Taiteilijat puolustavat hyveitä ja ympäristöä

TS/<br />Tiina Vainiolla on laaja näyttely Raumalla.
TS/
Tiina Vainiolla on laaja näyttely Raumalla.

Rauman taidemuseon Pyyteetön rakkaus - näyttelyssä, johon osallistuu kaikkiaan 13 nykytaiteilijaa, tutkitaan hyveen ja epäitsekkyyden olemusta.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevan taidemuseon sisältä sen puistomaiseen, hulppeaan sisäpihaan ja kellareihin levittäytyvän näyttelyn teema on epäitsekäs rakkaus. Näyttely raivaa tilaa välittämiselle, joka ei vaadi osakseen vastalahjaa - ei romantiikkaa, ei sukupuolisuutta - toisin kuin mediajulkisuudessa rakkaudesta usein puhutaan.

Piharakennuksessa nähtävä Minna Heikinahon videoteos Montrealista keskustelee esimerkiksi syrjäytyneiden ja köyhien kaupunkilaisten oikeuksista kohtuullisena pidettävään elämään. Video ja siihen liittyvä installaatio Usko unelmiisi on taiteilijan puolustuspuhe sosiaalisten järjestelmien toimivuuden eli turvaverkkojen edistämisestä missä tahansa maassa ja kaupungissa. Se on tavallaan maailmanlaajuinen huuto kaikkein heikoimpien puolesta.

Kellareissa soi

Joitain vuosikymmeniä sitten luterilainen yhtenäiskulttuuri paimensi suomalaisia kantamaan vastuuta lähimmäisestä. Tätä kollektiivista tapakulttuuria ja sen virrenveisuuperinnettä tarkastelee varsin monitasoisesti museorakennuksen kellarikäytävän uumeniin sijoitettu Seppo Renvallin virsivideoteos, jossa rockartisti Zape Leppänen laulaa - hartaasti ja lujaa - kuulijansa hurmaten. Yhtä lailla virsi kuin rock tuntuvat vastaavan ihmisen syvältä kumpuavaan tarpeeseen samaistua ja kuulua johonkin yhteisöön, ja noudattaa sen moraalikoodeja.

Pihapiirin kolmannen taiteilijan, Marko Mäetammen animaatioteosta rytmittää sitäkin tehokas musiikki. Kuvaruudun poikki kulkee uudestaan ja uudestaan nais- ja miespaperinukke. Samojen liikkeiden toisto, liitutaululle kirjoittaminen ja sen pyyhkiminen rinnastuvat terävästi aikaan. Sanat "raping", "illness", "madness" ja "order" vaihtelevat taululla ja avaavat tekstin osina todellisuuden, jossa hyvät ja pahat teot käyvät jatkuvaa kamppailua.

Äidit, mummit ja sotilaat

Sisällä päärakennuksessa nähdään muun muassa Elina Brotheruksen, Hanna Jaanisoon, Jaakko Niemelän, Paavo Paunun ja Hanna Vahvaselän teoksia.

Erityisesti äitiyteen liittyvää rakkautta ja huolenpitoa teoksissaan käsittelevät Brotherus ja Vahvaselkä, kumpainenkin oivaltavasti, aihetta omista näkökulmistaan varioiden. Kokonaisuutta ajatellen edellisen teos Brotherus, tyttö , on näyttelyn runollisin ja teknisesti laadukkain työ. Kuuden minuutin mittainen video pitää katsojan otteessaan alusta loppuun saakka.

Vahvaselän reliefimäiset sekatekniikkaa ja puuta taidolla yhdistävät teokset, kuten Täydellinen äiti Kankaanpäästä ja Mummi alleviivaavat jo nimillään, mistä välittämisen jatkumosta on kysymys. Yhtä aikaa ne nostavat kulttuurisen hoivan roolimallin kriittiseen lähitarkasteluun.

Mäntän kuvataidepalkinnolla vastikään palkittu Jaakko Niemelä tekee parasta aikaa kansainvälistä läpimurtoa sodanvastaisuutta ilmentävillä teoksillaan. Keväällä ja kesällä 2004 Irlannissa nähty näyttely sai osakseen erittäin paljon yleisön kiinnostusta, ja muutamia töitä Corkin esillepanosta on nyt mukana Raumalla. Vähäisen leikkisotilaan näkökulmasta valtioiden väkivallan koneistoja ja maailmanpolitiikkaa erittelevät installaatiot ovat terve muistutus pyyteettömän rakkauden kääntöpuolesta.

