Kulttuuri

RMJ:ssä vaihtoehtomusaakin

KAISA KUJANPÄÄ

Seitsemättä kertaa tänä vuonna järjestettävän Raumanmeren juhannuksen portit ovat avautuneet. Otanlahden hiekkarannan juhla-alueelle odotetaan tänä vuonna viime vuoden tapaan vähintään 93 000 kävijää. Todennäköistä on, että määrä ylittyy, sillä ennakkoon lippuja on myyty tiuhaan tahtiin ja leirintäalueita on laajennettu entisestään.

RMJ:ssä kaikki on vähän suurempaa ja parempaa kuin ennen. Esiintyjälista on pidentynyt lähes sataan ja festivaalilavat ovat entistä ehompia. RNB Cafen lavaksi on järjestetty satulamallinen kaarilava, joka on ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa.

- Sen alle ihmiset mahtuvat paremmin, sillä RNB Cafe osoittautui suosituksi. Tämän musiikin suosio on noussut hurjasti ja eihän MTV:ltäkään enää tule muuta kuin räppiä ja rnb:tä, festivaalijärjestäjä Toni Järvinen selittää.

Myös ulkoilmadisco Mecano Beach on laajentunut ja sen kupeeseen on pystytetty klubimainen Dancefactory.

RMJ:n esiintyjäkaarti on edelleen painottunut kotimaiseen. Rantalavalla rokkaavat bändit Teräsbetonista Yöhön, bilelavalla säätävät sekä Jean S. että Frederik ja RNB Cafessa esiintyvät niin Redrama, Ezkimo kuin jenkkivieras DJ Cash Moneykin. Festarin muita ulkomaisia suuruuksia ovat Judge Jules, Junior Jack & Kid Crème ja Scooter. Järvisen mielestä yksi on kuitenkin yli muiden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Artisteista suurin on hyvä fiilis ja hyvä meininki. Siksi RMJ on niin suosittu, hän uskoo.

Isoja vaihtoehtoja

RMJ:ssä nähdään tänä juhannuksena myös näyttävä kaarti kotimaista perusrokkia, alternativea tai undergroundia, miksi kukin rakasta lasta haluaakin kutsua. Vaihtoehtomusiikista pitää huolen Sue-teltta.

- Enää ei voi sanoa, että RMJ olisi vain mainstream-juhla, kun meillä on alternativebändejäkin. Nyt sekin musa-alue on täytetty, vaikka on meillä ollut altsurokkia ennenkin, Toni Järvinen huomauttaa.

Alternative sopi kuvioon siinä missä muukin musiikki, sillä RMJ:n ideana on sulattaa mahdollisimman paljon erilaisia juttuja. Järvinen ei hylkää ajatusta, että jonain vuonna RMJ:ssä nähtäisiin kamarimusiikkitelttakin.

Sue -lehden ja RMJ:n kumppanuus lähti liikkeelle syksyllä Musiikki & Media -tapahtumasta.

- Istuimme Suen porukoiden kanssa vierekkäin ja siinä tuli idea, että he lähtevät mukaan RMJ:hin, festarin promoottori Riku Räsänen kertoo.

Sue on tehnyt pitkään yhteistyötä Ilosaarirockin ja Tuskan kanssa. Nyt lehti halusi tarttua festivaaliin, missä se ei aiemmin ole ollut mukana.

- Meillä on jo noin 120 000 lukijaa, joten moni Raumanmeren juhannuksessa on jo lehteen törmännyt. Mutta nyt tavoitamme ne loputkin, Sue -lehteä kustantavan Kustannusosakeyhtiö Kärjen toimitusjohtaja Jukka Taskinen sanoo.

Lavan ohjelma on yhdistelmä Suen toimituksen tekemän esiintyjälistan ja Räsäsen listan yhtyeitä.

- Rikun listassa oli paljon samoja bändejä kuin meillä ja lisäksi jonkun verran myös isompia tekijöitä. Samalla koko muutenkin kasvoi, sillä alunperin meillä piti olla 400 hengen paviljonki, mutta nyt meillä on ulkoilmalava.

Isoja lisäyksiä listalla ovat ainakin Eläkeläiset, Flaming Sideburns, Liekki ja 22-Pistepirkko.

Näe ne jo nyt

Jukka Taskisen mukaan raja mainstreamin ja undergroundin välillä on nykyisin heiluva. Vaihtoehtoisen Suen kansikuva-artisteistakin moni on keikkunut listaykkösenä.

Sue-teltassa nähdään taattujen turkulaisten Sweatmasterin ja Boomhauerin lisäksi Disco Ensemble ja No Shame sekä kovassa lennossa oleva Damn Seagulls. Lavalle nousevat myös ep-asteella oleva Shake sekä Suen demoskaban voittaja Lemmenpyssyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tuomme esille pienempiäkin bändejä. Niistä monet ovat vähän kuin Tehosekotin, Apulanta ja CMX kymmenen vuotta sitten. Näistä pienistä tulee usein isoja bändejä. Tarjoammekin katsojille vaihtoehtoja, joita kaikki eivät vielä tiedä. Sue-teltassa on mahdollista nähdä jo nyt kaikki ne bändit, joita viiden vuoden päästä kaikki kuuntelevat, Taskinen ennakoi.

Bändien lisäksi Suen ohjelmassa on luvassa kirjamessutyppisiä esiintyjien haastatteluja - tosin säävarauksella ja massahysteriaa välttäen.

RMJ juhannuksena Raumalla 23.-26.6.