Kulttuuri

Tuuli mereltä tuli Hankoon

TS/Merja Ilpala<br />Kiskolainen Rafael Saifulin veisti Hangon uuden patsaan.
TS/Merja Ilpala
Kiskolainen Rafael Saifulin veisti Hangon uuden patsaan.

MERJA ILPALA

Kuvanveistäjä Rafael Saifulin on ikuistanut hulmuavatukkaisen naisen ja polkupyörän pronssiveistokseen, joka paljastettiin Hangossa tällä viikolla.

Tuuli mereltä sopii hyvin teoksen nimeksi, sillä patsas seisoo vierasvenesataman tuntumassa kaupungin näkyvimmällä paikalla. Leppeä tuuli hyväilee kiveen veistettyä naishahmoa helteisenäkin päivänä.

Patsas on sata vuotta täyttävän Helkaman lahja hankolaisille.

- Taiteilija on luonut oman versionsa naisesta ja polkupyörästä, mutta ehkä häntä ovat inspiroineet Picasso ja Dali, arveli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sture Söderholm silmäillessään valkean kankaan alta esiin tullutta työtä.

Ainakin taidegalleriaa Hangossa pitävä Eeva Pinomaa oli näkemäänsä tyytyväinen.

- Työ on elegantti ja kaunis, siitä tulee hyvälle tuulelle. Patsas myös symboloi hyvin Hankoa, joka on lähtemisen ja saapumisen paikkakunta, hän totesi.

Veistoksen tilasivat Hangossa pitkään toimineet yritykset Helkama Bica ja Uuttera. Ensimmäinen niistä valmistaa polkupyörien lisäksi laiva- ja viestintäkaapeleita, toinen on keskittynyt huolintaan ja logistiikkaan.

Perheyhtiön edustaja Satu Helkama toivoi, että hankolaiset ottaisivat patsaan omakseen. Hän ehdotti, että esimerkiksi opiskelijat voisivat käydä lakittamassa sen vappuaattona. Kesäisen kukkaseppeleen veistos on jo saanut koristeekseen.

Rafael Saifulin kuvaili tilaustyötä haastavaksi. Hän on valmistunut Pietarin taideakatemiasta ja osallistunut useihin näyttelyihin eri puolilla maailmaa. Viime vuodet Saifulin on asunut Salon seudulla Kiskon Toijassa.