Kulttuuri

Dresdenin Frauenkirche
vihitään lokakuun lopussa

TS/STT<br />Frauenkirchen rakennustyöt valmistuvat syksyllä.
TS/STT
Frauenkirchen rakennustyöt valmistuvat syksyllä.

Sydäntä kylmää, kun näkee miten Dresdenin maineikkaan Frauenkirchen viereen rakennetaan uutta laatikkomaista hotellia. Hivenen helpottaa kuitenkin tieto, että hotellin julkisivut saavat barokki-ilmeen. Myös kirkon toisella sivustalla olevan hotelli Hiltonin fasadit ovat barokkia.

Frauenkirchen uudelleenrakennustöitten budjetti on noin 135 miljoonaa euroa. Työt ovat nyt loppusuoralla, ja uudelleenvihkiminen tapahtuu 30. lokakuuta. Voi vain kuvitella, miten mahtavasti kirkossa tuolloin kajahtaa Johann Sebastian Bachin kantaatti Kiittäkää herraa .

Temppelissä järjestetään koko loppuvuoden ajan konsertteja, joissa kuullaan Bachin lisäksi mm. Beethovenia , Händeliä , Verdiä ja Pendereckiä .

Frauenkirchen paikalla oli alkujaan pieni Marienkirche, ja niinpä 1722 ryhdyttiin suunnittelemaan suurempaa temppeliä. Runsas kymmenen vuotta myöhemmin vietettiin jo komean barokkikirkon juhlallisia vihkiäisiä. Frauenkirchestä tuli kupoleineen Dresdenin maamerkki, ja sen urkuja soitti monasti itse Bach. Kirkkoon mahtui 2 500 ihmistä.

Hiekkakivestä rakennettu kirkko koki kahden vuosisadan aikana mm. monia sotia, tulvia sekä rakennustöitä. Rauniokasaksi se romahti helmikuussa 1945 Britannian ja Yhdysvaltojen kylvämien palopommien aiheuttamasta kuumuudesta.

Kirkon suojista etsi pommituksen ajaksi suojaa 300 ihmistä. He ehtivät tulla piilopaikastaan ennen kirkon muuttumista hiekkakivikasaksi.

Frauenkirche jäi pitkäksi aikaa sodan mielettömyyden muistomerkiksi. Vanhasta kirkosta pelastettiin kuitenkin 12 400 tiiltä, jotka on muurattu nyt valmistuvaan. Kirkon krypta saatiin valmiiksi 1996 ja siellä on siitä lähtien pidetty jumalanpalveluksia ja konsertteja.