000), jonka herättämät ihastuksen huokaukset voi vieläkin kuulla jos oikein höristää.
Hongkong-ohjaajan sensuaalinen tapa sommitella kuvia, ääniä, aikatasoja ja kertomusfragmentteja on romanttinen kuin Hollywood-melodraama, taianomainen kuin eteläamerikkalainen romaani ja hullun hurja kuin ranskalaisen Leos Caraxin modernistiset melodraamat. Täydellinen paketti, siis.
Värejä, asetelmia ja detaljeja
"Wong Kar-wai on romanttisin elokuvantekijä maailmassa", sanoi Time -lehden kriitikko. "Mykistävä, itkettävän ihana", nyyhkytti Katson arvostelija.
Wong Kar-wain elokuvat ovat varsinkin naisten mieleen, koska niissä pelataan väreillä ja asetelmilla, ohikiitävillä detaljeilla ja pikaisilla vilkaisuilla, vaatteilla ja tiloilla, musiikilla ja hallituilla efekteillä.
Suuren suomalaisen iltapäivälehden kriitikko kuvailee jokaista Wong Kar-wain uutta elokuvaa "runolliseksi". Maalauksellisiksikin niitä haukutaan. Mitä tahansa kunhan ei tarvitse verrata aistillisen kauniita ja aina arvoituksellisia teoksia perusleffoihin, joka tunnetusti ovat nykyään virkamiestyönä alkuunpantuja teollisia epäsikiöitä.
2046 kulkee edeltäjänsä In the Mood for Loven jäljissä sekä tunnelmiltaan että kerronnaltaan. Singaporesta takaisin Hongkongiin palaavan miehen (Tony Leung) iholla pysyttelevä tarina sijoittuu hotelliin ja kiertää huonetta 2046 kuin videopelisankari arvoitusta. Hengenpitimikseen juttuja senttaava mies kirjoittaa myös tieteisnovellia, jonka nimi on 2046 .
Ympärillä liihottelee joukko naisia, joita Gong Li, Maggie Cheung, Zhang Ziyi ja Faye Wong esittävät kuin glam-kuningattaret, joiden ihanteet tulevat Hollywoodista mutta tyyli kiinalaisista fantasioista.
2046 on tunteisiin vetoava, kauniin surullinen elokuvallinen suklaarasia, jossa modernistiset keinot kohtaavat Rainer Werner Fassbinderin suodattaman Hollywood-loiston.
Yksinäisiä ihmisiä urbaaneissa tiloissa ja rakastavaisia salaperäisissä huoneissa kuljettava Wong Kar-wai ei sano koskaan mitään suoraan, eikä hän aina ole itsekään varma, mistä elokuva oikein kertoo. Ehkä juuri tämä ulkoisen kauneuden, romanttisen pidättelyn ja kerronnallisen päättämättömyyden yhdistelmä saa naiskatsojat lankeamaan Wong Kar-wain elokuvien edessä. Toisaalta, kenellepä ei kelpaisi elokuva, joka ei istu suoraan mihinkään kulttuuriin vaan napsii parhaat vaikutteet ympäri maailmaa ja perinteiden kerrostumista.
Wong Kar-wai kuuluukin uuden maailmanelokuvan eturintamaan, jota internet-julkaisujen ja dvd:n aikakaudella on alettu tosissaan harrastaa. Hou Hsiao-hsien, Edward Yang, Abbas Kiarostami ja Mohsen Makhmalbaf ovat Lähi-idästä ja kauempaa Aasiasta tulevan 2000-luvun laatuelokuvan aallon kulttinimiä. Joukkoon kuuluu myös Wong Kar-wai, joka osaa kertoa omaan persoonaansa ja Hongkongiin liittyviä asioita niin, että hyvän elokuvan ystävät kaikkialla ovat ymmärtävinään.
KARI SALMINEN
• 2046 , Kiina-Ranska-Saksa 2004. Ohjaus: Wong Kar-wai. Pääosissa: Tony Leung, Chiu Wai, Gong Li, Faye Wong, Takuya Kimura, Zhang Ziyi, Chang Chen. Lisämateriaalit: making of -dokumentti, Zhang Ziyin haastattelu, poistettuja kohtauksia ym. Kesto 123 min + 77 min.