Kulttuuri

Kemiön musiikkijuhlat
soivat myötätuulessa

TIMO LEHTOVAARA

Kamarimusiikkia erilaisissa ympäristöissä, kirkoissa ja kartanoissa Kemiönsaarella - siinä idea, josta viulisti Katinka Korkeala ja pianisti Martti Rautio lähtivät vuonna 1999 rakentamaan Kemiön musiikkijuhlia. Seitsemäntenä vuonna tilaisuudet ovat fyysisesti levinneet jo Salosta Hiittisiin, mutta perusidea on säilynyt samana.

- Kamarimusiikki on omimmillaan juuri tällaisilla pienillä, intiimeillä estradeilla, kertoo Rautio.

Tiistaina alkanut festivaali käsittää 12 konserttia yhdeksässä eri paikassa, päättyen ensi sunnuntaina 3.7. Grande Finaleen Kemiön kirkossa.

Kuulijan ehdoilla

Kemiön musiikkijuhlien ohjelmisto ei rakennu tietyn tematiikan varaan. Konserteista pyritään rakentamaan yleisölle mielenkiintoisia kokonaisuuksia; esiintyjät ja kokoonpanot vaihtelevat teosten mukaan. Beethoven, Mozart ja Paganini ovat tämän vuoden suosikkisäveltäjiä, mutta mukana on myös mm. Olivier Messiaenin ja Alfred Schnittken teoksia. Joka vuosi ohjelmassa on myös vähintään yksi kantaesitys, tänä kesänä sellaisena kuullaan Mark GothóninKlarinettikvartettoCercando, jossa tavallista sekä bassoklarinettia soittaa Tuulia Ylönen . Muista solistivieraista mainittakoon lukuisia kilpailuja voittanut sellisti Torleif Thedéen , alttoviulisti Johannes Erkes , sekä oma huipputason kitaristimme Ismo Eskelinen .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muoto löytynyt

Juhlien formaatti toimii hyvin.

- Taiteilijoista on mukava tulla tänne luonnonkauniiseen ympäristöön esiintymään, Kemiö tunnetaan jo kansainvälisissäkin muusikkopiireissä, kertoo taiteellinen johtaja Martti Rautio.

- Kun sekä esiintyjät että yleisö ovat olleet tyytyväisiä, samoin yhteistyökumppanit, ei ole tarvetta suuriin rakenteellisiin muutoksiin.

Alueellisesti juhlia ei aiota enää laajentaa, määrällisesti nykyinen 10-15 konserttia on sopiva. Kehittämistyö kohdistuu nyt konserttien sisältöön.

- Ideoita löytyy ainakin kolmeen seuraavaan festivaaliin, mutta niitä paljastetaan vähän myöhemmin, sanoo yleisöennätystä tänä kesänä odottava Rautio.