Kulttuuri

Quo Vadis löysi tukikohdan

TS/Päivi Palm<br />Markku Hoikkala (vas.) ja Otso Kautto unelmoivat jo teatteribiennaalista, joka toisi ruukkiympäristöön tasokkaita kulttuuriesityksiä.
TS/Päivi Palm
Markku Hoikkala (vas.) ja Otso Kautto unelmoivat jo teatteribiennaalista, joka toisi ruukkiympäristöön tasokkaita kulttuuriesityksiä.

PÄIVI PALM

Quo Vadis -teatterin Markku Hoikkala ja Otso Kautto ovat kuin kotonaan Perniön Mathildedalin ruukkimiljöössä. He esittelevät innostuneina vanhaa tuotantorakennusta, jossa on aikanaan pantu kokoon maamoottoreita. Pian siellä tehdään täysillä teatteria.

20 vuotta Quo Vadista on tulossa täyteen ja merkkipäivää juhlitaan 4.-7. elokuuta teatterifestivaaleilla.

Siihen mennessä pitää esitysten olla harjoiteltuna ja rakennuksen kunnostettuna.

Työnjakokin on sujunut kuin luonnostaan. Käytännöllinen Hoikkala komentaa näyttelijöitä rakennustyömaalla, Kautto pitää heitä kuumina harjoituksissa.

Quo Vadiksen perustajat sanovat suoraan, että nyt pitää todellakin kysyä, minne ollaan menossa? Ovatko ikuiset vaeltajat jäämässä paikoilleen ruukin vuokralaisiksi, pitäisikö teatterin jotenkin vakiintua.

Kaikki nämä vuodet se on välttänyt kaikkea laitosmaisuutta. Näyttelijät ja ohjaajat ovat lahjoittaneet työpanoksensa ja repineet sen ajan leipähommistaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Onhan vapaus upeaa, mutta kyllä se on myös vaativaa. Pitää saada aikaan sellaista tasoa, että porukka on valmis uhraamaan palkkansakin sen eteen, myöntävät herrat. He ovat tottuneet jopa toppuuttelemaan ryhmänsä harjoitusintoa, jotta voimaa riittäisi esityksiin asti.

Moni näyttelijä on mukana vuosi vuoden perään. Anniina Rokka on ollut mukana lähes alusta asti.

Runoilija ja toimittaja Harri Nordell on Quo Vadiksen perustajajäsen.

Teatterin tarina alkoi esityksestä Kerjäläisen jalkapuu . Hoikkala ja Nordell tekivät tekstit, Kautto ohjasi. Näytelmä esitettiin Uskelan kirkonmäellä ja se herätti melkoisia intohimoja.

Nordell osallistuu Quo Vadiksen juhlaan ja lukee ruukin vieraille omia runojaan.

Apinateatterin aika on tullut

Ruukkiympäristössä Quo Vadis ryhtyi myös runolle pitkän tauon jälkeen. Kolmessa vuorokaudessa harjoiteltiin Jäljet , jonka ensiesitys oli Kajaanin runoviikolla. Asialla on uusi ryhmä, Suuri apinateatteri.

- Nyt löytyi metodi, jonka avulla runous tuli meille jälleen mahdolliseksi. Apinateatteri aloittaa projektin, jossa riittää töitä ainakin viideksi vuodeksi. Näyttelijöistä on koulutettu apinoita, jotka esittävät ihmistä, sanoo Markku Hoikkala.

Otso Kautto huomauttaa, että ihmisestä 98,6 prosenttia on apinaa ja vain 1,6 prosenttia ihmistä. Sitä ihmisyyttä teatteri on ryhtynyt jäljittämään.

Haave lentää biennaaliin

Nyt istutaan kuitenkin rehevällä ruukinpihalla. Ensi töikseen porukka on nikkaroinut kesäkeittiön, penkit ja pöydän. Puiden varjoon on viritetty Kauton riippumatto, nuotiosta näkee, että sen äärellä on jo paljon istuttu. Festivaaleilla tulen äärellä nähdään Sinikka Mokkilan monologi Sudenmorsian .

Vuokrasopimus on tehty muutamaksi vuodeksi, ja paljon on kevään mittaan jo saatu aikaan. Teatterilla on kahdessa, oikeastaan kolmessa kerroksessa ruhtinaalliset tilat.

Aikomuksena on varustaa rakennus ympärivuotiseen käyttöön, mutta ainakin ensi talvena sisällä asutaan jurtassa ja hevosvankkureissa.

- Harjoitustiloista on kova puute, joten meillekin on jo tullut valtavasti kyselyjä. Katsotaan nyt, miten tässä asiassa edetään, sanoo Otso Kautto varovasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta biennaalihaaveesta sopii jo puhua. Kolmipäiväinen 20-vuotisjuhla on myös tavallaan kenraaliharjoitus. Sen aikana testataan, onko idea biennaalista elinkelpoinen.

Mathildedaliin ei tehdä suurta ja mahtavaa massojen juhlaa vaan pienimuotoinen, mutta kovatasoinen tapahtuma. Mukaan mahtuu myös esimerkiksi kuvataiteilijoita.

Yksi sekunti yhdessä viikossa

Festivaaleja varten valmistuu myös fanfaari, jonka säveltää salolainen Harri Suilamo . Tilauksessa on 15 sekuntia kestävä sävellys, jossa poikkeuksellisesti käytetään myös ihmisääniä.

- Työ on rankka ja säveltäjältä kuulemma menee yhden sekunnin luomiseen ainakin yksi työviikko, kuvailee Hoikkala.

Joka päivä ohjelmassa on alkupaloja Quo Vadiksen menneisyydestä. Katkelmia on luvassa esimerkiksi Kyykivestä ja lendaarisesta Ihmisvihaajasta , josta alkoi kävelyteatterin kausi.Viiden vuoden aikana kehitellyt Objects and Emotions ja Guru nähdään jälleen kerran astetta pidemmälle vietyinä versioina.

Festivaalien kynnyksellä Kautto ja Hoikkala pohtivat myös arkisempia murheita. Mistä hemmetistä saadaan kokoon 20 keinutuolia? Tulossa on esitys, johon ne ehdottomasti tarvitaan.

Quo Vadiksen 20-vuotisjuhlat pidetään Perniön Mathildedalin ruukilla 4.-7. elokuuta. Torstaina, perjantaina ja lauantaina ohjelma alkaa kello 17. Sunnuntain seminaari alkaa kello 12.

TS/Päivi Palm<br />Lavastaja Nina Mansikka valmistelee lastenteatteriesitystä, jossa näyttelijän puku toimii lavasteena. Ruukkiympäristö hakkaa kesällä hänen mielestään kirkkaasti kerrostaloyksiön.
TS/Päivi Palm
Lavastaja Nina Mansikka valmistelee lastenteatteriesitystä, jossa näyttelijän puku toimii lavasteena. Ruukkiympäristö hakkaa kesällä hänen mielestään kirkkaasti kerrostaloyksiön.