Purjelaivoja
poutapilvien alla

Meri, rannikko, saaristomaisema ja laivat ovat kiinnostaneet taiteilijoita kuvauskohteina vuosisadasta toiseen. Suomalaisen merimaalauksen syntyvaiheet ulottuvat 1700-luvun jälkimmäiselle puoliskolle, aikaan ja tilanteeseen, jolloin kauppa, liikenne, muuttoliike, kirjallisuus ja sodat liittivät suomalaisia - käytännössä useimmiten Ruotsin ja Venäjän kautta - muuhun maailmaan.

Kotimaisen merimaalauksen syntyjuuret liittyvät Viaporin rakentamisen yhteyteen. Aihepiirin uranuurtajina pidetään Viaporin saaristolinnoituksessa työskennelleitä ruotsalaisia sotilaita ja taiteilijoita, jotka dokumentoivat töissään meritaisteluiden tapahtumien ja laivaväylien ohella myös tietoa etelärannikon saaristosta.

Kemiössä asuva John Sychold (s. 1938) on erikoistunut merimaalauksen vanhaan aihelmatraditioon. Sychold pyrkii kuvaamaan maalauksissaan menneisyyden purjemerenkulkua sekä rannikkonäkymiä. Idyllinen ja romanttinen merimaisema fregatteineen, kuunareineen ja myös uudemman ajan majakoineen ovat galleria Reginassa esillä olevan näyttelyn töiden keskeistä kuvastoa.

Aivan miniatyyrikokoisten ja suurempienkin maalausten pääosassa ovat laivat, joko täysissä purjeissa esitetyt pyöreäkeulaiset kuunarit tai vauhdilla aaltoja kyntävät lujat fregatit, kuten työssä Fregatti Georg Stage ja Jussarön majakka .

Entisaikojen alusten, Suomen Joutsenen ja fregatti Toivon ohella maalaukset ilmentävät tietenkin taiteilijan mielenmaisemaa. Pastellisävyisiin, ilman rajaavaa horisonttia luonnehdittuihin saaristomaisemiin lankeaa yleensä valo pilvipeitossa olevan valolähteen kautta. Kuvaelementtien sommittelu on ehyttä ja se tuottaa elävää ilmaisua. Parhaimmillaan itseoppinut Sychold onkin juuri taivaan ja yksityiskohtaisesti kerrottujen purjelaivojen maalarina. Joissakin maisemanäkymiin painottuneissa töissä lopputuloksen epätasaiset piirteet tulevat selvimmin esille.

John Sycholdin meriaiheisten maalausten lisäksi galleria tarjoaa katsottavaksi eri taiteilijoiden grafiikkaa, guasseja, intarsiatöitä, öljyvärimaalauksia sekä Timo Suvannon veistoksia, jotka teemoiltaan lähestyvät kesää.

Perimmäisessä kammarissa on Tarja Mäkisen valokuvia Maailman turuilta .

IINA ANTINLUOMA

• John Sychold, laiva- ja meriaiheisia öljymaalauksia. Galleria Regina (Linnankatu 1)-2.8.