Kulttuuri

Kyykkyviulisti tulee taas

Muistatteko vanhan kyykkyviulistin Linda Lampeniuksen ? Ettekö? No, suokaa anteeksi, että allekirjoittanut muistuttaa hänestä, mutta Kyykkis tulee taas. Hän äänittää paraikaa uutta levyään Tukholmassa.

Mistäkö sen voi päätellä? Siitäkö, että markkinat ovat viime vuosien ajan kiihkeästi odottaneet uutta Kyykkis-levyä? Tuskin. Entä sitten siitä, että levy-yhtiö voimaperäisesti promoaa tulevaa uutuutta? Omakohtaiseen empiriaan perustuen - ei todellakaan.

Senhän tietää parhaiten siitä, että Linda kertoo Iltasanomien sivuilla laveasti ja ja seikkaperäisesti vastikään päättyneestä suhteestaan ruotsalaiseen jääkiekkoilijaan Johan Davidsoniin .

Jutusta käy ilmi, että Kyykkis ei ollut missään vaiheessa kiihkeästi rakastunut Johaniin, ja että avoliiton taustalla oli lähinnä ystävyyttä ja viileää järkeilyä. Mutta yksi puuttui ja kaikki sen mukana - intohimo.

Pitkillä keikkamatkoilla reissannut Linda toteaa, että suhde olisi kestänyt pitkät etäisyydet ja kaiken matkustelunkin, jos siinä olisi ollut palavaa rakkautta. Lisäksi hän sanoo kaltaisensa taiteilijan tarvitsevan nimenomaan intohimoisen suhteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka ollakaan Kyykkis saa jutussa tehdyksi selkoa myös levytyspuuhistaan, siitä miten rankkaa tuntikausien stressaava ja pikkutarkka studiotyöskentely onkaan. Levyn tuottaja Johan Grandström kehuu Lindan erinomaiseksi viulistiksi.

Millaisia viulumusiikin helmiä tämä tulossa oleva uutukainen nyt sitten pitää sisällään? Viulukirjallisuuden suurimpia sonaatteja vaiko vaativimpia taiturikappaleita? Ehei.

Iltasanomien jutun mukaan levylle on tallennettu sellaisia numeroita kuin Lasse MårtensoninMyrskyluodon Maija , Nils-Eric FougstedtinRomanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi sekä kansanlaulu Jo karjalan kunnailla lehtii puu .

Minkäköhänlainen taide-elämys se on, kun Linda soittaa tulevalla kiertueellaan Myrskyluodon Maijaa kyykkyasennossa? Oli miten oli, Lindan taannoin mainostama ryppyvoide tulee olemaan tarpeen siinä tilanteessa, niin esiintyjällä kuin yleisöllä.

MATTI LEHTONEN