Kulttuuri

Telkkarissa soitellaan maksutta

TS/
TS/

TUOMO KARHU

- Tilannehan on niin absurdi, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Musiikkivideot pyörivät televisiossa yötä päivää, mutta videoilla esiintyvät soittajat eivät saa latin latia. Kuitenkin kyse on arvokkaasta televisio-ohjelmasisällöstä, jota ei ilman muusikkojen ja laulajien panosta syntyisi, Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen sanoo.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat keikkapalkkioiden ohella tärkeä tulonlähde suomalaisille muusikoille. Levymyynti ei sanottavasti lihota taiteilijoiden tilipussia, koska myyntitulot on levytyssopimuksilla kanavoitu levy-yhtiöille.

- Kun nykyisin tekijänoikeuskorvauksia kertyy ainoastaan äänitteiden julkisesta esittämisestä, muusikot ovat vaarassa menettää korvausoikeutensa kokonaan: Yhä suurempi osa markkinoille tulevista albumeista on dvd-levyjä, jotka sisältävät äänen lisäksi myös kuvaa. Kun näitä esitetään julkisesti, taiteilijoille ei tarvitse maksaa tekijänoikeuskorvauksia, Vänttinen kärjistää.

Tuottajille asialla ei ole kauheasti merkitystä, koska he saavat korvauksensa joka tapauksessa. Musiikkivideoiden esittäminen on heille jopa parempi asia, koska taiteilijoiden korvausoikeuden puuttuminen lisää välillisesti tuottajille kertyvää tuloa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asialla on myös kansantaloudellista merkitystä. Suuri osa markkinoille tulevista albumeista ja musiikkivideoista on Sony-BMG:n, Universalin, Warnerin, EMIn kaltaisten suurten kansainvälisten levy-yhtiöiden tuottamia, joten sekä levymyyntitulot että tekijänoikeuskorvaukset virtaavat Suomesta ulkomaille. Esittävien taiteilijoiden osuus korvauksista jää Suomeen.

Musiikkivideoiden tekijänoikeustilanne saattaa kuitenkin muuttua vielä tämän vuoden aikana, sillä hallitus on esittänyt tekijänoikeuslakiin käyttökorvausta kuvallisten musiikkitallenteiden esittämisestä musiikkia esittäville taiteilijoille. Asia on paraikaa sivistysvaliokunnan käsiteltävänä.

Vaarana av-alan Kiina-ilmiö

Muusikkojen liitolle lainmuutos olisi tervetullut - mutta musiikkivideoita pyörittävää VoiceTV-kanavan kehitysjohtajaa, Henrik Lainetta ajatus lähinnä tyrmistyttää. Toki hänenkin mielestään tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa - mutta ei sentään ihan miten tahansa.

- Muusikkojen täytyy ilman muuta saada korvaus minunkin mielestäni, mutta se on enemmänkin tuotantoyhtiöiden kuin lainsäätäjien asia, Laine toteaa.

Hänen edustamansa SBS Finland Oy / VoiceTV sekä Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat ry, Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry, Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry, Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys ry, Yleisradio Oy ja MTV Oy ovatkin jättäneet yhteislausunnon hallituksen esityksestä eduskunnan sivistysvaliokunnalle.

"Hallituksen esittämä ja määritteiltään epämääräinen 'pakkokorvauslaki' jättäisi huomiotta ja muuttaisi tuotantoalan vallitsevat sopimukset ja käytännöt. Sen säätäminen asettaisi elokuvatuotannon eri lajityypit sekä niiden tekijä- ja taiteilijaryhmät keskenään eriarvoiseen asemaan. - - Kotimaiset musiikkivideot olisivat epäedullisessa kilpailutilanteessa ulkomaisiin tuotantoihin verrattuna", yhteislausunnossa todetaan.

