Kulttuuri

Crusell vetää oboistit Uuteenkaupunkiin

Crusell-viikon kansainvälinen oboekilpailu keräsi ennätysosanoton. Kaikkiaan 60 soittajaa oboensoittajaa 15 eri maasta ilmoittautui kilpailuun. Saksata hakijoita oli 15, Ranskasta 13 ja Suomesta 15. Muut tulevat pääasiassa Keski-Euroopan maista, kaukaisin hakija on Etelä-Afrikasta.

- Näin runsas osanotto oli meille iloinen yllätys, sanoi Crusell-viikon toiminnanjohtaja Rauno Melos

Kilpailutoimikunta, Sven-Erik Paananen , Stefan Schilli ja Petri Alanko on valinnut joukosta 35 kilpailijaa. Kilpailun alkuerät soitetaan 24. ja 25. heinäkuuta, välierät 27. heinäkuuta ja finaali 29. heinäkuuta. Arvostelulautakunta valitsee jokaisesta erästä sopivaksi katsomansa määrän kilpailijoita seuraavaan erään.

Finaalissa soitetaan Lotta Wennäkosken uusi teos, jonka nuotit lähetetään kaikille kilpailuun valituille 3. kesäkuuta. Toinen finaalikappale on Wolfgang Amadé Mozartin konsertto oboelle ja orkesterille.

Arvostelulautakunnan muodostavat Kalevi Aho puheenjohtajana sekä Jacques Tys , Emanuel Abbühl , Diethelm Jonas ja JaakkoLuoma . Ensimmäinen palkinto on 6 000, toinen palkinto 3 000 ja kolmas palkinto 1 000 euroa.

- Näin suuri osanottajamäärä johtuu siitä, että Bernhard Henrik Crusell on maailmalla hyvin tunnettu säveltäjä, paljon tunnetumpi kuin suomalaiset yleensä tietävätkään. Hän on Sibeiluksen jälkeen tunnetuin suomalainen säveltäjä, jonka asema klarinettikirjallisuudessa on keskeinen, sanoi Crusell-valtuuskuntaan tänä keväänä tullut toimittaja Erkki Toivanen .

- Kilpailijoiden taso nousi yllättävänkin korkeaksi, arvioi Crusell-viikon tuleva taiteellinen johtaja Jussi Särkkä . Kilpailu levittää taas Crusellin nimeä tehokkaasti maailmalle.