Kulttuuri

Tuulikki Närhinsalosta
oopperan taiteellinen
suunnittelupäällikkö

Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti ja valtakunnallisten laulukilpailujen pitkäaikainen toiminnanjohtaja Tuulikki Närhinsalo on kutsuttu Suomen kansallisoopperan uudeksi taiteelliseksi suunnittelupäälliköksi.

Kutsu tuli täydellisenä mutta mieluisana yllätyksenä - ooppera on ollut Närhinsalon intohimo lapsesta saakka. Yhden yön harkinnan jälkeen oopperan ydintiimi alkoi tuntua vastustamattomalta haasteelta, varsinkin kun sekä laulukilpailut että orkesteri jäävät hyvään kuntoon. Orkesteriin Närhinsalo jätti oven raolleen vuoden mittaisena virkavapautena.

Oopperassa Närhinsalo kuuluu pääjohtajan, ylikapellimestarin ja tuotantojohtajan muodostamaan ydintiimiin, joka vastaa siitä mitä tulevina vuosina esitetään ja ennen kaikkea, ketkä esittävät.

- On varsin kiehtovaa olla vaikuttamassa merkittävien suomalaisten samoin kuin ulkomaisten laulajien esiintymisiin ja rooleihin, hän sanoo ja suree saman tien sitä, että pitkäaikainen musiikkikriitikkous sammuu oopperan osalta. Närhinsalo on toiminut eri lehtien musiikkikirjoittajana 1960-luvulta saakka.

- En voi enää kirjoittaaa Savonlinnan oopperajuhliltakaan, koska siellä on niin paljon Kansallisoopperan laulajia eikä myöskään vierailevien oopperatalojen esitysten arvioiminen olisi kovin korrektia, hän pahoittelee.