Hallanvaaraa, Tuiskua ja kuumia tunteita

TS/Päivi Kosonen<br />Neljävuotias Lumi Aalto-Setälä seurasi suosikkinsa Antti Tuiskun konserttia isänsä Matti Aalto-Setälän olkapäillä.
TS/Päivi Kosonen
Neljävuotias Lumi Aalto-Setälä seurasi suosikkinsa Antti Tuiskun konserttia isänsä Matti Aalto-Setälän olkapäillä.

TUOMO KARHU

"Hiljaista on, jää tunkee läpi seinien. Kaunista se on, kun lumi peittää kaiken. Alleen talvi harsoaa maan jälleen, taas. Onko hallanvaaraa, vai voiko sieltä saada minkä haluaa", Smak tunnelmoi perjantaina, Down By The Laiturin The Alueen kautta aikain ensimmäisenä esiintyjänä.

Sää on perinteisesti kuvastanut suomalaisessa taiteessa ihmismielen liikkeitä. Sitä se teki myös keskimäärin viisitoistakesäisistä miehenaluista koostuvan Smakin lauluissa. Hallanvaaran ohella monet muut luonnonilmiöt jylläsivät Smakin jylhän romanttisissa, kummasti Teuvo Tulion elokuvia muistuttavissa teksteissä: vesi tulvi sisään, mustat pilvet varjostivat taivaalla ja myrskykin oli alati tuloillaan.

The Alueella paistoi kuitenkin aurinko. Päivällä ropsahdelleet rankkasateet olivat muisto vain. Tästäkö alkoi DBTL:n uusi nousu...

Nuorilta nuorille

Mitään tosikkoja laulusolisti Kalle , kitaristi Henkka , basisti Lucas ja rumpali Markku eivät myrskyisistä kielikuvistaan huolimatta olleet, vaan he osasivat ikäisekseen rennosti kannustaa ja laulattaa yllättävänkin runsasta ja taatusti fanaattista yleisöään.

  Nekin, jotka eivät paikalle ennättäneet, voivat todeta asian joskus tulevaisuudessa ilmestyvältä Smak-dvd:ltä, jota kuvattiin The Alueella.

Hyvästä huumorin- ja tilannetajusta todisti jo se, kuinka Kalle muunteli ehkä suurimman hittinsä Hallanvaaran sanoja: "Avaan oven ja taas Antti tuiskuttaa".

Smakin kaltaisella nuorten soittajien nuorelle kuulijoille tekemällä musiikilla on selvästikin tilausta, sillä yhtyeen yleisö koostui silmämääräisesti arvioiden pitkälti 15-17-vuotiaista.

Poikiakin yleisöön mahtui kosolti, mutta enemmistö yleisöstä oli tyttöjä - vähän sellaisia kuin 17-vuotiaat turkulaiset Tiina Karelius ja Aino Ojala .

- Smakin musiikki kiinnostaa ehkä erityisesti siksi, että sen jäsenet ovat suurin piirtein meidän ikäisiämme, tytöt pukevat sanoiksi luultavasti monen muunkin The Alueelle Smakia katsomaan tulleen ajatukset.

Idols-tähden tuiketta

Ammattilaisnyrkkeilijän elein mustassa hupullisessa viitassa lavalle noussutta Antti Tuiskua seurasi järjestäjien arvion mukaan jo pari tuhatta maksanutta. Tunnelma oli sen mukainen. Smakin soittajia hieman varttuneempi Tuisku, 21, nautti tilanteesta.

- Poika on tullut Lapista ja heti pääsee tällaisen yleisön eteen, idoli spiikkasi ja palkitsi alle kouluikäisiä tyttöjä äiteineen vilisseen yleisön heittämällä maailman luokan piruetteja.

- Olemme ihan Idolseista asti olleet faneja. Pieni ehkä vielä vähän enemmän, Marja Lehti kertoo neljävuotiaan tyttärensä Lumi Aalto-Setälän puolesta.

Illan sääteemaan sopivaa nimeä kantava Lumi myöntää pitävänsä myös Idols-voittajasta Hanna Pakarisesta , mutta Antista kuitenkin enemmän.

- Sen takia kun Antti on poika. Ja meillä on Antin levykin, Lumi perustelee.

- Tämä on ensimmäinen DBTL-festivaali hänelle, mutta äiti on ollut Laitureissa vähän useammin, Marja Lehti nauraa.

Napattuaan Idols-kisan kolmossijan Tuisku nousi nopeasti juhlituksi ja jumaloiduksi lava- ja levytähdeksi. The Alue -konsertin perusteella Tuiskun tähti ei ole lähtenyt laskuun.

Hyvä alku

Kaikkinensa 18. Down By The Laituri on sujunut mainiosti - järjestäjien tunnelmia varjostaneista taloudellisista sotkuista huolimatta. Tänä vuonna järjestäjäkaartiin nousseen DBTL-konkarin Pasi Tammisen mukaan keskiviikko ja torstai olivat kaikin tavoin poikkeuksellisen vilkkaat. Keskiviikon myynniksi Tamminen arvioi 1 500 ja torstain 2 500 lippua. Perjantaina saavutettiin jo viitisentuhatta maksanutta.

- Pelkästään Antti Tuiskua oli katsomassa 2 000 maksanutta, kun odottelimme ehkä 500-600 maksanutta, "vaikeiden tilanteiden mieheksi" itseään leikillisesti kutsuva Tamminen iloitsee.

The Alueen avautuminen muutti perjantaina itäisen jokirannan liikennöintiä. Itäinen Rantakatu on poikki sunnuntaiaamuun kello 8.00:aan asti välillä Aurasilta - Myllysilta.

Osa Itsenäisyydenaukion ja ympäristön kaduista on myös suljettuna tapahtuman vuoksi ja alueen pysäköinnissä on muutoksia. Liikennejärjestelyistä tiedotetaan liikennemerkein ja liikenteen ohjaajien avulla.

DBTL-tapahtumat voivat aiheuttaa meluhaittoja keskustan asukkaille vielä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 01.30:een saakka. Järjestäjät laskevat kuitenkin äänen lähtötasoja kello 22, ja ulkolavat lopettavat toimintansa kello 00.30:een mennessä. Teatteriaukion teltan ohjelma päättyy tänään viimeistään kello 01.30.

TS/Päivi Kosonen<br />Aino Ojala ikuistaa Smak-yhtyeen The Alueen avauskonsertissa. Tiina Karelius keskittyy nauttimaan auringosta ja jylhän kauniista musiikista.
TS/Päivi Kosonen
Aino Ojala ikuistaa Smak-yhtyeen The Alueen avauskonsertissa. Tiina Karelius keskittyy nauttimaan auringosta ja jylhän kauniista musiikista.