Leipää ja konkurssisirkushuveja

TS/Natalia Kopkina<br />Down By The Laituria toista kertaa järjestävä Kari Rantala (vas.) on saanut rinnalleen Pasi Tammisen. Jatkossa festarin ohjelmasta vastaannee heidän kesäkuussa perustamansa yhtiö Turun Kesäjuhlat.
TS/Natalia Kopkina
Down By The Laituria toista kertaa järjestävä Kari Rantala (vas.) on saanut rinnalleen Pasi Tammisen. Jatkossa festarin ohjelmasta vastaannee heidän kesäkuussa perustamansa yhtiö Turun Kesäjuhlat.

TUOMO KARHU

Taloudelliset ongelmat näyttävät kuuluvan erottamattomasti nyt jo 18. kertaa järjestettävään kaupunkifestivaali Down By The Laituriin (DBTL).

  Tällä kertaa Laiturin ohjelmasta vastaava R-Beat on konkurssiuhan alla. R-Beatin toimitusjohtaja Kari Rantalan sopivasti Jouko Turkan keväisen Konkurssisirkuksen jatkoksi kirjoittama farssi ei kuitenkaan vaikuta tämän vuoden DBTL:n käsikirjoitukseen.

R-Beatilla on elokuun alkuun asti aikaa tehdä vastine käräjäoikeudelle. Rantala uskoo saavansa selvitettyä suurimman osan arvioveroistaan ja muista maksamattomista veloistaan.

Tulevien vuosien Laitureita varten Rantala on perustanut uuden yrityksen Turun Kesäjuhlat yhdessä turkulaisen alan konkarin Pasi Tammisen kanssa. Tamminen on mukana festivaalin järjestämisessä jo tänä vuonna.

R-Beat vastaa tapahtuman ohjelmasta toista kertaa. Festivaalin oikeuksista vastaa niin ikään toista kertaa Timo Jokisen johtama Prionova Oy.

Kesäisiä tarpeita palvelevia uudistuksia

Ulkoisilta puitteiltaan DBTL säilyy tänä vuonna yllättävänkin entisellään, mitä nyt pientä paisumista on havaittavissa siellä täällä. Tapahtuma-alue kasvaa niin, että DBTL lohkaisee Aurajokirannasta Itäisellä Rantakadulla kaistaleen, joka yltää Teatterisillalta Itsenäisyydenaukiolle. Festivaalialue on siis monta kertaa suurempi kuin viime vuonna, jolloin DBTL toteutettiin totuttua suppeampana.

Uudistuksista rajuimpia on tapahtuman muuttuminen kesän aloitusfestivaalista kesän lopetusfestivaaliksi (27.-31.7.2005). Rantala perustelee ajankohdan siirtoa muun muassa sillä, että heinäkuun loppu palvelee erityisesti kesälomalaisia aiempaa paremmin.

Kesäisiä tarpeita palvelee toinenkin uudistus, 3000-4000 ihmistä vetävän ulkoalueen, The Alueen, ottaminen käyttöön. Festivaaliyleisö ei kuitenkaan joudu tänäkään vuonna täysin säiden armoille, sillä suojaa tarjoaa muun muassa uusi teltta.

- Todettuamme viime vuonna teltan toimivaksi ratkaisuksi menimme siinä suhteessa eteenpäin ja hankimme uuden 34 metriä halkaisijaltaan olevan sirkusteltan. Sama teltta on toiminut monet vuodet muun muassa Provinssirockin rytmitelttana.

Korkeamman teltan ansiosta konserteista voidaan rakentaa entistä näyttävämpiä.

- Teltassa on sekin hyvä puoli, että se ei päästä valoa läpi. Visuaaliset tehosteet pääsevät entistä paremmin oikeuksiinsa, Rantala kehuu 2000-2500 ihmistä vetävää areenaa.

