Johanna Grüssner toteuttaa unelmiaan jazzlaulajana

TS/<br />Ahvenanmaalta kotoisin oleva jazzlaulajatar Johanna Grüssner osallistuu trioineen tämänvuotiseen Korpo Sea Jazziin. Jo vuodesta 1995 levyttänyt musiikinopettaja tunnetaan myös kuoronjohtajana ja kansanmusiikin tekijänä.
TS/
Ahvenanmaalta kotoisin oleva jazzlaulajatar Johanna Grüssner osallistuu trioineen tämänvuotiseen Korpo Sea Jazziin. Jo vuodesta 1995 levyttänyt musiikinopettaja tunnetaan myös kuoronjohtajana ja kansanmusiikin tekijänä.

JARMO WALLENIUS

Ahvenanmaalta kotoisin oleva jazzlaulajatar Johanna Grüssner on varmasti tunnetumpi New Yorkissa kuin Manner-Suomessa. Mutta eivät bronxilaiset ja New York Timesin lukijatkaan tunnista häntä niinkään muusikkona, vaan musiikinopettajana.

Vuodesta 1995 lähtien omia jazzlevytyksiä julkaissut opettajatar löysi itsensä runsaat neljä vuotta sitten muutamaan otteeseen New York Timesin etusivulta, kun lehden kasvatustieteisiin ja kasvatukseen erikoistunut toimittaja Anemona Hartocollis seurasi Yhdysvaltain suurimpiin peruskouluihin lukeutuvan bronxilaisen 2500 oppilaan Public School 86:n ainoan musiikinopettajan, suomalaisen Johannan kamppailua byrokratiaa, korruptiota ja lopulta rehtoriakin vastaan.

Häiriköistä gospel-kuoro

Johanna Grüssner kokosi vuosituhannen vaihteessa koulun häiriköista 24-jäsenisen gospel-kuoron, hankki sponsorit ja toi lapset elämys- ja konserttimatkalle Maarianhaminaan vuonna 2001. Viime kesänä, kun opettaja taas tapasi oppilaansa, julkaistiin Grüssneris-ta ja hänen oppilaistaan kertova, parhaillaan ruotsinnosta ja suomennosta odottava kirja Seven Days of Possibilities - One Teacher, 24 Kids and the Music That ChangedTheir Lives Forever . Yli 300-sivuisen teoksen kirjoitti juuri Anemona Hartocollis.

- Lähdin vuonna 1993 opiskelemaan Bostonin Berklee College of Musiciin musiikkia, sillä olin saanut koulun Frankfurtissa järjestämässä karsintatestissä stipendin Bostoniin. Toinen vaihtoehtoni olisi ollut jatkaa opintoja Örebrossa, Ruotsissa. Olin jo ehtinyt opiskella siellä vuoden verran draamaa ja musiikkia. Berkleessä kuitenkin suomalainen verenperintöni astui kuvaan ja valitsin jazzin sijasta pääaineekseni musiikkikasvatuksen eli musiikin opettamisen. Samalla valitsin koulussa kuitenkin myös jazzlaulukursseja, kertoo Johanna Grüssner.

Myöhemmin nuori ahvenanmaalaisnainen jatkoi jazzopintojaan New Yorkissa Manhattan School of Music -koulussa. Siellä hän tapasi myös nykyisen trionsa pianistin Patrik Wingrenin . Opettajaksi valmistumisen jälkeen hän ehti toimia kolme vuotta Bronxin peruskoulussa ennen kuin muutti syksyllä 2001 Tukholmaan, missä hän nykyisin asuu, opettaa ja laulaa.

- Olen tähän mennessä tehnyt laskutavasta riippuen 3-5 omaa albumia, joista tuorein Brooklynissa äänitetty NoMore Blues ilmestyi viime kesänä. Ensimmäinen levy 10 vuoden takaa sisälsi lastenlauluja ja niinpä olin mukana myöhemmin myös pianisti Mika Pohjolan New Yorkissa toteuttamassa Muumi-lauluja- eli Muumin Voices -levytysprojektissa Tukholmaan. Ruotsissa minulla on Johanna Grüssner Brazilian Jazz Quartet -niminen kvintetti, jossa soittaa kaksi kitaristia ja kaksi lyömäsoittajaa. Musiikki on tietenkin nimen mukaisesti latinalaispoljentoista jazzia, johon olen mieltynyt.

Ruotsissa kovempi kilpailu

Johanna Grüssnerin mukaan ruotsalainen jazznäyttämö on aktiivinen, esiintymispaikkoja on paljon, mutta myös kilpailu on myös kovempaa kuin Suomessa. Äskettäin edesmennyt Monica Zetterlund on ollut Pohjanlahden länsipuolella niin voimakas vaikuttaja ja tien näyttäjä, että myös ruotsalaisia naisartisteja on nykyisin jazzinkin alueella paljon. Jazzlaulun lisäksi Johanna Grüssner vetää kahden sisarensa kanssa myös ahvenanmaalaista Ulvens Döttrar -kansanmusiikkitrioa.

- Korpo Sea Jazzissa minulla on mukanani Patrik Wingrenin lisäksi myös basisti Marcus Söderström. Esitämme Korppoon kirkossa jazzstandardeja, instrumentaaleina ruotsalaisia kansansävelmiä, sitten tulkitsemme sikäläistä viisuperinnettä, mutta mukana on myös tämän ajan lauluntekijöiden aikalaismusiikkia, Ulf Lundellia ja muita.

16. Korpo Sea Jazz 27.-31.7. Johanna Grüssner Trio Korppoon kirkossa perjantaina 29.7. klo 19.30 .