- Pakkokorvauslailla jos millä olisi kansantaloudellisia vaikutuksia. Houkutus välttää monikerroksista hallintoa ja lisämaksuja siirtäisi kotimaisen musiikin tuotantoja tuotettavaksi ulkomaille. Käytännössä säännös johtaisi tuotanto-osaamisen ulosliputukseen, eikä av-alamme todellakaan kaipaa lainsäätäjien aiheuttamaa Kiina-ilmiötä, Laine sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Utopistinen lainmuutos

Myös levy-yhtiö Universalin toimitusjohtaja Gugi Kokljuschkin ihmettelee Muusikkojen liiton kannattamaa pakollista "esityskorvausta".

- Se on ihan utopistinen ajatus. Mehän tuotamme jo nyt musiikkivideoita todella kitsaillen ja ihan vain promotarkoitukseen, koska uskomme, että niistä voi olla jotain hyötyä artisteille. Videoiden kustannukset ovat isoja, joskus jopa äänilevykustannuksiakin suurempia. Ja meidän saamamme korvaus on niin minimaalisen pieni, että se ei kata kustannuksia pitkälläkään sihdillä.

Aivan kuten VoiceTV:n Laine uskoo mahdollisen lainmuutoksen vaikeuttavan kotimaisten videoiden esittämistä, Kokljuschkin on vakuuttunut, että uudistus hankaloittaisi videoiden tekemistä.

- Käytännössä se tarkoittaisi muutenkin tuskallisten tuotantojen tekemisen vähenemistä entisestään. Koska emme haista musiikkivideoissa mitään bisnestä, siirtäisimme koko tuottamisen lahden toiselle puolelle.

Lobbausta ja uhittelua

Ahti Vänttistä Laineen ja Kokljushkinin kritiikki ei hätkäytä.

- Kovastihan vastapuoli on lobannut ja uhitellut. Samoja argumentteja esitettiin kuitenkin jo silloin, kun Gramex-korvausoikeutta yritettiin saada. Nyt Gramex on ollut jo vuosikausia, eikä suomalainen musiikki ole mihinkään kuollut, Ahti Vänttinen sanoo.

Hän uskoo, että kotimaisen musiikin kysyntä ei perustu halpaan hintaan, vaan aitoon kiinnostukseen musiikkia kohtaan.

- Tuotantokustannuksiinhan tekijänoikeusuudistus ei vaikuttaisi mitenkään, koska tuottajat eivät mitään maksa. Korkeintaan uudistus vaikuttaisi kanaviin, jotka miettivät, mitä videoita näyttävät ja mitä eivät.

Ja juuri siihen lainmuutos VoiceTV:n Henrik Laineen mukaan vaikuttaisikin.

- Lainmuutos pienentäisi hyvin todennäköisesti kotimaisuusastettamme. Tällä hetkellähän esittämästämme musiikista 35 prosenttia on kotimaista, ja määrä saattaa jopa hieman kasvaakin - ellei pakkokorvauslaki toteudu.

Pakka sekaisin joka tapauksessa

Sikäli tekijänoikeuslainsäädäntöä näyttäisi joka tapauksessa olevan syytä tarkistaa, että perinteinen pelkästä äänestä koostuva äänilevy saattaa hyvinkin olla väistymässä uusien muotojen tieltä. Musiikkiteknologia kehittyy arvaamattomasti. Varmaa on vain se, että jokainen haluaa palansa kakusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Yleinen viihdetuotteiden tai -sisältöjen kilpailu voi äärimmillään johtaa siihen, että musiikkituottajat eivät enää luota pärjäävänsä pelkällä audiolla. Mutta kyllähän se on niinkin, että musiikkia kuunnellaan erityisesti autossa, missä visuaalisella puolella ei turvallisuussyistäkään ole kauheasti merkitystä, Ahti Vänttinen myöntää.

Niin tai näin, viime aikoina on esitetty sellaisiakin ennusteita, että audioäänite katoaisi kokonaan tai ainakin menettäisi asemiaan.

