Miehen roolia
avartamassa

TS/Riitta Salmi<br />Jarno Vesala: Battle
TS/Riitta Salmi
Jarno Vesala: Battle

Kun politiikka tukeutuu auliisti myytteihin säilyttäen niitä, on taiteen kentillä mahdollista kyseenalaistaa ja purkaa niiden perusteita.

  Yhteiskunnassa vaikuttava sukupuolijärjestelmä on eräs nykytaiteen suosimista aiheista ja peilauspinnoista, koska se ylläpitää mitä moninaisimpia myytillisiä totuuksia naisen ja miehen rooleista, sellaisiakin, jotka eivät enää toimi nuorempien ikäluokkien arjessa.

Tamperelaisen ympäristötaiteilijan Jarno Vesalan B-galleriaan kokoama pieni installaatioiden ja esinekoosteiden näyttely tarttuu nasevasti miehelle rajattuun, kapeaan roolimalliin ja pyristelee iänikuisista roolitamineista näppärästi eroon.

Vuonna 1977 syntynyt, Tampereen AMK:sta vuonna 2004 kuvataiteilijaksi valmistunut Vesala näyttää tähdentävän teoksillaan, että on ne tunteet miehelläkin.

Käsitetaiteellisesti isoja ilmiöitä tarkastelevat työt eivät ole visuaalisesti turhan suurieleisiä, mutta ne luovat kuvaa nuoren miehen mentaalimaisemasta ja antavat nokkeluudessaan katsojalle hupia.

Installaatiota Rakastunut voi kiertää ympäri ja tuntea olevansa kuin tuulisessa paikassa.

Hiekan päällä lattialla seisovan kookkaan tuulettimen puhaltama ilmavirta keikauttelee ja heiluttelee myös narun päässä lentelevää pientä nuken hahmoa sinne tänne. Nuken pään tilalla on - sen kokoon nähden valtava - punainen, pehmeä ja pörhöinen pallo. Voimakas tunne on kiskaissut nukkemiehen maan kamaralta tunteiden tuulten vietäväksi.

Oman ikäluokkansa tuntoja Vesala tavoittaa muillakin objet trouvé -materiaalia hyödyntävillä töillään.

Lelusotilas saa ilmaista ärisevän pelkonsa, ja animaatiohahmon epävarma ilme Älä unohda minua -työn rypistetyllä, tuhruisella paperilla herättää myötätuntoa. Maskuliinisissa prinsiipeissä riittää pohdittavaa.

IINA ANTINLUOMA

• Jarno Vesala. Leikkaa ja kokoa . B-galleria (Aninkaistenkatu 5) - 31.7.