Pettämättömiä ja kevään komeettoja

DBTL luottaa kotimaisiin esiintyjiin. Kari Rantala luonnehtii laatimaansa, muun muassa Maija Vilkkumaan , Jonna Tervomaan , Dingon ja YUP:n tähdittämää ohjelmaa "ajankohtaiseksi".

- Apulanta ja muut viime vuonna meillä esiintyneet artistit ovat päivittyneet eli julkaisseet hyvän uuden levyn.

Konkareiden lisäksi lavalle nousee muutama tämän kevään komeetta, niistä päällimmäisinä Poets of the Fall ja Teräsbetoni.

- Poets of the Fall teki keväällä käsittämättömän tempun nousemalla puun takaa myyntilistojen kärkeen viikkokausiksi. Teräsbetonin suhteen voin paukutella henkseleitäni, sillä yhtye esiintyi jo viime vuonna meidän päättäjäisklubillamme. Silloin bändiä ei juurikaan tunnettu, mutta olin saanut kentältä koodia asiasta, Rantala sanoo.

- Ajankohtaista kamaa ovat myös Sara Nunes ja The Winyls, jotka ovat niin ikään antaneet vahvaa näyttöä keväällä. Koska levyjulkaisuja tulee hirvittävä määrä ja moni potentiaalinenkin bändi hukkuu siihen tulvaan, seurasin Nunesia ja The Winylsiäkin aika pitkään ennen kuin tein päätökseni.

Keskiviikosta lauantaihin käytössä olevaan telttaan on 18 vuoden ikäraja. The Alueelle ja sillä sijaitsevalle Ylex-lavalle ei ole ikärajaa.

Sunnuntaina varsinainen festivaalialue sulkeutuu, mutta sitkeimmille juhlijoille löytyy ohjelmaa ravintolalaiva Donnalta ja DBTL:n päätösklubilta Night Club Marinasta.

Oheisohjelmassa tarjontaa lapsillekin

Viime vuonna Laituri ei tarjonnut mitään pienille lapsille. Nyt tilanne korjautuu, kun ylioppilasteatterin pihalle pystytetään lauantaina 30. heinäkuuta mongolialainen jurtta, jossa Taiga-Matto-ryhmä järjestää klo 12-16 nukketeatteria. Neljän jälkeen teltta muuttuu rauhoittumisalueeksi, jossa saa keskittyä itseensä Sahaj yoga -menetelmän avulla.

Lapsia kiinnostanee myös ylioppilasteatterin sisätiloihin pystytetty Pohjoismaiden suurin vesipyssynäyttely, joka on avoinna klo 13.00-20.00.

Unohtaa ei kannata muutakaan oheisohjelmaa: turkulainen Aukile-ryhmä tekee performanssia festivaalialueella perjantaina ja Turun taideakatemian sirkusopiskelijat esiintyvät alueella kaikkina tapahtumapäivinä.

- Olen yrittänyt antaa mahdollisimman paljon sijaa paikallisille osaajille. Itse kunkin kannattaisi muistaa, että kaikki hyvä ei tule pääkaupungista, Rantala toteaa.

Pelkillä paikallisilla nimillä tapahtuma ei kuitenkaan lyö leiville.

- Olemme laskeneet, että jos myymme kaikkiin tapahtumiin yhteensä noin 12 000 lippua, saamme jo jonkin verran työpalkkaakin, Rantala arvioi.

Laituria toista kertaa järjestävä Prionova Oy on solminut kaupungin kanssa kolmivuotisen sopimuksen tapahtuman järjestämisestä vuosina 2004 - 2006. Viime vuonna kaupunki tuki tapahtumaa 50 000 eurolla, tänä vuonna avustus on 40 000 ja ensi vuonna 30 000 euroa.

Kaupungin avustus kattaa DBTL:n noin 350 000 euron budjetista reilut 10 prosenttia.

Kaupunkifestivaali Down By The Laituri alkaa keskiviikkona 27. heinäkuuta. Koko DBTL-ohjelma ja muuta tietoa tapahtumasta osoitteessa http://www.dbtl.fi ja DBTL-infossa osoitteessa Aurakatu 2.