- Mikäli niin tapahtuisi, muusikot menettäisivät nykyisen lainsäädännön puitteissa yhden tulolähteen. Semmoisenkin tulkinnan olen kuullut, että jos radiossa soittaisi kappaleen dvd-muotoiselta albumilta, kyse olisikin elokuvan esittämistä, Vänttinen pohtii.

- Pakka menee joka tapauksessa sekaisin, kun nettiformaatit kehittyvät. Nähtäväksi jää, tuleeko videoista samantapaista kauppatavaraa netissä kuin audioistakin

Levy-yhtiöt tekevät tiliä

Musiikkivideoiden tilanne heijastaa Vänttisen mielestä äänitebisneksen tilannetta yleisemminkin.

- Levy-yhtiöthän äänitteillä tiliä tekevät. Artistit saavat pienet royaltinsa, mutta julkisesta käytöstä saatavat korvaukset ovat muusikoille huomattavasti tärkeämpiä merkittävämpi taloudellinen asia kuin myyntiroyaltit. Myyntikorvausten pienuuden vuoksi levy-yhtiöillä onkin ollut vähän vaikeuksia perustella artisteille, miksi pitäisi olla niin kauhean huolissaan esimerkiksi piratismista.

- Levy-yhtiöt kuitenkin tarvitsevat mannekiineikseen artisteja, koska yhtiöiden edustajat eivät kehtaa esiintyä omana itsenään, Vänttinen lataa.

Ja internetistä on paljoon muuhunkin levyjen laittomaan levittämiseen.

- Netin myötä artistien saamien royaltien pitäisi itse asiassa nousta, koska logistinen puoli varastoimisesta kuljetukseen jää pois.

- Markkinoidahan musiikkia edelleen pitää, mutta meidän käsittääksemme royaltien alhaista tasoa on perusteltu logistisen ketjun raskaudella, Vänttinen sanoo.

Maailmanlaajuisesti hän ei usko tekijänoikeusasioiden ratkeavan koskaan.

- Amerikkalaiset ovat aivan liian vahvoja, jotta kansainvälisiä sopimuksia voitaisiin koskaan saada aikaan. Siksi pitää edetä maa kerrallaan ja toteuttaa oikeudenmukaisuus siellä, missä se on mahdollista. Kyllähän se niin on, että Pohjoismaat ja Suomi ovat aina olleet ihan etunenässä tekijänoikeuskysymyksissä. Siis ei ole outo ajatus, että asiaa vietäisiin eteenpäin juuri Suomessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silläkin uhalla, että tapahtuisi Gugi Kokljushkinin ja Henrik Laineen pelkäämä av-alan ulosliputus.

Teostosta tekijöille, Gramexista artisteille

Niin kuuma aihe kuin musiikkivideoiden tekijänoikeuskysymykset juuri tällä hetkellä ovatkin, itse muusikoille aihe on ymmärrettävästikin melko etäinen.

Videoita tehdään vähän. Ja esityskanaviakin on vähän: VoiceTV näkyy vain maanpäällisessä digijakelussa ja kaapelidigijakelussa - Turussa vain kaapelissa digiboksilla - ja suomalainen Music Television saadaan näillä näkymin vasta loppuvuodesta.

Kovassa nosteessa olevan turkulaistrion ja palkittuja musiikkivideoitakin tehneen Sweatmasterin laulaja-basisti Sasu Mykkänen kiteyttää tilanteen: - Se on tietysti selvää, että artisteille pitää maksaa. Mutta missä jakosuhteessa, se onkin hankalampi kysymys. Radiossahan rahat tulevat eri lafkoilta, Teostolta tekijöille ja Gramexilta esittäville artisteille.

- Se ainakin on väärin, että jotkut televisioasemat kokevat videon vain ilmaiseksi mainokseksi bändille. Video on sisältöä kanavalle siinä kuin mikä tahansa muukin, Sasu Mykkänen toteaa.

TS/
TS/
TS/Timo Jakonen
TS/Timo Jakonen