Kulttuuri

Jos Lystmettään haluat mennä nyt

TS/Ari Heinonen<br />Papitar Gilgames (Elisa Niittymäki) yrittää vietellä puussa olevan viljelijä-shamaanin (Kimmo Reunanen).
TS/Ari Heinonen
Papitar Gilgames (Elisa Niittymäki) yrittää vietellä puussa olevan viljelijä-shamaanin (Kimmo Reunanen).

Absurdin komedian äidinmaasta kiistellään kansainvälisesti, mutta kiistelyä ei pitäisi käydä lainkaan. Suomen sauna-, juhannus-, viina-, makkara- ja yksinlaulu joukossa

-toohoilu on sen verran hupsua, että ainakin absurdiuden rintaman leveydellä reaali-suomi hakkaa muut maat. Suomalaisena tietysti rakastan ilmiötä.

Sattuman sankarit -näytelmän alkua ei mattimyöhäinen katsoja saa hukata. Ennen kolmatta soittoa Yläneen Himolan teatterissa tunnelma viritetään juhannusmaisen kepeäksi. Päähenkilö Ossi Savioja saunoo vaimonsa kanssa ja hoilaa kotimaisia ralleja sekä kovaa että sanoista tunnistettavasti. Hirsinen rakennus ei muita saloja paljasta. Oluttakin on nautittu ja kossua tämän verran: ( ). Tai ehkä sittenkin näin paljon: ( ).

Tyypillistä kesäteatteria, mutta Sirkka Lukan kirjoittama näytelmä ei kuitenkaan kokonaisuutena ole pusikkohuumoria, vaikka maalaismiljöön pissahuumorilta ei täysin vältytäkään.

Ei mitään leviksiä

Tavanomaisen kesäfarssin yläpuolelle näytelmä ja esitys kohoavat kahdesta syystä. Lukka viljelee sellaista itseironiaa suomalaisuutta kohtaan, että katsoja huomaa hohottavansa aika kriittisesti. Silti tekstinikkari on myös lempeä meitä kohtaan. Vaikka emme ole läheskään täydellisiä, me suomalaiset, ei meidän liian huonosti voi käydä. Löytäväthän Valon tyttäretkin näytelmässä paikkansa Hyvänäpidon palvelusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen selitys löytyy kuin itsestään Kari Saaren ohjauksesta. Himolan Lystmettässä tyypitelmät on ohjattu jokaisen harrastajan omia vahvuuksia hyväksi käyttäen. Luontevuutta löytyy niin maalaistalon isännästä ja naapuri-isännistä kuin Lauttasaaren Ladyista, Valon tyttäristä ja reppuselkäpariskunnasta. Ja jos ei löytyisi, niin Tuula-Anneli Mäki-Laurilan aivan uskomattoman absurdi puvustus (Levi Rosse!) nostaisi joka tapauksessa tunnelmaa.

Pokka pitää

Himolan kokonaispaatti voisi vuotaa, jos sitä ei niittaisi lopullisesti ehyeksi Aki Saaren tulkitsema kunnanjohtaja. Tämä mies ei vähästä hätkähdä. Entree on sopimaton, mutta mitä päällikkö siitä välittäisi, koska puhekone on voideltu ja puleerattu.

"Kunnanjohtajat" kautta maan, eivätkä vain kunnanjohtajat vaan muutkin pukuherrat, osaavat litaniansa, jossa mitään olennaista ei sanota mutta jossa kuitenkin muka kerrotaan ihan kaikki meille rahvaalle.

Onhan se hienoa, miten kunta tukee kulttuuria ja mitä tuloksia on saavutettu. Napakymppivoittajakin pitäjässä jo on.

Näyttelijä Aki Saaren on joko pakko olla oikea kunnanjohtaja tai sitten hänellä on aivan uskomaton pokka.

ERKKI KANERVA

• Sirkka Lukka: Sattuman sankari . Himolan teatteri, ohjaus Kari Saari, lavastus Kari Särkijärvi, puvustus Tuula-Anneli Mäki-Laurila, maskit Päivikki Lekari, tekniikka Petri Selänne ja Tuomas Sointula. Kantaesitys Yläneen Lystmettässä 26.6.