Einolassa tekstiilitaidetta

Rauman taidemuseon piharakennuksessa Einolassa on tekstiilitaiteilija, artenomi Minna Poluksen yksityisnäyttely Suunta . Se on osa Rauman Pitsiviikon ohjelmaa ja siirtyy kaupungista myöhemmin Vaasan kautta Raaheen.

Poluksen taidetekstiilit perustuvat vapaalankavanutukseen, menetelmään, jota hän on kehitellyt ja tutkinut usean vuoden ajan. Teoksissa yhdistetään pitsimäistä, värillistä villakudosta silkkiin, jonka Polus on maalannut akvarellivärein. Töiden visuaalinen vaikuttavuus perustuu paitsi kahden materiaalin, villan ja silkin, karheuden ja sileyden vuoropuheluun, myös ekspressiiviseen värin käyttöön.

Taiteilija on ripustanut uniikit ja hyvin veistosmaisen vaikutelman luovat tekstiilit paperinrakennusmenetelmin valmistamiinsa, verhojen tankoja idealtaan muistuttaviin pidikkeisiin Einolan seinille.

Runsas, hallittu ja persoonallinen teoskokonaisuus edustaa ilmeeltään modernia, ja silti luonnonmuodoista ilmaisunsa hakevaa taidekäsityötä. Näkemystä ja taitoa ilmentää itse asiassa näyttelyn jokainen työ. Muun muassa Kutsun voimakas oranssi kiinnittää tehokkaasti katseen samoin kuin Pudotuksen luoma illuusio virtaavasta vedestä.

Lönnströmissä arkea ja ympäristöä

Siinä missä Rauman taidemuseon näyttely keskittyy ihmisen eettiseen toimintaan suhteessa toisiin, haastavat Lönnströmin taidemuseon taiteilijat katsomaan myllerrettyä ympäristöä.

Etenkin turkulaisen kuvataiteilijan Tiina Vainion museon kolmannessa kerroksessa esillä olevat maalaukset ja tilateokset kommentoivat ihmisen aikaansaamaa ympäristötuhoa hiljaisen loogisesti.

Osia Äänettömät rannat -kokonaisuudesta on nähty muutamia vuosia sitten Turussa maisemateeman yhteydessä, mutta nyt uusimpiakin töitä motivoi vesi, sen paheneva sinileväkasvusto ja tieto öljykatastrofin mahdollisuuksista.

Ajankohtaisena ympäristöpoliittisena kannanottona Vainion esteettisesti kauniit teokset, kuten Äänettömät rannat 2 ja Pientä kasvustoa , saavat jokaisen ekosysteemistä huolta kantavan mietteliääksi.

Museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa voi tutustua näyttelyyn Kiihdytys . Sen kolme taiteilijaa ovat Maria Duncker, Timo Heino ja Kaisu Koivisto.

Valokuvia, videoteoksia, veistoksia ja kollaaseja sekä installaatioita sisältävän teosvalikoiman voi ajatella luovan tarpeellista etäisyyttä arkisiin yhdessäolon hetkiin, konesidonnaisesti elävään yhteiskuntaan ja takapihojen joutomaihin, jotta näkisimme kaiken selvemmin.

IINA ANTINLUOMA

• Pyyteetön rakkaus . Elina Brotherus, Minna Heikinaho, Hanna Jaanisoo, Ulla Karttunen, Tuuli Luukas, Marko Mäetamm, Jaakko Niemelä, Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola, Paavo Paunu, Seppo Renvall, Elina Saloranta, Hanna Vahvaselkä. Rauman taidemuseo (Kuninkaankatu 37) - 18.9.

Minna Polus: Suunta - väri langalle ulottuu . Rauman taidemuseo, Einola, (Kuninkaankatu 37) - 31.7.

Tiina Vainio: Äänettömät rannat ja Maria Duncker, Timo Heino, Kaisu Koivisto: Kiihdytys . Lönnströmin taidemuseo (Valtakatu 7) - 25.9.

TS/<br />Paavo Paunu: Taivas putoaa
TS/
Paavo Paunu: Taivas putoaa
TS/<br />Jaakko Niemelä: Pettymys, brittisotilaan pienoismalli
TS/
Jaakko Niemelä: Pettymys, brittisotilaan pienoismalli
TS/<br />Hanna Jaanisoo: Myötätunnon aalto
TS/
Hanna Jaanisoo: Myötätunnon aalto